رسپینا
استان فارسشیراز

دروازه قرآن ، گنجینه ای از تاریخ شیراز

دروازه قرآن یکی از شش دروازه تاریخی شهر شیراز است. این بنا که در طول تاریخ چندین بار تخریب و بازسازی شده، همیشه به گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی خود خوش آمد گویی کرده و در سال 1375 هجری شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است و امروزه به یکی از جاهای دیدنی شیراز شناخته می شود و گردشگران را به خود جذب کرده است. در ادامه با دروازه قرآن، گنجینه ای از تاریخ شیراز بیشتر آشنا شوید:

دروازه قرآن را چه کسی و به چه علت ساخت ؟

این دروازه در زمان حکومت آل بویه و به دستور عضدالدوله دیلمی در تنگه الله اکبر شیراز و در میان کوه چهل مقام و بابا کوهی شیراز ساخته شد. علت نام گذاری این دروازه، قرآنی است که به دستور امیر در آن قرار گرفته بود و علت ساخت این دروازه این بود که مسافران متبرک شوند و به سلامت از آن عبور کنند.

 مردم شیراز به رد شدن از زیر این دروازه اعتقادی خاص داشتند. یک رسمی از قدیم الایام در شیراز بود که مردم شیراز روز اول هر ماه قمری به کنار این بنا می آمدند و از زیر آن رد می شدند که تا آخر ماه در پناه قرآن در مقابل هرگونه بلا و مشکلات خود را بیمه کنند.

دروازه قرآن کجاست ؟

این بنا یکی از اماکن تاریخی و جاهای دیدنی شهر شیراز است که در نزدیکی میدان طاووس و در تنگه الله اکبر می باشد. این دروازه تاریخی در ورودی شیراز از سمت مرودشت و شمال شهر شیراز و در بین کوه چهل مقام و کوه بابا کوهی قرار دارد.

آدرس دروازه قرآن : استان فارس ، شیراز ، ورودی شیراز از سمت مرودشت

نمایش دروازه قرآن روی نقشه

قدمت دروازه قرآن

قدمت این بنا به سده چهار هجری قمری می رسد که در سال 1375 هجری شمسی نام دروازه قرآن در لیست آثار ملی کشور ایران ثبت شده و اهمیت بسیار این بنا باعث شده است تا گردشگران ایرانی و خارجی بیشتری از این بنای تاریخی بازدید کنند.

این بنا در دوران زندیه مرمت شد و یک بار در سال 1315 هجری شمسی در دوران حکومت پهلوی توسط شهرداری شهر شیراز برای عبور کامیون و… با دینامیت به صورت کامل تخریب شده است. قدمت اولین دروازه به 1000 سال پیش بر می گردد. دروازه قرآن کنونی شیراز که در حال حاضر شما می بینید تنها 76 سال قدمت دارد. دروازه قران امروزی را حسین ایگار ساخت و مرمت کرد.

عکس قدیمی دروازه قرآن

قرآن ، دروازه قرآن کجاست ؟

در بالای این بنا، دو قرآن دست نویس به خط ثلث منسوب به ابراهیم سلطان قرار داشت . این قرآن ها، کتاب هایی بزرگ و سنگین بوده و به همین دلیل است که به قرآن هفده من مشهور است . در سال 1316 هجری شمسی، این دو قرآن به موزه پارس شیراز منتقل شدند و همچنان در این موزه نگهداری می شوند. اکنون می توانید برای تماشای قرآن هفده من ،  به موزه پارس شیراز مراجعه فرمایید و از این قرآن منحصر به فرد بازدید فرمایید .

 در تاریخ 15 اردیبهشت 1403 هجری شمسی ، مراسم تعویض قرآن کریم در این دروازه انجام شده است.

قرآن دروازه قرآن

دروازه قرآن در زمان قاجار

در دوره قاجاریه ، وقوع چندین زمین لرزه باعث آسیب دیدن بخش‌های مختلف این بنا شد ، اما محمد زکی‌ خان نوری آن را بازسازی کرد . او علاوه بر بازسازی ، چند اتاقک برای نگهبانی از این دروازه و یک آب‌ انبار که منبع تغذیه آن قنات رکن آباد بود ، برای مسافران و گردشگران در کنار آن ساخت تا محافظت از این دروازه با جدیت بیشتری پیگیری شود . بنا به وصیت حسین ایگار معروف به اعتمادالتجار ، مقبره ایشان در اتاقک سمت چپ یا همان دهانه شرقی دروازه قرآن شیراز قرار دارد .

از این دروازه دو عکس قدیمی که یک عکس توسط هارولد وستون با تکنیک ساده ای رنگ و عکس دیگر توسط عکاس ناشناس در دوران قاجار ثبت شده است .

سبک معماری دروازه قرآن چگونه است ؟

این بنا به شکل طاق است و با آیات نورانی از قرآن کریم تزیین شده است . در بالای دروازه قرآن ، اتاقی با سه پنجره مشبک در دوسمت خود وجود داشته است . دروازه ای که اکنون می بینید ، بزرگ تر از دروازه قبلی است . اتاق مستطیل شکل بالای دروازه قرآن ، جایگاه قرآن است . در قسمت غربی ، راه پله ای وجود دارد که به اتاق بالای این بنا می رود .

 کاشی های هفت رنگ در  قسمت شمالی و جنوبی دروازه ، دو طاق کوچک و طاق بزرگ و آیه هایی از قرآن ، همگی نشانه ای از معماری اصیل ایرانی – اسلامی است . در ساخت این بنا مصالحی از جمله سیمان و سنگ به کار رفته و به شیوه سنتی ساخته شده است . این دروازه دارای سه دهانه قوسی شکل تیزه دار است که شامل یک دهانه بزرگ و دو دهانه کوچک در سمت راست و چپ دروازه می باشد .

نوشته های مشابه

تا سال 1365 هجری شمسی امکان تردد از زیر این دروازه با ماشین وجود داشت . اما بعد از سال 1365 هجری شمسی تردد از زیر این دروازه با ماشین امکان پذیر نبوده است و اکنون فقط به عنوان یکی از جاذبه های گردشگری شیراز شناخته می شود.

دور تا دور این بنا را ، آیاتی از قرآن کریم  با خط ثلث عالی پوشانده اند . در پیشانی شمالی این دروازه آیه (انّ هذا القرآن یهدی للتی هی اقوم ) و در پیشانی جنوبی این دروازه آیه (قل لئن اجتمعت الانس و الجنّ علی) و در قسمت شرقی این بنا آیه (وانّا له لحافظون) و در قسمت غربی این بنا آیه (انّا نحن نزّلنا الذّکر) نوشته شده است .

معماری دروازه قرآن

راه های دسترسی به دروازه قرآن

برای رسیدن به این بنا، می توانید از سه وسیله نقلیه اتوبوس ، مترو و ماشین شخصی استفاده کنید و به دروازه قرآن شیراز برسید . در ادامه با رسیدن به دروازه قرآن شیراز با دو وسیله نقلیه عمومی و خودروی شخصی آشنا شوید :

  • اتوبوس شیراز : اگر می خواهید با اتوبوس به این دروازه بروید ، در ایستگاه اتوبوس دروازه قرآن شیراز پیاده شوید و مسیر حدود 3 دقیقه را به صورت پیاده طی کنید و به این بنا برسید .
  • مترو شیراز : اگر می خواهید با مترو به این دروازه بروید ، در ایستگاه مترو امام حسین شیراز پیاده شوید و مسیر حدود 4 کیلومتر را با تاکسی طی کنید و به این دروازه برسید .
  • خودرو شخصی : اگر می خواهید با ماشین شخصی خود به این دروازه بروید ، به بلوار آیت الله ربانی شیراز و یا بلوار هفت تنان شیراز بروید و به این دروازه برسید .

هتل های اطراف دروازه قرآن

در اطراف این بنا ، هتل هایی برای استراحت گردشگران و مسافران موجود می باشد که گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی می توانند به این هتل ها بروند و استراحت کنند . در ادامه با دو هتل در اطراف دروازه قرآن شیراز آشنا شوید :

هتل های اطراف دروازه قرآن : هتل بزرگ شیراز ، هتل رویال شیراز

بهترین زمان بازدید از دروازه قرآن چه زمانی است ؟

این دروازه از آن دسته از جاهای دیدنی شیراز است که هم در شب جلوه خاصی دارد و هم در روز جلوه ای منحصر به فرد و فوق العاده دارد . در روز جزییات معماری این بنا شیراز بیشتر قابل مشاهده هستند . در شب هم این بنا به دلیل نورپردازی های منحصر به فرد جلوهای خاصی به خود می گیرد . این بنا در عید نوروز و به خصوص در بهار شلوغ تر از همیشه است .

دروازه قرآن در شب با نورپردازی

نام قدیمی دروازه قرآن

پس از ساخت این بنا و قرار دادن قرآن در بالای این دروازه به دستور امیر عضدالدوله دیلمی ، نام آن را طاق قرآن گذاشتند و در حال حاضر به نام دروازه قرآن مشهور و با این نام در فهرست آثار ملی کشور ایران به ثبت رسیده و اکنون به عنوان یکی از جاهای دیدنی و تاریخی شهر شیراز شناخته می شود . این نام گذاری ، همان طور که در بالا توضیح داده شد ، به دلیل قرآنی بود که در اتاقک بالای دروازه قرآن وجود داشت .

چه جاذبه های دیدنی دیگری در اطراف دروازه قرآن وجود دارند ؟

در اطراف این بنا، مکان های دیدنی و تاریخی وجود دارد که می توانید بعد از رفتن به دروازه قرآن ، از این مکان ها بازدید کنید و لذت ببرید. در ادامه با چهار مکان دیدنی و تاریخی در اطراف این دروازه آشنا شوید :

  • آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز
  • حافظیه شیراز
  • بوستان خواجوی کرمانی شیراز
  • باغ جهان نما شیراز
  • لونا پارک شیراز

سوالات متداول در مورد دروازه قرآن

دروازه قرآن شیراز کجاست ؟

دروازه قرآن شیراز در استان فارس ، شیراز ، ورودی شیراز از سمت مرودشت می باشد .

دروازه قرآن امروزی چند سال قدمت دارد ؟

دروازه قرآن کنونی شیراز که در حال حاضر شما می بینید تنها 76 سال قدمت دارد .

بعد از بازدید از دروازه قرآن کجا برم ؟

در اطراف دروازه قرآن شیراز ، مکان های دیدنی از جمله آرامگاه خواجوی کرمانی شیراز ، حافظیه شیراز ، بوستان خواجوی کرمانی شیراز ، باغ جهان نما شیراز و لونا پارک شیراز وجود دارند .

قرآن دروازه قرآن کجا قرار دارد ؟

قرآن دروازه قرآن شیراز یا همان قرآن هفده من اکنون در موزه پارس شیراز نگهداری می شود .

امین ندافی

گردشگری ، بخشی از نیاز های زندگی انسان است . به قول گوستاو فلوبر (سفر باعث می شود تا دریابی چقدر در جهان ناچیز هستی و چه جای کوچکی را در جهان اشغال کرده ای). با سفر به دور دنیا میتونیم جهان هستیمون رو بیشتر بشناسیم .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا