سعدیه ، نگین درخشان شیراز
آرامگاه سعدی شیرازی که با نام سعدیه هم شناخته می شود، یکی از جاهای تاریخی و دیدنی شیراز به شمار می رود که همواره مورد توجه شاعران و اهل شعر ها می باشد. این آرامگاه ، در سال 1353 هجری شمسی در فهرست آثار ملی به ثبت رسیده است. آرامگاه سعدی شیرازی یکی از جاهای دیدنی شیراز است که سالانه گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی را به خود جذب می کند و گردشگران از این مکان دیدنی و تاریخی بازدید می کنند و لذت می برند . در ادامه با سعدیه ، نگین درخشان شیراز بیشتر آشنا شوید:
معرفی سعدی ، شاعر ایرانی
ابو محمد مشرف الدین مصلح بن عبدالله بن مشرف ملقب به سعدی شیرازی ، یکی از بزرگ ترین و مشهور ترین شاعران پارسی زبان در قرن هفتم هجری قمری در شهر شیراز بود. سعدی شیرازی لقب های مختلفی از جمله استاد سخن، پادشاه سخن ، شیخ اجل و شیخ اعظم به خود گرفته بود.
سعدی در شهر شیراز و به احتمال بسیار زیاد در سال 606 هجری قمری متولد شده است . دوران نوجوانی سعدی هم زمان با حمله مغولان به ایران بود و به همین منظور برای تحصیل به بغداد رفت و پس از گذشت 30 سال به شیراز بازگشت و در همین شهر درگذشت و در همان خانقاهی که زندگی می کرد ، به خاک سپرده شد.
در سعدیه چه گذشت ؟
سعدیه محل زندگی سعدی شیرازی بوده که ایشان پس از مرگ در همین مکان به خاک سپرده شد . پس از چند سال ، برای اولین بار ، فردی به نام خواجه شمس الدین محمد صاحب دیوانی ، مقبره ای بر روی سعدی شیرازی قرار داد ، اما به دستور یعقوب ذوالقدر که در سال 998 هجری قمری حاکم فارس بود ، این مقبره به صورت کامل تخریب شد و دیگر هیچ اثری از آن مقبره باقی نماند .
پس از تخریب اولین مقبره ، به دستور کریم خان زند در سال 1187 هجری قمری بر روی سعدی مقبره ای دو طبقه از جنس آجر و گچ که نام آن ملوکانه بود ، ساخته شد . این مقبره در سال 1301 هجری شمسی توسط فتحعلی خان در دوره قاجار مورد مرمت و بازسازی قرار گرفت . پس از گذشت چند سال از این مرمت ، به دستور حبیب الله قوام الملک خان ، این بنا دوباره مورد مرمت قرار گرفت و باز سازی شد .
بنای امروزی سعدیه شیراز ، در سال 1329 هجری شمسی توسط جناب آقای علی اصغر حکمت و با کمک انجمن آثار ملی جمهوری اسلامی ایران و جناب آقای مهندس محسن فروغی ساخته شد و در سال 1331 هجری شمسی ، به طور رسمی افتتاح شد .
سعدیه کجا قرار دارد ؟
آرامگاه سعدی که یکی از جاهای دیدنی و تاریخی شهر شیراز است ، در شمال شرقی شهر شیراز و در دامنه کوه قرار دارد . این مجموعه منحصر به فرد ، در انتهای خیابان بوستان و در کنار باغ دلگشا شیراز واقع شده است و شما می توانید از این مکان تاریخی و منحصر به فرد بازدید کنید و لذت ببرید .
آدرس سعدیه : استان فارس ، شیراز ، انتهای خیابان بوستان ، کنار باغ دلگشا
آتش سوزی سعدیه
در چهارشنبه 8 آذر ماه سال 1402 هجری شمسی و در ساعت 12 و 48 دقیقه ، در محوطه بیرونی آرامگاه سعدی و در مجموعه سعدیه یک درخت کهن سال و یک درخت نارنج آتش گرفت که این آتش سوزی به سرعت مهار شد و آسیبی به محوطه آرامگاه سعدی شیرازی نزد و آرامگاه سعدی سالم ماند. علت این آتش سوزی هنوز نامشخص و در حال بررسی است.
سعدیه از چه بخش هایی تشکیل شده است ؟
سعدیه شیراز از بخش های مختلفی از جمله محوطه سعدیه ، ساختمان اصلی آرامگاه سعدی شیرازی ، حوض ماهی سعدیه ، آرامگاه شوریده شیرازی ، قنات سعدیه ، ایوان سعدیه ، کتابخانه سعدیه و… تشکیل شده است . در ادامه با بخش های مختلف سعدیه شیراز بیشتر آشنا شوید :
محوطه سعدیه
پس از گذر از درب ورودی مجموعه سعدیه شیراز ، به محوطه سعدیه شیراز وارد می شوید که یک باغ شگفت انگیز با درختان سرسبز و سر به فلک کشیده ، حوض ، گل های رنگارنگ و… می باشد و در رو به رو ، بنای اصلی آرامگاه حافظ شیرازی با گنبد فیروزه ای دیده می شود . این محوطه اصلی ترین بخش مجموعه سعدیه شیراز می باشد .
ساختمان اصلی آرامگاه سعدی
ساختمان اصلی آرامگاه سعدی شیرازی به شکل حرف ال انگلیسی است و از یک عمارت اصلی با ایوان هشت ستونه و یک رواق بلند که به آن عمود شده ، تشکیل شده است . در انتهای رواق ، اتاقی وجود دارد که محل دفن شاعر بزرگ ، شوریده شیرازی است . در بالای عمارت اصلی ، گنبدی فیروزه ای شکل به چشم می خورد .
حوض ماهی سعدیه
یک حوض ماهی منحصر به فرد با چند کانال آب در این مجموعه وجود دارد . نام دیگر این حوض ، حوض سکه بوده است. رسمی در قدیم وجود داشت که مردم سکه های خود را به درون حوض می ریختند و آنها معتقد بودند اگر سکه ها در مکان های مورد نظر که در داخل حوض مشخص شده است بیفتد آرزوهایشان بر آورده می شود .
همچنین مردم در چهارشنبه سوری به این مکان می آمدند و برای دفع بیماری آب تنی می کردند و با جامی که به جام چهل کلید معروف بود ، آب را روی سر خود می ریختند و معتقد بودند که این شفا بخش است. داخل جام چهل کلید، نام چهارده معصوم و آیاتی نورانی از قرآن نوشته شده است. بنا به گزارش ابن بطوطه ، مردم شیراز معتقد بودند که شست و شو در این آب شفا دهنده است.
کاشی کاری های داخل حوض ماهی که به سبک سلجوقی است ، در سال 1372 هجری شمسی توسط تیر انداز ملقب به استاد کاشی کار ، طراحی شد . در بالای حوض ماهی یک نورگیر به شکل هشت ضلعی و دو نورگیر به شکل چهارضلعی در طرفین آن قرار دارند . این حوض با 28 پله به صحن اصلی آرامگاه وصل می شود .
همچنین در سال های قبل از بازسازی آرامگاه سعدی شیرازی ، مردم در روز چهلم هر سال در محوطه آرامگاه سعدی شیرازی یا به اصطلاح محلی همان سعدیه جمع می شدند و آش نذری می پختند که به این رسم در استان فارس ( دیگ جوش ) می گفتند و از صبح تا شب شادی می کردند و جشن می گرفتند .
همچنین مردم شیراز ، معتقد بودند که در این روز ، یک ماهی که انگشتر زرین به همراه خود دارد ، سر از آب بیرون می آورد که این نشانه بخت و اقبال است .
آرامگاه شوریده شیرازی
در اطراف آرامگاه سعدی ، آرامگاه های زیادى از بزرگان وجود دارد که با وصیت خود ، در این مکان ، به خاک سپرده شده اند و یکی از این بزرگان شوریده شیرازی است . ایشان فرزند اهلی شیرازی ، شاعر معروف عهد صفویه بود . او در 1276هجری قمری در شیراز به دنیا آمد و در سال 1345 هجری قمری نیز از دنیا رفت. این شاعر در هفت سالگی به علت ابتلای به بیماری آبله ، هر دو چشمش را از دست داد . اما چند سال بعد به شاعری توانا در قصیده و قطعه تبدیل و مشهور شد .
سمت چپ بنای اصلی آرامگاه سعدی به رواقی متصل می شود که در آن هفت طاق وجود دارد و با کف سازی سیاه رنگ به آرامگاه شوریده شیرازی می رسد . این آرامگاه نیز در یک اتاق مجزا قرار گرفته است . این کتیبه شاعر را معرفی می کند و شعری از خود شاعر نیز بر کاشی های سرمه ای بر روی دیوار دیده می شود .
قنات سعدیه
قنات سعدیه حدودا 1500 سال قدمت دارد و در گذشته یک منبع آب بسیار مهم برای تامین آب اشامیدنی و کشاورزی منطقه بوده که در حال حاضر خشک شده است . آب این قنات که به قنات سعدیه هم شناخته می شود در حوض ماهی می ریخت و سرشار از مواد معدنی و گوگرد و جیوه بود .
ایوان سعدیه
بخش دیگری که در آرامگاه سعدی شیرازی وجود دارد ، ایوان نام دارد و همین که شما وارد مجموعه سعدیه شیراز می شوید ، این ایوان را با هشت ستون سنگی قهوه ای رنگ روشن مشاهده می کنید . این ستون های بلند ، با سنگ گرانیته قرمز طراحی شده و کتیبه هایی از شعرهای سعدی شیرازی ، دور تا دور آرامگاه آن را پوشیده اند .
کتابخانه سعدیه
در بخش غربی آرامگاه سعدی ، مکانی به نام کتابخانه سعدیه که سر در آن یک تابلو آبی رنگ است ، وجود دارد . در سال 1351 هجری شمسی ، کتابخانه سعدیه برای کسانی که علاقه مند به سعدی شیرازی و عاشق کتاب بودند ، ساخته شد . زیر بنای این کتابخانه 105 متر و فقط دارای یک سالن می باشد .
کتاب های کتابخانه سعدیه شیراز ، به چند دسته از جمله جامعه شناسی ، علوم کاربردی ، علوم اجتماعی ، ادبیات ، نشریات ، داستان ، زیست شناسی ، مذهبی ، باستان شناسی ، روز نامه های خبر ، فلسفه ، طراحی ، نقاشی ، نثر ، نظم ، روان شناسی ، کتابداری ، علوم سیاسی ، علوم اقتصادی ، زبان شناسی ، تاریخ ، جغرافی و… تقسیم می شود .
لذت دیدن سعدیه در شب
سعدیه شیراز در شب ، به دلیل نور پردازی فوق العاده و منحصر به فرد به عنوان یکی از جاهای دیدنی شیراز در شب شناخته می شود و دلیل محبوبیت سعدیه در شب ، به خاطر همین نور پردازی های شگفت انگیز است.
چگونه به سعدیه برم ؟
برای رسیدن به آرامگاه سعدی می توانید از سه وسیله نقلیه مترو ، اتوبوس و ماشین شخصو خود استفاده کنید و به این مکان برسید . پیشنهاد می شود که با وسایل نقلیه عمومی از جمله مترو و اتوبوس به سعدیه شیراز بروید . در ادامه با سه وسیله نقلیه برای رسیدن به آرامگاه سعدی شیرازی آشنا شوید :
- مترو شیراز : برای رسیدن به آرامگاه سعدی شیرازی با مترو ، در ایستگاه ولیعصر مترو شیراز که نزدیک ترین ایستگاه مترو به سعدیه است پیاده شوید و مسیر حدودا 3 کیلومتری را با تاکسی طی کنید و به سعدیه برسید .
- اتوبوس شیراز : برای رسیدن به آرامگاه سعدی شیرازی با اتوبوس ، با خط اتوبوس (شهید دستغیب – بلوار نارنجستان) و یا با خط اتوبوس (بلوار نارنجستان – پایانه نمازی) در ایستگاه سعدیه پیاده شوید و مسیر کوتاهی را پیاده روی کنید و به سعدیه برسید .
- خودرو شخصی : برای رسیدن به آرامگاه سعدی شیرازی با خودرو شخصی ، در ابتدا به بلوار بوستان بروید و این بلوار را تا انتها ادامه دهید تا به سعدیه شیراز برسید .
سنگ مزار سعدی
سنگ مزار سعدی شیرازی ، از جنس مرمر سماق سرخ کم رنگ است که علی اکبر خان قوام الملک شیرازی این سنگ را بر روی مقبره سعدی شیرازی قرار داد و بر روی آن ، شعری که در ادامه نوشته شده است را از بوستان سعدی با خط نستعلیق عالی نوشته است :
کل شی هالک و انت الباقی
کریم السجایا ، جمیل الشیم نبی البرایا ، شفیع الامم
سعدیه در روز بزرگداشت سعدی
اول اردیبهشت هر سال شمسی ، روز سعدی شیرازی نام دارد . این روز در روز اول اردیبهشت سال 1381 هجری شمسی نام گذاری شد . هر سال ، در اول شهریور ماه ، مردم و اهل شعر ها و شاعران به مجموعه سعدیه شیراز می آیند و مراسم بزرگداشت سعدی شیرازی را در آرامگاه این شاعر بزرگ و مشهور برگزار می کنند .
بازدید از سعدیه در چه فصلی مناسب است ؟
بهترین زمان بازدید از این مکان ، فصل بهار و به خصوص ماه اردیبهشت و فصل پاییز است . زیرا در این فصل با وجود درختان بهار نارنج ، از بوی آن سر مست می شوید و در ماه اردیبهشت در لا به لای این درختان بهار نارنج قدم بزنید و از بوی عطر آن لذت ببرید . اما کسانی که به آرامش و سکوت علاقه مند هستند پیشنهاد می شود که در فصل پاییز به این مکان بروند و از این آرامگاه با شکوه بازدید کنند و لذت ببرند .
قیمت بلیط سعدیه
قیمت بلیط آرامگاه سعدی شیرازی در بهار سال 1403 هجری شمسی ، برای مسافران و گردشگران ایرانی 30000 تومان می باشد . البته این مبلغ برای گردشگران خارجی متفاوت و گران تر است .
در اطراف سعدیه چه هتل هایی وجود دارند ؟
در اطراف آرامگاه سعدی شیرازی ، هتل هایی برای استراحت گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی وجود دارند که گردشگران و مسافران می توانند به این هتل ها در شهر شیراز بروند و استراحت کنند . در ادامه با دو هتل در اطراف مجموعه سعدیه شیراز آشنا شوید :
هتل های اطراف سعدیه : هتل رویال شیراز ، هتل بزرگ شیراز
سبک معماری سعدیه
بنای امروزی کاری از مهندس محسن فروغی ، معمار مدرنیست ایرانی است که طراحی آرامگاه را با همکاری جناب آقای علی اکبر صادق در سال 1330 هجری شمسی انجام داده و تقلید از معماری سنتی ایرانی ، در آن دیده می شود . ساختمان آرامگاه سعدی شیرازی به سبک ایرانی ساخته شده و زیر بنای آن حدود 257 متر مربع می باشد .
ساختمان آرامگاه سعدی از بیرون به شکل مربع به نظر می رسد . اما در داخل آن ، به صورت هشت ضلعی است و دیوارهایی از جنس مرمر و گنبدی لاجوردی دارد . نمای خارجی آرامگاه از سنگ تراورتن و نمای داخلی آن از سنگ مرمر است . سنگ های مورد استفاده در پایههای این بنای با شکوه و منحصر به فرد ، سیاه رنگ هستند و ستونها و ایوان این بنا از سنگ گرانتیت قرمز ساخته شده اند.
ساختمان اصلی آرامگاه سعدی شیرازی از دو ایوان عمود برهم تشکیل شده و قبر شیخ سعدی شیرازی در زاویه میان دو ایوان و در وسط بنا هشت ضلعی قرار دارد . هفت کتیبه در هفت ضلع ساختمان سعدیه نصب شده و قسمتهایی از گلستان سعدی ، بوستان سعدی ، قصاید سعدی ، بدایع سعدی و طیبات سعدی شیرازی به خط ابراهیم بوذری ، بر روی آنها حکاکی شده اند . می توان به برخی از این اشعار ، از جمله اشعار زیر ، اشاره کرد :
- در بخش ورودی آرامگاه سعدی شیرازی ، شعر زیر نوشته شده است :
ز خاک سعدی شیراز بوی عشق آید
هزار سال پس از مرگ او گرش بویی
- در ضلع شمال شرقی آرامگاه سعدی شیرازی ، شعر زیر نوشته شده است :
الا ای که بر خاک ما بگذری به خاک عزیزان که یادآروی
- در ضلع غربی آرامگاه سعدی شیرازی ، شعر زیر نوشته شده است :
خوش است عمر ، دریغا که جاودانی نیست
پس اعتماد بر این چند روز فانی نیست
- در ضلع جنوب شرقی آرامگاه سعدی شیرازی ، جمله زیر نوشته شده است :
یاد دارم که با کاروان همه شب رفته بودم …
- در ضلع جنوب غربی آرامگاه سعدی شیرازی ، شعر زیر نوشته شده است :
ای صوفی سرگردان ، در بند نکو نامی
تا درد نیاشامی ، زین درد نیارامی
- در ضلع شرقی آرامگاه سعدی شیرازی ، شعر زیر نوشته شده است :
بسی صورت بگردیده است عالم وز این صورت بگردد عاقبت هم
- در ضلع شمال غربی آرامگاه سعدی شیرازی ، شعر زیر نوشته شده است :
خاک من و توست که باد شمال می برد سوی یمین و شمال
ساعت بازدید از سعدیه
ساعات بازدید از آرامگاه سعدی شیرازی از ساعت 8 صبح تا ساعت 19:30 عصر می باشد . این مجموعه معمولا در عید نوروز ، تا ساعت 24 شب فعالیت دارد . این مکان ، در مناسبت هایی از جمله شهادت حضرت علی (ع) ، تاسوعا حسینی ، عاشورا حسینی ، شهادت امام جعفر (ع) ، رحلت امام خمینی (ره) و رحلت پیامبر (ص) فعالیت ندارد و تعطیل می باشد .
شماره تماس سعدیه : 07137302300
امکانات مجموعه سعدیه
در سمت چپ آرامگاه سعدی شیرازی ، مکان هایی برای خرید سوغاتی ، تنقلات و خوراکی ، صنایع دستی ، محصولات فرهنگی و همچنین فضاهایی برای نشستن و استراحت گردشگران و مسافران قرار دارند . هنگام بازدید از سعدیه می توانید چند دقیقه ای را بر روی این تخت ها به راحتی بگذرانید . سرویس های بهداشتی در شرق مجموعه سعدیه شیراز قرار دارند و می توانید از این امکانات استفاده کنید و یک روز خاطره انگیز را در کنار سعدی شیرازی ، شاعر بزرگ و مشهور ایرانی بگذرانید و لذت ببرید .
جاهای دیدنی اطراف سعدیه
در اطراف این مجموعه ، اماکن دیدنی و تاریخی وجود دارند که گردشگران و مسافران می توانند بعد از بازدید از آرامگاه سعدی شیرازی به این اماکن بروند و بازدید کنند و لذت ببرند . در ادامه با پنج مکان از جاهای دیدنی در اطراف سعدیه شیراز آشنا شوید :
- حافظیه شیراز
- باغ دلگشا شیراز
- حمام وکیل شیراز
- باغ هفت تنان شیراز
- ارگ کریم خان زند شیراز
سوالات متداول در مورد سعدیه
سعدیه کجاست ؟
سعدیه شیراز در استان فارس ، شیراز ، انتهای خیابان بوستان ، کنار باغ دلگشا قرار دارد .
سعدیه از چه بخش هایی تشکیل شده است ؟
آرامگاه سعدی از بخش های مختلفی از جمله محوطه سعدیه ، ساختمان اصلی آرامگاه سعدی ، حوض ماهی سعدیه ، آرامگاه شوریده شیرازی ، قنات سعدیه ، ایوان سعدیه ، کتابخانه سعدیه و… تشکیل شده است .
سعدیه در چه روز هایی تعطیل است ؟
آرامگاه سعدی در مناسبت هایی از جمله شهادت حضرت علی (ع) ، تاسوعا ، عاشورا ، شهادت امام جعفر (ع) ، رحلت امام خمینی (ره) و رحلت پیامبر (ص) فعالیت ندارد و تعطیل می باشد .
بعد از بازدید از سعدیه کجا برم ؟
بعد از بازدید از آرامگاه سعدی می توانید به حافظیه شیراز ، باغ دلگشا شیراز ، حمام وکیل شیراز ، باغ هفت تنان شیراز و ارگ کریم خان زند شیراز بروید و از این اماکن تاریخی و دیدنی بازدید کنید .
سعدیه در چه ساعاتی فعالیت دارد ؟
ساعات بازدید از آرامگاه سعدی شیرازی از ساعت 8 صبح تا ساعت 19:30 عصر می باشد . مجموعه سعدیه شیراز معمولا در عید نوروز ، تا ساعت 24 شب فعالیت دارد و باز است .
سلام خسته نباشید قیمت بلیط سعدیه فرق کرده یا نه ؟
باسلام . آخرین استعلام قیمت ما از سعدیه در بهار 1403 بوده که قیمت بلیط آن برای گردشگران ایرانی 30000 تومان بوده است .