رسپینا
استان اصفهاناصفهان

مسجد شیخ لطف الله اصفهان ؛ مسجد سلطنتی دوران صفویه!

مسجد شیخ لطف الله اصفهان نمونه کاملی از شاهکار معماری ایرانی اسلامی است که هر ساله گردشگران زیادی را روانه اصفهان می کند. این مسجد که بخشی از میدان نقش جهان است، مسجدی اختصاصی برای شاهان صفوی و درباریان بود و چون افراد عادی اجازه ورود به آن را نداشتند، برای مسجد مناره ساخته نشد؛ اما این موضوع با توجه به زیبایی بی حد و حصر فضای داخلی مسجد کاملا قابل چشم پوشی بوده و از زیبایی آن چیزی کم نمی کند.

در این مقاله قصد داریم یکی از مهم ترین جاهای دیدنی اصفهان، مسجد شیخ لطف الله را بگردیم و با هنر معماران آن دوره بیشتر آشنا شویم؛ درمورد ویژگی های منحصر به فرد مسجد حرف بزنیم و نهایتا تاریخچه ی آن را با هم مرور کنیم. با رسپینا همراه باشید.

معرفی مسجد شیخ لطف الله اصفهان

مسجد شیخ لطف الله در زمان شاه عباس صفوی ساخته شد و هم اکنون به عنوان زیباترین شاهکار معماری ایرانی اسلامی شناخته می شود. این مسجد کاملا اختصاصی برای شاهان و شاهزادگان صفوی ساخته شده بود. ویژگی های منحصر به فرد گنبد مسجد باعث شده به آن لقب مدورترین گنبد جهان را بدهند. مسجد به دست استاد محمدرضا اصفهانی، معمار خلاق و حاذق دوران صفوی طراحی و ساخته شده. مدتی است پروسه ی مرمت گنبد در حال اجرا است و اگر به اصفهان بروید، داربست ها را روی گنبد آن خواهید دید.

مسجد شیخ لطف الله اصفهان کجاست؟

این مسجد در میدان نقش جهان و رو به روی کاخ عالی قاپو قرار گرفته. در نتیجه برای بازدید از آن باید به این میدان رفته و علاوه بر بازدید از مسجد شیخ لطف الله، از سایر جاذبه های دیدنی میدان نقش جهان اصفهان هم بازدید نمایید.

آدرس: اصفهان – میدان نقش جهان

ساعت بازدید از مسجد شیخ لطف الله اصفهان

در جدول زیر می توانید ساعت بازدید از مسجد را به طور دقیق مشاهده نمایید.

نیمه های سالساعت بازدید در صبحساعت بازدید در بعد از ظهر
نیمه اول سالصبح ها : 9 – 12:30عصرها : 14 – 17
نیمه دوم سالصبح ها : 9 – 11:30عصرها : 13 – 16:30

نحوه دسترسی به مسجد شیخ لطف الله اصفهان

اغلب مسافرانی که از طریق هواپیما یا قطار به شهر اصفهان سفر می کنند، در شهر اصفهان با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی به مکان های دیدنی می روند. به همین منظور در ابتدا نحوه دسترسی به مسجد از طریق اتوبوس و مترو را معرفی می کنیم و سپس دسترسی با خودرو را برایتان توضیح خواهیم داد.

مسجد شیخ لطف الله از دور و در روز

نحوه دسترسی به مسجد شیخ لطف الله از طریق اتوبوس

در اطراف میدان نقش جهان چندین ایستگاه اتوبوس و ایستگاه های تندرو قرار دارد. نزدیک ترین ایستگاه اتوبوس به مسجد شیخ لطف الله، ایستگاه اتوبوس بیت الحسین که درست پشت مسجد قرار گرفته.  ایستگاه اتوبوس دیگری به نام خورشید است و از سمت بازار نجارها در میدان نقش جهان به مسجد خواهید رسید.

نام ایستگاه اتوبوسفاصله از مسجد شیخ لطف اللهخطوط فعال
ایستگاه اتوبوس خورشید643 متر فاصلهخط43، خط 42، خط 63، خط 68، خط 4 BRT
ایستگاه اتوبوس بیت الحسین614 متر فاصلهخط 43، خط 1
ایستگاه اتوبوس سپه672 متر فاصلهخط 100، خط 79

نحوه دسترسی به مسجد شیخ لطف الله از طریق مترو

از آن جا که ساخت ایستگاه های مترو به بافت تاریخی اصفهان صدمه می زند، ایستگاه مترو نیاز به پیاده روی بیشتری دارد. از هر کجای اصفهان باشید باید در ایستگاه مترو امام حسین پیاده شده و ادامه مسیر را پیاده و یا با استفاده از خط 4 BRT خود را به مسجد برسانید.

نحوه دسترسی به مسجد شیخ لطف الله از طریق خودرو شخصی یا تاکسی

پارکینگ های عمومی زیادی در اطراف مسجد شیخ لطف الله قرار گرفته و نگرانی بابت پارک خودرو نخواهید داشت. البته برخی پارکینگ ها فاصله بیشتری تا مسجد دارند؛ نزدیک ترین پارکینگ ها را در ادامه لیست کرده ایم.

نام پارکینگ نزدیک به مسجدآدرس دقیق پارکینگ روی نقشهفاصله از مسجد و مدت زمان پیاده روی
پارکینگ عمومیآدرس دقیق پارکینگ روی نقشه600 متر فاصله – 8 دقیقه پیاده روی
پارکینگ حافظآدرس دقیق پارکینگ حافظ روی نقشه650 متر فاصله – 9 دقیقه پیاد روی
پارکینگ عمومیآدرس دقیق پارکینگ روی نقشه700 متر فاصله – 10 دقیقه پیاده روی
پارکینگ عمومی میدانآدرس دقیق پارکینگ عمومی میدان روی نقشه1100 متر فاصله – 15 دقیقه پیاده روی

تاریخچه مسجد شیخ لطف الله اصفهان

ساخت مسجد شیخ لطف الله اصفهان در سال 1011 هجری قمری (981 هجری شمسی) شروع شد و 17 سال بعد، در سال 1028 هجری قمری (998 هجری شمسی) ساخت آن با تمام ظریف کاری ها و تزئینات به پایان رسید. در این بین کاشی کاری معرق، گنبد مدور و کتیبه های بی نظیر به دست خط استاد علیرضا تبریزی عباسی، در این مسجد خلق شدند تا شاهکاری بی نظیر را پیش روی شما قرار دهند.

پادشاهان صفوی برای دین اسلام و تشیع احترام خاصی قائل بودند و در زمان به حکومت رسیدن شاه عباس، علمای دینی زیادی به ایران دعوت شدند. شیخ بهایی، شیخ لطف الله جبل عاملی و دیگر عارفان از جمله این افراد هستند.

مسجد شیخ لطف الله در دوران صفویه

قبل از این که مسجد شیخ لطف الله در این محل ساخته شود، مسجدی دیگر در آن جا قرار داشت اما تنها خرابه های آن باقی مانده بود و شاه عباس صفوی دستور ساخت مسجدی شاهانه و سلطنتی را در محل خرابه های مسجد قبلی داد. معماران هنرمندی که مسئولیت ساخت مسجد را بر عهده داشتند بدون این که قرینه سازی میدان را به هم بزنند، قبله مسجد را درست در جهت مکه قرار دادند و شاه عباس تا سال های پایانی زندگی خود در این مسجد به عبادت می پرداخت.

مرمت کاری مسجد شیخ لطف الله

پس از مرگ آخرین پادشاه صفوی، میدان نقش جهان از رونق افتاد و رسیدگی ها در زمان قاجار کم و کمتر شد؛ تا جایی که مسجد شیخ لطف الله آسیب دید و حتی بخش هایی از میدان هم خراب شد و از بین رفت. اما در دوران پهلوی دوباره به میدان نقش جهان و مخصوصا مسجد شیخ لطف الله توجه خاصی نشان داده شد و با مرمت مسجد، رونق گردشگری به اصفهان برگشت.

نوشته های مشابه
مرمت گنبد مسجد شیخ لطف الله در سال های اخیر

ثبت شدن مسجد جزو میراث فرهنگی جهانی یونسکو

در سال 1979 میلادی همزمان با ثبت میدان نقش جهان به عنوان میراث جهانی یونسکو، مسجد شیخ لطف الله و سایر دیدنی های این میدان هم در لیست میراث جهانی به ثبت رسیدند.

علت قرار گرفتن مسجد شیخ لطف الله رو به روی کاخ عالی قاپو

شاید برایتان سوال شود که چرا دو مسجد در یک میدان ساخته شده و دلیل ساخته شدن مسجد شیخ لطف الله درست رو به روی کاخ عالی قاپو چیست؟ دوران صفوی دوران مهمی در ایران بود و شاه عباس صفوی برای نشان دادن وحدت اقتصاد، معنویت و حکومت، مسجد شیخ لطف الله و کاخ عالی قاپو (نماد حکومت و دربار) و مسجد امام (نماد معنویت و مردم) و بازار قیصریه (نماد اقتصاد) را در کنار هم و در میدان نقش جهان بنا کرد.

مسجد شیخ لطف الله و کاخ عالی قاپو رو به روی هم در میدان نقش جهان اصفهان

شیخ لطف الله کیست؟

شاید برایتان سوال باشد نام مسجد از چه کسی گرفته شده! شیخ لطف الله جبل عاملی اصفهانی، یکی از بزرگترین علمای دوران خود بود که مانند تمام عالمان دینی آن دوره، توسط دعوت شاه عباس صفوی راهی ایران شده بودند. ایشان از لبنان به ایران آمدند و در شهرهایی مثل مشهد و قزوین به تدریس علوم دینی پرداختند تا این که نهایتا شاه عباس این مسجد را برای ایشان ساخت.

احتمالا می پرسید این مسجد، شخصی و برای خانواده شاه عباس بوده و شیخ لطف الله چه نبستی با شاه داشته؛ باید بگویم ایشان پدر زن شاه عباس صفوی بودند و شاه عباس برای نشان دادن ارادت خود به شیخ لطف الله، دستور ساخت مسجدی به این زیبایی را داد تا ایشان علاوه بر پاسخ به سوالات شرعی درباریان، به تدریس و تحصیل علوم دینی بپردازند و تمام نمازها را در این مسجد اقامه نمایند. 

عجایب مسجد شیخ لطف الله اصفهان

مسجد شیخ لطف الله از آن دسته مسجدهاست که هنجارشکنی هایی را داشته؛ از جمله نکاتی که در ساخت این مسجد رعایت نشده می توان به موارد زیر اشاره کرد.

یک: مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد!

این سوال برای همه پیش آمده که چرا مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد؟ در جواب به این سوال باید گفت، مناره ی مسجد برای اذان گفتن و دعوت مردم برای اقامه نماز ساخته می شدند؛ اما مسجد شیخ لطف الله برای اقامه نماز مردم عادی نبود. بلکه مسجدی اختصاصی برای خاندان صفوی محسوب می شد و نیازی به ساخت مناره در آن احساس نشده بود. در نتیجه این مسجد تنها یک گنبد بسیار خاص و زیبا دارد.

مسجد شیخ لطف الله مناره ندارد

دو: طاووس شگفت انگیز مسجد شیخ لطف الله!

معمولا داخل مسجدها از طاووس و تصاویر حیوانات استفاده نمی شود. طاووس در فرهنگ اسلامی به معنای خیرو برکت و بهشت است و در مسجد شیخ لطف الله پرهای خود را روی گنبد به نمایش گذاشته و از پس پرتوهای نور که از طاق ها به آن می تابد، خود را نشان می دهد!

نقش طاووس روی گنبد مسجد شیخ لطف الله

این طاووس شگفت انگیز تنها در برخی ساعت ها خود را نشان می دهد و اگر ساعتی در روز به آن مراجعه کنید که نور کافی وجود نداشته باشد، نمی توانید آن را ببینید.

شاید برایتان جالب باشد اما در طراحی میدان آزادی تهران هم از گنبد مسجد شیخ لطف الله الهام گرفته شده و از نمای بالا که به میدان نگاه کنید، متوجه می شوید گل کاری ها به صورت دایره های ریز از مرکز بیضی اصلی فاصله می گیرند و با هر فاصله، اندازه ی آن ها بزرگ تر می شود. درست مانند پرهای طاووس گنبد مسجد شیخ لطف الله که با رسیدن به مرکز گنبد، دایره ها ریزتر می شوند و نقش و نگار طاووسی مشخص تر!

سه: تغییر رنگ گنبد مسجد شیخ لطف الله در طول روز!

معمولا گنبد مساجد به رنگ آبی فیروزه ای و لاجوردی کاشی کاری می شوند اما مسجد شیخ لطف الله با استفاده از رنگ های گرم کرمی، لاجوردی، طلایی و فیروزه ای، در طول روز و با توجه به موقعیت خورشید رنگ های متفاوتی را به نمایش می گذارد. صبح زود با رنگ صورتی مواجه می شویم و در طول روز رنگ آن به کرمی می رسد و هنگام غروب خورشید، آجری رنگ می شود.  

چهار: مسجد شیخ لطف الله صحن ورودی ندارد!

مسجدها معمولا دارای صحن و شبستان یا حیاطی هستند که زائران را به صحن داخلی مسجد هدایت می کنند. اما موقعیت قرارگیری مسجد شیخ لطف الله ایجاب کرده که این صحن ورودی را نداشته باشد و به جای آن افراد از طریق چند پله به داخل مسجد هدایت شوند.

ورودی مسجد شیخ لطف الله که صحن ندارد و با پله وارد مسجد می شویم

پنج: مسجد شیخ لطف الله در جهت قبله ساخته نشده!

برخلاف تمام مسجدهایی که تا به الان برای خواندن نماز به آن مراجعه کرده اید، این مسجد در جهت قبله ساخته نشده! درواقع میدان نقش جهان در راستای قبله ساخته نشده و امکان این که در حالت عادی مسجد رو به قبله باشد وجود ندارد؛ البته معمار خلاق و خوش ذوق مسجد برای این مسئله تغییری در معماری آن به وجود آورده تا مسجد در جهت قبله قرار بگیرد.

پلن مسجد شیخ لطف الله که سالن های پیچ در پیچ و قرار گرفتن مسجد در جهت قبله را نشان می دهد

مسجد در جهت شمالی – جنوبی قرار دارد اما وقتی وارد مسجد شوید از طریق دو راهرو که زاویه 45 درجه دارند، به زاویه جنوب غربی – شمال شرقی می رسید که زاویه صحیح قبله است؛ در نتیجه شبستان مسجد کاملا رو به قبله قرار دارد اما شما تغییری در ساختمان از نمای بیرونی نمی بینید!

شش: یک راهروی مخفی زیرزمینی بین کاخ عالی قاپو و مسجد شیخ لطف الله وجود دارد!

یک راهرو زیرزمینی که از دید عموم مردم مخفی است بین کاخ عالی قاپو و مسجد شیخ لطف الله اصفهان قرار دارد! این راهرو برای عبور و مرور زنان و درباریان کاخ به مسجد و بلعکس بوده تا مجبور نباشند از فضای میدان عبور کنند و به مسجد بروند. البته امروزی چیزی از آن باقی نمانده و یا بسته شده چون هیچ تصویری از این راهرو وجود ندارد.

همچنین برخی معتقدند با ساخت آبنمای میدان نقش جهان، این راهرو زیرزمینی تخریب شده و آسیب دیده است! در نتیجه امکان استفاده از آن وجود ندارد و قابل بازدید هم نیست.

هفت: هر زمزمه ای در مسجد شیخ لطف الله شنیده می شود!

مسجد شیخ لطف الله هنوز هم عجایبی برای رو کردن دارد! هر کجای مسجد بایستید و با آرام ترین لحن ممکن هم صحبت کنید، در سمت مقابل مسجد صدایتان شنیده خواهد شد. پس بهتر است آرزوهای شخصی خود را در دل نجوا کنید!

بخش های مختلف مسجد شیخ لطف الله اصفهان

از عجایب مسجد گفتیم، حالا بهتر است وارد مسجد شویم تا بهتر با بخش های مختلف آن آشنا شویم.

ورودی مسجد شیخ لطف الله

اگر گشتی در مسجد شیخ لطف الله بزنیم، اولین چیزی که توجهمان را به خود جلب می کند، ورودی مسجد است که کاشی کاری های مقرنس  در آن به کار رفته. این کاشی کاری ها به رنگ لاجوردی و نارنجی هستند و آیاتی روی آن ها نوشته شده. نقش و نگارهای به کار رفته روی کاشی ها گل و بوته هستند که نقاشی اسلیمی ایرانی محسوب می شوند.

نقش و نگارهای کاشی کاری ورودی مسجد شیخ لطف الله

بعضی از گردشگران خارجی در نظراتشان درمورد مسجد شیخ لطف الله نوشته اند که ورودی مسجد کاشی کاری های استالاگمیت و آویزانی دارد که به زیبایی کنار هم قرار گرفته اند. پایین تر از مقرنس کاری ها، نوشته آیات قرآنی به چشم می خورد که کار هنرمند خوش نویس آن دوران استاد علی رضا تبریزی عباسی است.   

یک پنجره در نمای ورودی دیده می شود که بالای درب ورودی قرار گرفته و با استفاده از نقوش به کار رفته روی پنجره، نور با اشکال زیبایی وارد سالن می شود. مسجد صحن ورودی ندارد، پس با چند پله به درب های چوبی مسجد می رسیم تا وارد شویم.

سالن های پیچ در پیچ مسجد شیخ لطف الله

وارد مسجد که شوید با یک سالن که در زاویه 45 درجه ای قرار گرفته مواجه می شوید. این سالن نور کمتری نسبت به محیط بیرون دارد که کمک می کند چشمتان به تغییر نور در مسجد عادت کند و زیبایی ها را بهتر ببینید. رنگ قالب استفاده شده در راهرو اصلی که 28 متر طول دارد، سبز، کرمی و آبی است و نقش ستاره و گل و بوته دیده می شود.

سپس وارد سالن بعدی با زاویه 90 درجه می شوید. این دو سالن باعث می شوند بدون استفاده از فضای اضافه و یا از بین بردن تقارن میدان نقش جهان، مسجد در زاویه قبله و رو به مکه قرار بگیرد. بعد از این سالن به شبستان مسجد وارد می شوید. البته درب دیگری کنار درب شبستان اصلی است که به آن شبستان زمستانی می گویند و تزئینی ندارد.

شبستان مسجد شیخ لطف الله

برخلاف مسجدهای عمومی، شبستان این مسجد کوچک تر است اما زیبایی نفس گیری دارد. شبستان مربعی شکل و به ضلع 19 متر است اما هر چه به سمت گنبد نزدیک می شویم، به چند ضلعی و سپس دایره می رسیم. یعنی ابتدا به کمک 8 طاق، به 8 ضلعی می رسیم و کمی بالاتر، به بخش دایره ای شکل گنبد.

طاق ها هم مانند سایر بخش های مسجد به روش معرق کاری تزئین شده اند و کاشی ها به رنگ های فیروزه ای و طلایی و سبز و زرد کنار هم قرار گرفته تا نقش های اسلیمی را به نمایش بگذارند. روی 8 طاق، 4 پنجره داریم که هر پنجره تا پنجره بعد خود 170 سانتی متر فاصله دارد.

محراب مسجد شیخ لطف الله

محراب مسجد به طرز ماهرانه ای معرق کاری شده و کتیبه ای از استاد محمدرضا اصفهانی که روی آن نوشته ” عمل بنده فقیر حقیر محتاج بر رحمت خدا محمدرضا ابن استاد حسین اصفهانی” و همچنین مقرنس کاری های صدفی شکل بالای آن دیده می شود. روی مقرنس کاری ها به اندازه ی میلی متری نقش های اسلیمی دیده می شود که شاید جزو ظریف ترین نقش و نگار روی کاشی در دنیا باشد.  

کتیبه های محراب مسجد شیخ لطف الله

کتیبه های دیگری اطراف محراب قرار دارند که روی یکی از آن ها روایتی از پیامبر اعظم و امام ششم توسط استاد علی رضا عباسی نوشته شده و بقیه ی آن ها اشعار شیخ بهایی و دیگر آیات قرآن را دارند و توسط خطاط ثلث نویس استاد باقر بنا نوشته شده اند. احتمالا نام ایشان را در کتاب های معرفی اساتید خوش نویسی دوران صفوی ندیده باشید؛ اولین بار آثار ایشان توسط دکتر هنرفر مورد توجه قرار گرفتند.

گنبد مسجد شیخ لطف الله

با جذابیت خیره کننده گنبد که آشنا شدید؟ طاووسی که در دل خود مخفی کرده! پس از طاق ها، 16 پنجره قرار گرفته که زیر آن ها آیات قرآنی به چشم می خورد. این آیات قرآنی و پنجره ها را می توان نقطه شروع دایره ای شدن سقف و گنبد در نظر گرفت.

پنجره ها کاملا رو به روی هم نیستند و با پنجره رو به روی خود کمی زاویه دارند. این موضوع باعث می شود وقتی نور خورشید به داخل مسجد می تابد، تداخل نور تابیده شده از پنجره ها نقش هایی خاص و شگفت انگیز خلق کند که زیبایی بی نظیری به عکس هایتان می بخشند.

معماری خیره کننده مسجد شیخ لطف الله

تمام مورخان و جهانگردانی که در زمان صفوی و حتی بعد از آن دوره به ایران و اصفهان سفر کرده اند معتقدند زیباترین شاهکار معماری ایرانی اسلامی در مسجد شیخ لطف الله دیده می شود. حتی گنبد آن که مدورترین گنبد جهان از نظر زیبایی شناخته می شود، بی بدیل از تمام مسجدهایی است که تا به حال دیده اید.

نقش طاووس در سقف گنبد مسجد شیخ لطف الله اصفهان

جدای از گنبد، کتیبه هایی که به خط ثلث و نسخ نوشته شده و در بخش های مختلف مسجد دیده می شوند، کاشی هایی که به روش معرق کاری کنار هم چیده شده اند تا نقش هایی از گل و بوته و طاووس را به نمایش بگذارند، قدم به قدم شما را محو خود می کنند و ممکن است فکر کنید تمام این طراحی کار یک انسان نیست! در واقع خارج از الهام و تصورات انسانی است و می تواند ترکیب الهام و ایمان باشد!

کاشی کاری های مسجد شیخ لطف الله

فضای معنوی مسجد با استفاده از رنگ های لاجوردی و فیروزه ای در کنار رنگ های زرد، سبز، طلایی و کرمی بیشتر می شود و هر کدام به نحوی شما را به آرامش بیشتر نزدیک می کنند.

در بخش های مختلف مسجد از وسایل روشنایی خاصی استفاده نشده اما مسجد به طرز خلاقانه ای نور را از بیرون دریافت می کند و فضایی ملکوتی ایجاد کرده. در قسمت بالایی گنبد  پنجره های مشبک دیده می شود که با تزئینات چوبی خاص خود نور را به گنبد می تابانند و فضای داخل شبستان را روشن می کنند. در راهروها هم از طریق پنجره ها نور فضا را روشن می کند.

بازی اعداد در بخش های مختلف مسجد شیخ لطف الله

در معماری اصیل ایرانی، ویژگی شاخصی که همیشه به چشم می خورد بازی با اعداد است؛ باهوش بودن ایرانیان در ریاضیات را همه جهان می دانند و در تمام آثار و نمادهای تاریخی استفاده دقیق از هندسه دیده می شود. مثلا در مسجد شیخ لطف الله در صحن اصلی 8 طاق داریم که 16 پنجره مشبک را در خود جای داده اند.

طاق ها و پنجره های مشبک مسجد شیخ لطف الله

در گنبد اصلی مسجد 32 لوزی بزرگ طراحی شده که هر چه به مرکز گنبد نزدیک تر می شوند، تعداد آن ها بیشتر و ابعاد آن ها کوچک تر می شود، باعث شده تا ارتفاع گنبد بلندتر دیده شود و نهایتا به طاووسی زیبا برسد. این نقشه برای طراحی میدان آزادی هم به کار رفته است.  

بهترین زمان بازدید از مسجد شیخ لطف الله اصفهان

بهترین زمان بازدید از مسجد شیخ لطف الله از نظر فصل در بهار است؛ چرا که آب و هوای خوب بهار باعث می شود در طول روز به راحتی از مسجد بازدید کنید و نور ملایم خورشید فضای مسجد را روشن کند. اما در تابستان هوا بسیار گرم است و ممکن است بازدید وسط روز امکان پذیر نباشد.

مسجد از ساعت 9 تا 12:30 در نیمه اول سال قابل بازدید است و بهترین زمان بازدید ساعت 10 تا 12 است که نور خورشید خیلی خوب به فضای داخل مسجد می رسد. البته بعد از ظهر ها از ساعت 14 تا 17 هم نور به خوبی در صحن تابیده می شود اما این که بتوانید طاووس زیبا صحن را ببینید یا نه، کاملا اتفاقی است و ساعت مشخصی ندارد!

جاهای دیدنی اطراف مسجد شیخ لطف الله اصفهان

برای این که از زمان خود در سفر بیشترین استفاده را داشته باشید و با یک تیر، چند نشان بزنید، جاهای دیدنی نزدیک به مسجد شیخ لطف الله را آماده کرده ایم. همچنین با استفاده از راهنمای سفر به اصفهان می توانید برای بازدید از مراکز خرید هم برنامه ریزی مناسبی داشته باشید.

کاخ عالی قاپو اصفهان

نزدیک ترین جاهای دیدنی اطراف مسجد شیخ لطف الله شامل دیدنی های میدان نقش جهان می شود که کاخ عالی قاپو یکی از آن هاست و درست رو به روی مسجد با فاصله 400 متر واقع شده. این کاخ که محل زندگی شاه عباس صفوی بود، پس از انتخاب شدن اصفهان به عنوان پایتخت ساخته شد. معمار اصلی آن استاد محمدرضا اصفهانی بود که کاخی 6 طبقه با ایوانی بزرگ و رو به میدان نقش جهان ساخت.

کاخ عالی قاپو اصفهان

کاخ چهلستون اصفهان

کاخ چهلستون اصفهان در زمان صفویه توسط شیخ بهایی طراحی شد. این کاخ درواقع بیست ستون بیرونی دارد که با انعکاس در آب تبدیل به چهل ستون می شود و به این نام معروف شده. کاخ چهل ستون هم اکنون به عنوان موزه هنری مشغول به فعالیت است.

کاخ چهل ستون اصفهان

باغ چهل ستون یکی از باغ های ایرانی ثبت شده در میراث جهانی یونسکو است که همراه آن 8 باغ دیگر هم در این لیست قرار دارند. اگر شما هم سری به کرمان و باغ شازده ماهان زده باشید، متوجه شباهت این دو باغ ایرانی می شوید. این کاخ در ابتدا مکانی شاهانه برای برگزاری مهمانی های خارجی برای شاه عباس اول بود و در زمان شاه عباس دوم بقیه بخش های کاخ به آن اضافه شد تا اثری فاخر پیش روی ما بگذارد.

موزه هنرهای تزئینی اصفهان

این عمارت در زمان صفویان ساخته شد که لوازم سوارکاری در آن نگهداری می شد اما بعد از سقوط شاهان صفوی این خانه متروکه ماند تا این که در دوران قاجاریه یکی از شاهزادگان قاجاری آن را برای زندگی کردن مرمت و بازسازی کرد. هم اکنون از آن به عنوان موزه هنرهای تزئینی استفاده می شود و بیش از سه هزار قطعه هنری در آن نگهداری می شود.

موزه هنرهای تزئینی اصفهان

معماری زیبای خانه باعث شده در طول دوران تاریخ ایران کاربری های متنوعی داشته باشد؛ پس از دوران قاجاریه در دوران پهلوی، از این ساختمان به عنوان اداره ثبت احوال شهر اصفهان استفاده می شد و سرانجام پس از انقلاب اسلامی در سال 1375 تبدیل به این موزه شد.

سی و سه پل اصفهان

سی و سه پل که در ابتدا پل چهل چشمه نام داشته (چرا که 40 پل در آن وجود داشته و بعدا تخریب شده)، یکی از باشکوه ترین پل های دنیا در ایران صفوی است. جهانگردانی که درمورد سی و سه پل نوشته اند می گویند نظیر آن در دنیا وجود نداشته. در قسمت میانی این پل یک عمارت زیبا برای استراحت شاهان صفوی ساخته شده که دیدن آن هم خالی از لطف نیست.

سی و سه پل اصفهان

این پل وظیفه اتصال محله چهارباغ عباسی را به چهارباغ بالا و جلفا داشت و مردم محل جلفا از آن استفاده می کردند تا از زاینده رود به بقیه قسمت های اصفهان بروند. نورپردازی زیبایی که امروزه در پل دیده می شود یکی از بهترین جاها برای عکاسی در شب است.

خانه تاریخی ملاباشی اصفهان

خانه تاریخی ملاباشی یکی از نفیس ترین خانه های تاریخی اصفهان است که با نقاشی دیواری های مجذوب کننده در زمان زندیه پایه گذاری و در دوران قاجاریه بازسازی و تکمیل شد. این خانه از چهار حیاط و اتاق های مختلفی تشکیل شده و بخشی از حیاط برای کار ملاباشی طراحی شده اند. ملاباشی منجمی در زمان قاجاریه بود که این خانه را خرید و بازسازی های جدیدی در آن انجام داد.

خانه معتمدی اصفهان - خانه ملاباشی

حوضخانه که نمادی از معماری ایرانی است هم در این خانه ساخته شده اما برخلاف سایر حوض خانه ها، فضای حوضخانه با نقاشی دیواری ها تزئین شده اند و صندلی هایی برای نشستن در آن جا قرار گرفته. در سال های اخیر دکتر معتمدی خانه را خرید و بازسازی کرد و درب آن را به روی عموم گشود تا همه توان بازدید از آن را داشته باشند.

رستوران های نزدیک به مسجد شیخ لطف الله اصفهان

بخشی از هزینه سفر به اصفهان شامل خورد و خوراک می شوند و اطراف مسجد شیخ لطف الله رستوران های سنتی معروفی قرار گرفته که غذاهای سنتی اصفهان در آن ها سرو می شود. هر چند که ممکن است هزینه سرو غذا در این رستوران ها گران باشد اما ارزش یک بار امتحان کردن را دارد.

نام رستورانآدرس رستورانساعت کار رستورانشماره تماس رستوران
رستوران میدان نقش جهان اصفهاناصفهان – میدان نقش جهان 12 – 13:45 | 19:30 – 22:4503132200729
کافه همدم السلطنه اصفهاناصفهان – انتهای خیابان حافظ – کوچه 312 – 15:30 | 17 – 2303132224874
رستوران سنتی عتیق اصفهاناصفهان – میدان نقش جهان – ابتدای ورودی حافظ11 – 2309133176557
رستوران باستانی اصفهاناصفهان – میدان نقش جهان – جنب مسجد امام11 – 2209131084104

هتل های نزدیک به مسجد شیخ لطف الله اصفهان

اقامت در بهترین هتل های اصفهان که نزدیک به مسجد شیخ لطف الله قرار گرفته اند سفرتان را کامل تر می کند. اگر دوست دارید در هتل پنج ستاره اقامت داشته باشید و یا قصد اصفهان گردی دارید و فقط برای خواب به هتل مراجعه می کنید، در این بخش چند هتل که بتواند سلیقه های مختلف را پوشش دهد معرفی خواهیم کرد.

هتل عباسی اصفهان

هتل عباسی اصفهان تنها هتل 5 ستاره این شهر است که بزرگترین مهمانسرای باقی مانده از دوران صفویه محسوب می شود. این هتل با ارائه سوئیت ها و اتاق های دو نفره با خدمات لوکس و کامل، پذیرایی منحصر به فردی خواهد داشت. هتل عباسی فاصله ی کمی تا میدان نقش جهان و سایر دیدنی های اصفهان دارد؛ با وجود پارکینگ و مرکز خرید در کنار هتل و پارک باغ هشت بهشت، دیگر چیزی نمی ماند که برای یک سفر عالی کم داشته باشید!

هتل عباسی اصفهان

هتل عالی قاپو اصفهان

هتل عالی قاپو اصفهان از هتل های چهار ستاره این شهر است که توسط گروه هتل سازی پارسیان اداره می شود. این هتل با فضای لوکس و رستوران با منوی متنوع، آسانسور در طبقات، لابی شیک و بزرگ، اتاق های استاندارد و سوئیت های متنوع ، سالن غذاخوری و استخر و سونا و جکوزی، تمام نیازهای شما در طول سفر را براورده می کند.

هتل عالی قاپو اصفهان

مرکز خرید عالی قاپو در کنار هتل و ایستگاه مترو کنار هتل در صرفه جویی زمان و هزینه به شما کمک می کند و با صرف کم ترین زمان ممکن با استفاده از مترو به جاهای دیدنی شهر دسترسی خواهید داشت.

هتل سفیر اصفهان

هتل سفیر اصفهان از هتل های سه ستاره با کیفیت است که درست رو به روی هتل عباسی واقع شده و دسترسی مناسبی به جاهای دیدنی اصفهان دارد. هتل دارای اتاق های استاندارد و سوئیت های سه و چهار نفره است و امکانات آن شامل اینترنت پر سرعت، مینی بار، صندوق امانات، تلویزیون، ماهواره و .. می شود. از دیگر امکانات هتل می توان به استخر، سونا، سالن همایش و رستوران اشاره کرد.

هتل سفیر اصفهان

هتل صفوی اصفهان

هتل صفوی اصفهان با امکانات استاندارد در حد هتل های سه ستاره بین المللی و نمای تاریخی خود یکی از بهترین هتل هایی است که می توانید با صرف هزینه ای مناسب، در آن اقامت داشته باشید. این هتل اتاق های 1 تا 3 تخته و سوئیت های چهار تخته ارائه می دهد و با وجود کافی شاپ و رستوران داخل هتل، لازم نیست برای صرف غذا از هتل خارج شوید. همچنین خدمات خانه داری آن به رفاه بیشتر در حین سفر کمک می کند. این هتل با میدان نقش جهان و مسجد شیخ لطف الله فاصله ی زیادی ندارد.

هتل صفوی اصفهان

هتل پارت اصفهان

هتل پارت اصفهان از هتل های سه ستاره مقرون به صرفه در سفر است. اگر به صورت هوایی راهی شهر اصفهان شده اید و دسترسی به خودرو ندارید، این هتل دسترسی مناسبی به ایستگاه مترو و اتوبوس دارد و به راحتی با استفاده از وسایل حمل و نقل عمومی به مهم ترین مراکز شهر دسترسی خواهید داشت.

هتل پارت اصفهان

از امکانات هتل می توان به استخر، سونا، جکوزی، حمام سنتی، رستوران، کافی شاپ، اینترنت رایگان در لابی، روم سرویس 24 ساعته، خدمات خانه داری و … اشاره کرد.

هتل شیخ بهایی اصفهان

هتل شیخ بهایی اصفهان از هتل های سنتی سه ستاره در این شهر است که روف گاردن آن از زیباترین رستوران های روف گاردنی است که می توانید در سفر تجربه کنید. این هتل با دکوراسیون سنتی اتاق ها، حال و هوای صفویه را در خود زنده کرده و با قیمت مناسبی که دارد، امکان سفری راحت را برایتان فراهم می کند.

هتل شیخ بهایی اصفهان

دسترسی هتل به میدان نقش جهان و مسجد شیخ لطف الله مناسب است و با پیاده روی هم می توانید خود را به مسجد برسانید. باغ هشت بهشت در نزدیکی هتل قرار گرفته و با 5 دقیقه پیاده روی به راحتی به آن می رسید.

سوالات متداول کاربران

مسجد شیخ لطف الله کجاست؟

مسجد شیخ لطف الله در مرکز شهر اصفهان و میدان نقش جهان رو به روی کاخ عالی قاپو قرار دارد.

مسجد شیخ لطف الله به دستور چه کسی ساخته شد؟ به چه دلیلی ساخته شد؟

مسجد شیخ لطف الله به دستور شاه عباس صفوی اول، در دوره صفویه ساخته شد. شاه عباس برای نشان دادن ارادت خود به شیخ لطف الله جبل عاملی، این مسجد را برای او ساخت تا ایشان در مسجد به اقامه نماز و تحصیل دین بپردازند.

مسجد شیخ لطف الله چند مناره دارد؟

مسجد شیخ لطف الله برای خاندان صفوی ساخته شده و البته محل زندگی پدر زن شاه عباس (شیخ لطف الله جبل عاملی) بوده و مناره ندارد؛ در واقع مناره مسجد برای نشان دادن محل عبادت مردم است و این مسجد شخصی بوده و نیاز به مناره نداشته است.

مسجد شیخ لطف الله برای چه کاری ساخته شد؟

برای عبادت خاندان صفوی و تدریس مسائل دینی توسط شیخ لطف الله میسی اصفهانی و همچنین اقامه نماز جماعت توسط ایشان در مسجد.

همتا توکلیان

عاشق کشف جاهای تازه‌ام و از نوشتن درباره‌شون لذت می‌برم. اینجا هستم تا تجربه‌هامو با شما به اشتراک بذارم و کمکتون کنم بهتر سفر کنین.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

همچنین ببینید
بستن
دکمه بازگشت به بالا