رسپینا
استان فارسشیراز

شاهچراغ ، قلب نورانی شیراز

حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) یکی از معروف ترین و مهم ترین جاذبه های مذهبی و تاریخی شهر شیراز است که در سال 1321 هجری شمسی در فهرست آثار ملی جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده و این زیارت گاه از نظر معماری و هنر اسلامی – ایرانی از جمله کاشی کاری و آینه کاری از اهمیت بالایی برخوردار است . حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) سالانه میزبان گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی زیادی بوده است و امروزه به عنوان یکی از جاهای دیدنی شیراز شناخته می شود. در ادامه با شاهچراغ ، قلب نورانی شیراز بیشتر آشنا شوید:

احمد ابن موسی الکاظم چه کسی بود ؟

احمد ابن‌ موسی (ع) پسر ارشد امام هفتم شیعیان یعنی امام موسی (ع) و برادر بزرگ ‌تر امام هشتم شیعیان یعنی امام رضا (ع) در شیراز به خاک سپرده شده است و حرم مطهر ایشان به شاهچراغ مشهور شده است. درباره دلیل سفر احمد بن ‌موسی (ع)  به ایران از راه شیراز دو روایت وجود دارد. در ادامه با این دو روایت در مورد دلیل سفر احمد بن ‌موسی (ع) بیشتر آشنا شوید:

  • برخی ها معتقدند که ایشان برای دیدار برادر عزیز شان در مرو به ایران آمده بودند و در میانه راه با ماموران مامون جنگیدند و به شهادت رسیدند.
  • برخی دیگر از تاریخ ‌نویسان هم در کتاب‌ های تاریخی خود آورده ‌اند که ایشان برای خون‌ خواهی برادرشان (علی ا‌بن ‌موسی ‌الرضا یعنی امام هشتم شیعیان) به ایران هجرت کردند و پیش از هجرت به شهادت برادرشان آگاه بوده ‌اند.

دقیق‌ ترین روایت از نحوه شهادت احمد ابن موسی (ع) در شیراز این گونه است : حاکم شیراز در آن دوران که قتلغ خان نام داشت و عامل مامون در شیراز بود ، در نزدیکی شیراز به سمت کاروان حضرت می ‌روند و در خان زینان که در هشت فرسخی شیراز بود، خبر شهادت امام رضا (ع) را به حضرت احمد ابن ‌موسی (ع) می ‌رسانند. بعد از اینکه خبر شهادت امام رضا (ع) در میان کاروانیان پیچید، افراد زیادی از کسانی که با او بیعت کرده بودند، پراکنده شدند .

در نهایت حضرت احمد ابن‌ موسی (ع) با خانواده خود وارد شهر شیراز شد و در جنگی که ماموران خلیفه راه انداخته بودند، به شهادت رسید.

شاهچراغ ، از دیروز تا به امروز

حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) در دوران های مختلف نگین درخشنده ای بوده و تا کنون چندین بار مورد مرمت و باز سازی قرار گرفته است. در ادامه با شاهچراغ در دوران های مختلف آشنا شوید:

شاهچراغ در دوران عضد الدوله دیلمی

برخی از افراد ساخت حرم حضرت شاهچراغ (ع) را به دوره عضد الدوله دیلمی در سال 308 هجری شمسی تا 328 هجری شمسی نسبت می دهند که در این دوران مقبره شاهچراغ (ع) فقط یک کوه خاک بوده است . پس از 300 سال ، آرامگاه شاهچراغ (ع) در دوران حکومت اتابکان در قرن 6 هجری قمری ساخته شد. امیر مقرب الدین ، وزیر اتابک خان، با ایجاد گنبد و بنای آرامگاه شاهچراغ، به این مکان مقدس، جلوه ای خاص و منحصر به فرد داد.

شاهچراغ در دوران ملکه تاشی خاتون

در سال 723 هجری قمری، ملکه تاشی خاتون ، مادر حاکم فارس، دستور داد تا این آرامگاه را مرمت و بازسازی کنند. این مرمت به مدت 5 سال طول کشید و علاوه بر ایجاد مقبره و گنبد، مدرسه و مهمان خانه ای در محوطه این آرامگاه ساخته شد.

زیارت حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) همواره مورد توجه گردشگران و مسافران ایرانی و خارجی بوده است. ابن بطوطه که در سال 726 هجری قمری از شیراز بازدید کرده بود، در سفرنامه اش به اقدامات ملکه تاشی خاتون درباره آرامگاه مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) اشاره کرده و درباره حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) متن زیر را نوشته است :

این آرامگاه مورد احترام مردم شیراز است و آن ها برای زیارت به آنجا می روند. ملکه تاشی خاتون در کنار این بنا، مدرسه و مرکزی برای ارائه غذا به مسافران احداث کرده است. در شب های دوشنبه، او به زیارت آرامگاه می آید. غذا و میوه به مردم ارائه می شود و پس از شام، واعظ به منبر می رود. ملکه تاشی خاتون در یک غرفه در نزدیکی مسجد نشسته و در آخر هم موسیقی با طبل و شیپور و بوق اجرا می شود.

در سال 1243 هجری شمسی ، فتحعلی شاه قاجار دستور داد که کف زیارتگاه این مکان 1 متر بالاتر از سطح زمین ساخته شود . همچنین آینه کاری های منحصر به فرد در سال 1306 هجری شمسی در این حرم مطهر انجام شد.

شاهچراغ در دوران شاه اسمائیل صفوی و نادر شاه

پس از مدتی، در دوره حکومت صفویه، در سال 912 هجری قمری، آرامگاه شاهچراغ (ع) به دستور شاه اسماعیل دوباره بازسازی شد. اما در سال 997 هجری قمری زلزله ای رخ داد و آسیب های زیادی به آن وارد شد. زمانی که نادرشاه حاکم شد، قول داد که در صورت پیروزی بر افغان ها، اقدامات لازم برای بازسازی آرامگاه را انجام دهد. پس از کسب پیروزی، او دستور داد که ساختمان دوباره مرمت شود و یک قندیل طلا با وزن 720 مثقال از زیر گنبد آویزان شود. این قندیل از طلا بود و زنجیر آن تخریب شد.

شاهچراغ در دوران فتحعلی شاه قاجار

در سال 1202 هجری شمسی زلزله ای ویران کننده رخ داد و به خاطر همین زلزله قندیل طلا نادر شاه به فروش رسید و هزینه آن صرف مرمت و باز سازی حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) شد.

سپس فتحعلی شاه قاجار در سال 1206 هجری شمسی دستور داد تا کف حرم مطهر شاهچراغ (ع) یک متر بالا بیاید و با مصالحی از جمله گچ و آجر ساخته و همچنین ضریح نقره ای بر روی مقبره حضرت احمد ابن موسی نصب شد .

همچنین در سال 1232 هجری شمسی دوباره زمین لرزه ای رخ داد که بر اثر این زمین لرزه گنبد حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) تخریب شد . سپس در همان سال یعنی سال 1232 هجری شمسی، فردی به نام محمد ناصر ظهیر الدوله گنبد حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) را مرمت و باز سازی کرد.

نوشته های مشابه

بعد از آن، سلطان مسعود میرزا ملقب به شاهزاده ضل السلطان، در بزرگ نقره ای و ساعت زنگ دار برج جنوبی را به حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) اضافه کرد.

شاهچراغ در دوران پهلوی

در زمان حکومت پهلوی و در سال 1306 هجری شمسی، دیوار های داخلی حرم مطهر احمد ابن موسی (ع) با آینه کاری های منحصر به فرد تزئین شد. با کمک اداره باستان شناسی فارس و انجمن آثار ملی فارس در سال 1336 هجری شمسی، گنبدی با اسکلت فلزی، جایگزین گنبد قدیمی و قبلی این حرم مطهر شد.

همچنین در سال های 1339 هجری شمسی تا 1340 هجری شمسی مورد مرمت و باز سازی قرار گرفت و کاشی کاری منحصر به فرد این گنبد توسط استاد عیسی بهادری طراحی و اجرا شد. علاوه بر این، سالنی با آینه کاری استاد حسن ظریف صنایع اضافه شد.

حرم حضرت احمد ابن موسی (ع) در اوایل انقلاب بسیار مورد توجه قرار می گرفت. این حرم مطهر در قدیم محلی مرکز تظاهرات، مکانی برای افشای جنایت ها و ظلم ها و ستم های حکومت پهلوی، مکانی برای تحصن مردم و علما و مکانی برای روشنگری مردم بود.

شاهچراغ کجاست ؟

حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) که به عنوان یکی از اماکن تاریخی و مذهبی شهر شیراز شناخته می شود، در خیابان احمدی و خیابان لطفعلی خان زند شیراز واقع شده است که گردشگران می توانند به این حرم مطهر بروند و زیارت و عبادت کنند.

آدرس شاهچراغ : استان فارس ، شیراز ، خیابان لطفعلی خان زند ، خیابان احمدی

نمایش شاهچراغ روی نقشه

علت نامگذاری شاهچراغ چه بود ؟

شاه چراغ به معنای پادشاه نور است. برخی بر این باورند که تا زمان امیر عضدالدوله هیچکس نمی دانست که احمد بن موسی (ع) در کجا دفن شده است. چند خانه در اطراف وجود داشت که پیرزنی در آنجا زندگی می کرد . او هر هفته در شب های جمعه نوری را می دید و تا طلوع آفتاب همچنان می درخشید و تصمیم گرفت که این موضوع را به امیر عضدالدوله اطلاع دهد. امیر حرف او را باور کرد و تصمیم گرفت پنجشنبه به آنجا برود .

 پادشاه به خانه پیر زن رفت و از او خواست که هر وقت نور را دید به او اطلاع دهد. پس از مدتی پیر زن نور را دید و از آن شگفت زده شد و سه بار فریاد زد : (شاه چراغ) . پادشاه نور را دید و شخصی را فرستاد تا آن را بررسی کند که چه کسی در آنجا دفن شده است. آنها متوجه شدند که این مقبره، مقبره احمد بن موسی (ع) است و پادشاه دستور داد که بنای باشکوهی بر روی این مقبره بسازند و از آن زمان به بعد به شاهچراغ معروف شد.

قسمت های مختلف حرم شاهچراغ

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) از قسمت های مختلفی از جمله ضریح مطهر حضرت شاهچراغ (ع)، صحن های حرم حضرت شاهچراغ (ع)، گنبد حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)، ایوان حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)، گلدسته های حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) و… تشکیل شده است. این قسمت ها هرکدام از معماری و زیبایی خاص و منحصر به فردی برخوردار هستند . در ادامه با این بخش های حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) آشنا شوید:

ضریح مطهر شاهچراغ (ع)

اولین ضریحی که برای شاهچراغ (ع) ساخته شد، در زمان فتحعلی شاه بوده که جنس آن نقره بود و طول آن 25/3 متر و عرض آن75/1 متر بود. اطراف این ضریح با اشعار فارسی و عربی تزیین بوده است. بالای ضریح را با برگ های طلایی تزئین کرده اند . درون ضریح با خاتم کاری تزئین شده است . همچنین بر روی مقبره مطهر شاهچراغ (ع) صندوقی از خاتم قرار دارد.

ضریح بعدی حدودا 10 سانتی متر از سطح حرم بالا تر بود و روی صندوقی چوبی پارچه ای سبز رنگ قرار گرفته بود. این ضریح اسکلت چوبی داشت و نقره اندود شده بود.

منبر بزرگ و منحصر به فردی در قسمت جنوبی سالن حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) دیده می شود که از جنس مرمر ساخته شده و برای سخنرانی های مهم و ضروری مورد استفاده قرار می گیرد.

در گذشته قرآنی با خط کوفی روی مقبره حضرت احمد بن موسی (ع) قرار داشت که مردم معتقد بودند این قرآن متعلق به امیر المومنان حضرت علی ابن ابی طالب (ع) بوده است. همچنین یک جعبه خاتم کاری شده هم در کنار این قرآن وجود داشت. در حال حاضر این قرآن و جعبه خاتم کاری شده در موزه پارس شیراز نگهداری می شوند.

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) دارای چهار شاه نشین در چهار طرف حرم می باشد. ضریح نقره ای حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) در بخش شاه نشین زیر گنبد حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) می باشد. این ضریح، در شبستان دار العباده حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) قرار دارد.

ضریح کنونی که طول آن 58/3 و عرض آن 26/2  متر است ، کامل از نقره ساخته شده و صندوق خاتم ‌کاری شده ، روی مقبره قرار دارد و ستون‌ها و سقف داخل ضریح با معرق کاری و خاتم‌ کاری تزیین شده‌ اند که علیرضا گودرزی آن را در سال های 1378 هجری شمسی تا 1380 هجری شمسی انجام داده است.

همچنین لوستر چهار شاخه ای داخل ضریح قرار دارد که در بعضی از شب ها آن را روشن می کنند.

ضریح حرم شاهچراغ

صحن های حرم شاهچراغ (ع)

در قدیم، هر کدام از مقبره های شاهچراغ (ع) و سید میر محمد (ع) دارای صحن‌های جدا گانه بودند که از طریق بازار بین ‌الحرمین به ‌هم وصل می ‌شدند. با تخریب این بازار، هر دو صحن به یک صحن تبدیل شد و در حال حاضر هر دو حرم در صحنی به مساحت 14000 متر مربع قرار دارند . این صحن دارای 162 حجره دو طبقه می باشد. کف این صحن از سنگ گندمک فارس و نرده های چوبی این صحن از چوب ساج ساخته شده اند.

حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) در قسمت غرب حیاط و حرم سید میر محمد (ع) در شمال شرق حیاط یا صحن واقع شده اند.

حیاط یا صحن حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) ، شکل مستطیلی دارد و یک حوض بزرگ که از سنگ بزرگ نی ریز می باشد در وسط آن قرار گرفته و اطرافش را درختکاری کرده ‌اند . حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) دارای چهار صحن مختلف با معماری منحصر به فرد می باشد. در ادامه با چهار صحن حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) آشنا شوید:

  • صحن اصلی حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • صحن عتیق حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • صحن امام جواد (ع) حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • صحن حضرت معصومه (س) حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
نمایی از صحن شاهچراغ
صحن حضرت معصومه در حرم شاهچراغ

گنبد حرم مطهر شاهچراغ (ع)

اولین گنبد این حرم مطهر در سال 623 هجری قمری و به دستور امیر مقرب الدین مسعود بن بدرالدین وزیر اتابک خان ساخته شده بود که در سال 745 هجری قمری به دستور ملکه تاشی خاتون تعمیراتی بر روی آن صورت گرفت.

پس از زلزله ای که در سال 1239 هجری قمری رخ داد ، حسینعلی میرزا قاجار دستور به ساخت گنبد جدیدی برای حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) داد که روی آن سوره (طه) حک شد . در سال 1246 هجری قمری به دستور فتحعلی شاه قاجار گنبد حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) تعمیر شد و بر قسمت داخلی آن سوره (فتح) با آینه کاری حک شد.

در سال 1379 هجری قمری گنبد قبلی که 72 تن وزن داشت به طور کلی پایین آورده شد و یک گنبد فلزی بر روی پایه های آن قرار گرفت. وزن گنبد جدید در حدود 36 تن می باشد که در مقایسه با وزن گنبدِ قبلی به طور قابل ملاحظه ای کاهش پیدا کرده است . کاشی های تخریب شده گنبد حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) ، در زمان تولیت حاج سید محمد مهدی دستغیب به طور کامل تعمیر شد و با طرح جدیدی بر روی بدنه گنبد نصب گردید.

نمایی از گنبد شاهچراغ

ایوان حرم مطهر شاهچراغ (ع)

در قسمت شرقی حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) ، ایوانی قرار دارد که قدمت آن به دوران قاجار باز می ‌گردد. ستون‌های این ایوان تعداد شان به 10 عدد و ارتفاع هر کدام به 10 متر می ‌رسد. ستون‌های این ایوان از جنس چوب بودند. اما از آنجا که در خطر از بین رفتن و موریانه ها قرار داشتند جای آن‌ها را با ستون‌های آهنی با پوشش چوبی عوض کرده ‌اند . جلوی ایوان حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) ، سنگ مرمر یکپارچه دیده می ‌شود که نقوش اسلیمی بر آن خود نمایی می‌ کنند .

اکنون ستون های ایوان حرم مطهر احمد ابن موسی (ع) از جنس آهن و با روکش چوبی می باشند که همان طور که در قبل توضیح داده شد این کار به خاطر خطر از بین رفتن و موریانه بود.

نمایی از ایوان شاهچراغ

گلدسته های حرم مطهر شاهچراغ (ع)

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) دو گلدسته دارد . یکی از گلدسته ها در قسمت شمالی و دیگری در سمت جنوبی قرار دارد . این گلدسته ها منحصر به فرد هستند و توسط کارگاه معرق ‌کاری آستان مقدس ساخته شده ‌اند. گلدسته‌ها در نگاه اول کاملا شبیه به‌ هم به نظر می ‌رسند اما یک تفاوت در آن‌ها وجود دارد . بر روی گلدسته شمالی الله و بر روی گلدسته جنوبی اسامی ائمه حک شده است . هر روز سه بار از این گلدسته های منحصر به فرد صدای دلنشین اذان به گوش می خورد .

نمایی از گلدسته های شاهچراغ

شبستان های حرم مطهر شاهچراغ (ع)

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) دارای سه شبستان با معماری منحصر به فرد می باشد. در ادامه با این سه شبستان حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) آشنا شوید:

  • شبستان آیت الله خمینی حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • شبستان حضرت سید میر محمد (ع) حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • شبستان دار العباده حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
نمایی از شبستان شاهچراغ
شبستان امام خمینی شاهچراغ

در حرم شاهچراغ چه کسانی دفن شده اند ؟

در حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)، افراد و اشخاص زیادی به خاک سپرده شده اند. در ادامه با این افراد مدفون در حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) یا همان حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) بیشتر آشنا شوید :

  • ابو القاسم شیرازی
  • حکیم شیرازی
  • جعفر خان زند
  • میرزا ابو القاسم سکوت
  • وصال شیرازی
  • فرهنگ شیرازی
  • آیت الله شهید سید عبد الحسین دستغیب
  • حضرت آیت الله نجابت
  • داوری شیرازی
  • صادق خان زند
  • حضرت آیت الله شیخ عبد الحسین حائری شیرازی
  • عسکر خان
  • عبد الوهاب یزدانی
  • توحید شیرازی
  • سید ماجد بحرانی
  • وقار شیرازی
  • میرزا حبیب الله شریفی
  • حضرت آیت الله سید محمد طاهری

معماری حرم شاهچراغ

معماری حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) به سبک آذری ساخته شده و طراحی و معماری بسیار منحصر به فردی دارد. کاشی ‌کاری‌های انجام شده بر روی سردر ‌های حرم مطهر و منبت ‌کاری بر روی سقف‌ها، بسیار منحصر به فرد است. دورتا دور حیاط حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) ، اتاق‌هایی منحصر به فرد وجود دارد . همچنین آینه‌ کاری فضای داخلی حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) بسیار چشم‌ نواز و نورپردازی آن منحصر به فرد است.

اولین ضریح حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) در زمان حکومت فتحعلی شاه و از جنس نقره ساخته و ضریح دوم این حرم مطهر هم در سال 1382 هجری قمری و باز هم از جنس نقره ساخته شد.

نمایی از معماری شاهچراغ

درب های ورودی حرم شاهچراغ

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) از هفت درب مختلف منحصر به فرد تشکیل شده است. در ادامه با این هفت درب حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) ، بیشتر آشنا شوید:

  • دو در جنوبی (ورودی برادران) حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) : یکی از دب های جنوبی به درب عسکر خان معروف است.
  • دو در شمالی (ورودی خواهران) حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) : یکی از درب های شمالی به درب حاج نصیر الملک معروف است.
  • دو در ایوان حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • در طلا ایوان حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
نمایی از در ورودی شاهچراغ
درب ورودی صحن حضرت معصومه شاهچراغ

حرم شاهچراغ چه امکاناتی دارد ؟

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) از امکانات زیادی از جمله وضو خانه حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) ، دار الشفا حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) ، کتابخانه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) ، موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)، آبخوری حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)، امانت داری حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)، امور گمشدگان حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) و… تشکیل شده است. در ادامه با این امکانات حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) آشنا شوید :

کتابخانه حرم شاهچراغ

یکی از مکان های مهم و منحصر به فرد در صحن حضرت معصومه (س) حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)، کتابخانه قدیمی و تاریخی حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) می باشد که مدت ها پیش تاسیس شده و تعداد زیادی از کتاب های با ارزش و قدیمی منحصر به فرد را در خود جای داده است . این کتابخانه حدودا 2500 متر مربع می باشد و کتاب های متفاوت و مختلفی در آن جای گرفته است. بسیاری از نویسندگان، کتاب های خود را به کتابخانه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) اهدا می کنند.

ساعت کاری این کتابخانه در روز های شنبه تا چهارشنبه از ساعت 8 صبح تا 17:45 بعد از ظهر و در روز های پنجشنبه از ساعت 8 صبح تا 15:45 بعد از ظهر می باشد.

نمایی از کتابخانه شاهچراغ بخش کودکان
بخش کودکان کتابخانه شاهچراغ

مرکز مشاوره حرم شاهچراغ

در حرم حضرت احمد ابن موسی (ع) و در صحن شاهچراغ (ع)، مکانی به نام مرکز مشاوره آستان مقدس حضرت احمد ابن موسی (ع)  وجود دارد. کسانی که علاقه مند به استفاده از خدمات مرکز مشاوره آستان مقدس حضرت احمد ابن موسی (ع) هستند، می توانند برای اخذ نوبت و اطلاعات بیشتر در روز های غیر تعطیل، از ساعت 8 صبح تا 10 صبح با شماره 07132131443 تماس بگیرند.

دارالشفا حرم مطهر شاهچراغ (ع)

دار الشفا حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) در صحن مطهر شاهچراغ واقع شده است که خدمات درمانی، بهداشتی، دارویی، فوریت های پذشکی از جمله دندان پزشکی، جراحی سر پایی، زنان و زایمان، تست ورزش، بیماری های قلبی، واحد تزریقات، داروخانه را ارائه می دهد. این بخش دارای سه طبقه و مساحت آن 2000 متر مربع می باشد. زائران می توانند از دار الشفا حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) استفاده نمایند.

از دیگر امکانات حرم شاهچراغ می توان به موارد زیر اشاره کرد:

  • وضو خانه حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • آبخوری حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • سرویس بهداشتی حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • بخش اشیا گمشده حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع):
  • ویلچر حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • امانت چادر حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • همیار معلول حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • پارکینگ حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • پلیس حرم حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • امداد زائرین حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • دفتر نذورات حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • امانت داری حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • امور گمشدگان حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • دفتر صیغه حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)
  • سالن ازدواج حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع)

مراسم روز بزرگداشت شاهچراغ

در سال 1386 توسط شورای فرهنگ عمومی ، تصمیم گرفته شد که یک روز را به نام بزرگداشت شاهچراغ (ع) نام گذاری کنند. پس از تحقیقات فراوان ، تصمیم گرفتند روزی را در میان روز های تولد امام رضا (ع) و حضرت معصومه (س)، روز ششم ماه ذی القعده سال 1443 هجری قمری ، یعنی روز پنجم دهه کرامت را به عنوان روز بزرگداشت حضرت احمد ابن موسی شاهچراغ (ع) نام گذاری کنند.

جاذبه های حرم شاهچراغ

در داخل حرم مطهر احمد ابن موسی (ع)، جاذبه هایی از جمله کتابخانه حرم مطهر شاهچراغ (ع) ، موزه حرم مطهر شاهچراغ (ع) و… وجود دارد که گردشگران و مسافران می توانند از این جاذبه ها بازدید کنند و لذت ببرند . در ادامه با دو جاذبه داخل حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) یا همان حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) آشنا شوید:

 

موزه حرم مطهر شاهچراغ

در روز 30 آبان 1344 هجری شمسی موزه حرم احمد بن موسی (ع)همزمان با عید مبعث افتتاح شد. این موزه در روزهای اول فقط پنجشنبه ها باز بود. اولین ساختمانی که برای موزه ساخته شد ، مکان فعلی ورودی بانوان به حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) است . پس از سال 1363 هجری شمسی حجره های شمالی صحن عتیق به سالن موزه اختصاص یافت و تعدادی از اشیای داخل موزه، در آن حجره ها رونمایی شد . ساختمان امروزی موزه سال 1372 در قسمت جنوبی حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) احداث شد.

مساحت کل موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) به 1000 متر مربع می رسد. آثار و اشیائی از زمان پادشاهان و حکومت های مختلف تا کنون در این موزه منحصر به فرد به نمایش گذاشته شده است. بیش از 8000 شی و حدود 4000 سند تاریخی و نسخه خطی در این موزه نگهداری می شود. این موزه از شش بخش متفاوت و مختلف تشکیل شده است. در ادامه با این شش بخش موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) آشنا شوید :

  • مجموعه اشیا فلزی موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • مجموعه اشیا سفالی موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • مجموعه نسخه خطی و اسناد موقوفات موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • مجموعه مسکوکات موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • آثار شهید آیت الله سید عبد الحسین دستغیب موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
  • مجموعه اشیا ارزشمند موزه حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع)
نمایی از موزه شاهچراغ

بازار شاهچراغ

بازار شاهچراغ یکی از پر رونق ترین و قدیمی ترین بازار های شیراز است که در نزدیکی حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) قرار دارد . این بازار متعلق به دوره صفویه می باشد و در تاریخ شاهد فراز و نشیب های زیادی بوده است. در این بازار محصولاتی از جمله ظروف مسی ، فرش های قیمتی، عتیقه جات، صنایع دستی،  ظروف سفالی، عرقیجات گیاهی، ادویه، زعفران و… را ارائه می دهد. برای رسیدن به این بازار، می توانید از صحن شمالی حرم شاهچراغ (ع) بروید.

راه های دسترسی به حرم شاهچراغ

برای رسیدن به حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) ، می توانید از دو وسیله نقلیه عمومی استفاده کنید و به حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) برسید . این وسایل نقلیه عمومی از جمله مترو و اتوبوس هستند البته شما می توانید با ماشین شخصی خودتان هم به این حرم مطهر بروید . در ادامه با استفاده از دو وسیله نقلیه عمومی برای رسیدن به حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) آشنا شوید:

  • مترو شیراز : اگر قصد دارید با مترو های شیراز به حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) بروید، در ایستگاه مترو زندیه شیراز و یا ایستگاه مترو ولیعصر شیراز پیاده شوید و به حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) در شهر شیراز بروید.
  • اتوبوس شیراز : اگر قصد دارید با اتوبوس های شیراز به حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) بروید ، در ایستگاه اتوبوس احمدی شیراز پیاده شوید و به حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) در شهر شیراز بروید .

ساعات بازدید از شاهچراغ

بازدید از حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) به صورت همه روزه و 24 ساعته می باشد و این حرم به صورت شبانه روزی و همان طور که در قبل گفتیم به صورت 24 ساعته میزبان گردشگران و مسافران و میهمانان خود می باشد و هیچ محدودیت زمانی ندارد.

شماره تماس شاهچراغ : 07132131111

سردر های حرم شاهچراغ

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) از شش سردر مختلف و متفاوت منحصر به فردی تشکیل شده است. در ادامه با این شش سردر حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) آشنا شوید :

  • سردر شمالی : این سر در به بازار شاهچراغ و خیابان احمدی راه دارد.
  • سردر جنوبی : این سر در به بین الحرمین و دار الشفا راه دارد.
  • سردر شرقی : این سر در به مسجد جامع عتیق شیراز راه دارد.
  • باب السجاد : این سر در کنار حرم سید میر محمد (ع) می باشد.
  • باب الموسی : این سر در به مسجد جامع شهدا راه دارد.
  • باب الرضا : این سر در ، در جنوب غربی صحن حضرت معصومه می باشد و به میدان احمدی راه دارد.
نمایی از ورودی باب السجاد شاهچراغ
باب السجاد شاهچراغ

قوانین حرم شاهچراغ

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) چند قانون مهم و اجباری دارد که همه افراد ملزم به رعایت این قوانین می باشند. در ادامه با چند مورد از این قوانین حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) آشنا شوید:

  • در حرم مطهر احمد ابن موسی (ع)، بانوان ملزم اند تا از پوشش چادر استفاده نمایند و این مورد از واجبات و الزامات حرم مطهر احمد ابن موسی (ع) می باشد.
  • ورود هر گونه دوربین حرفه ای فقط در صورت ارائه مجوز معتبر امکان پذیر می باشد.

جاهای دیدنی اطراف شاهچراغ

در اطراف حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) ، جاذبه های دیدنی و گردشگری وجود دارند که مسافران و گردشگران می توانند بعد از زیارت حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) به این اماکن بروند و از این اماکن بازدید کنند و لذت ببرند . در ادامه با چهار مکان گردشگری و دیدنی در اطراف حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) آشنا شوید :

سوالات متداول در مورد شاهچراغ

حرم مطهر شاهچراغ (ع) کجاست ؟

حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) یا همان حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) در استان فارس ، شیراز ، خیابان لطفعلی خان زند ، خیابان احمدی قرار دارد .

بازدید از حرم مطهر شاهچراغ (ع) در چه ساعاتی امکان پذیر می باشد ؟

بازدید از حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) به صورت شبانه روزی و 24 ساعته می باشد و حرم مطهر حضرت احمد ابن موسی (ع) همیشه میزبان زائران و گردشگران و مسافران و میهمانان خود بوده است .

احمد ابن موسی الکاظم (ع) یا همان شاهچراغ (ع) چه کسی بود ؟

احمد ابن‌ موسی الکاظم (ع) پسر ارشد امام هفتم شیعیان یعنی امام موسی الکاظم (ع) و برادر بزرگ ‌تر امام هشتم شیعیان یعنی امام رضا (ع) در شیراز به خاک سپرده شده است و حرم مطهر ایشان به شاهچراغ مشهور شده است .

آیا حرم مطهر شاهچراغ (ع) در فهرست آثار ملی کشور ایران به ثبت رسیده است؟

بله – حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) در سال 1321 هجری شمسی در فهرست آثار ملی جمهوری اسلامی ایران به ثبت رسیده است .

با چه وسیله ای به حرم مطهر شاهچراغ (ع) بروم ؟

برای رسیدن به حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) می توانید از وسایل نقلیه عمومی از جمله اتوبوس و مترو استفاده کنید و به حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) برسید . همچنین می توانید از ماشین شخصی و یا تاکسی هم برای رسیدن به حرم مطهر حضرت شاهچراغ (ع) استفاده نمایید و به این حرم مطهر برسید.

امین ندافی

گردشگری ، بخشی از نیاز های زندگی انسان است . به قول گوستاو فلوبر (سفر باعث می شود تا دریابی چقدر در جهان ناچیز هستی و چه جای کوچکی را در جهان اشغال کرده ای). با سفر به دور دنیا میتونیم جهان هستیمون رو بیشتر بشناسیم .

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا