رسپینا
ویزا و پاسپورت

انواع پاسپورت و شرایط ثبت نام و تمدید آن

اگر قصد دارید یه مدت برای تحصیل، کار یا تفریح به یکی از کشورهای خارجی سفر کنید، در کنار خرید بلیط هواپیما خارجی و رزرو اقامتگاه، باید مدارک مورد نیاز برای خروج از کشور و وارد شدن به خاک یک کشور دیگر را آماده کنید. اولین مدرک مورد نیاز برای خروج از کشور، پاسپورت یا گذرنامه است. علاوه بر ارائه مدارک مورد نیاز برای صدور گذرنامه، بهتر است برخی از قوانین و شرایط رو بدانید. در ادامه قصد داریم درباره انواع گذرنامه و شرایط دریافت هر کدام را بیان کنیم. پس با رسپینا همراه باشید.

تاریخ نشان داده است که اولین گذرنامه ها مربوط به 450 سال قبل از میلاد مسیح بوده که در اواخر قرن نوزدهم گذرنامه های فعلی بوجود آمده اند و در تمام دنیا مورد استفاده قرار می گیرند. ایران هم از این امر مستثنی نبود و یکی از اصلی ترین مدارک برای خروج از کشور را گذرنامه در نظر می گیرد. به طوری که طبق ماده دوم فصل اول کلیات قانون گذرنامه، تمام اتباع ایرانی برای خروج از ایران باید مدارک مورد نیاز که هویت و تابعیت ایرانی را نشان می دهد، ارائه داده تا بتوانند پاسپورت خود را دریافت کنند.

لازم به ذکر است که در ماده 5 و 14 قانون گذرنامه، بیان شده است، بازرسی گذرنامه و مدارک مورد نیاز برای خروج مسافر از کشور در مرز، بر عهده شهربانی کل کشور بوده و در صورت عدم وجود شهربانی، ژاندارمری کل کشور این مسئولیت را بر عهده دارند.

دریافت گذرنامه
دریافت گذرنامه

انواع پاسپورت یا گذرنامه ایرانی

طبق قانون مصوب 1351، گذرنامه های ایران به سه دسته ی کلی تقسیم شده اند که در ادامه به توضیحاتی در رابطه با هر کدام پرداخته ایم.

گذرنامه سیاسی

در صورتی که مقامات سیاسی قصد خروج از کشور را داشته باشند، می توانند به همراه همسر، این نوع از گذرنامه را دریافت کنند. سیاست های اخذ این نوع گذرنامه با گذرنامه افراد عادی متفاوت است.

گذرنامه عادی (توریستی)

افرادی که قصد دارند برای تحصیل، گردشگری یا تجارت، با هواپیما به خارج از کشور سفر کنند، باید برای دریافت گذرنامه عادی اقدام کنند. این نوع گذرنامه، در خارج از کشور توسط ماموران کنسولی وزارت امور خارجه و در داخل کشور توسط ماموران نیروی انتظامی صادر خواهد شد.

گذرنامه خدمت

کارکنان دولت که برای انجام ماموریت های کاری به خارج از کشور سفر می کنند، باید گذرنامه خدمت را دریافت کنند. این نوع گذرنامه از وزارت خانه ای که شخص در آن مشغول به کار هست صادر می شود و قوانین مشابه با صدور گذرنامه سیاسی دارد.

انواع گذرنامه ایرانی
انواع گذرنامه ایرانی

چه کسانی نمی توانند گذرنامه دریافت کنند؟

حتما تا به حال با واژه ممنوع الخروج برخورد داشته اید و بارها شنیده اید، افرادی که بلیط هواپیما خریده اند و در فرودگاه متوجه می شوند ممنوع الخروج هستند. دولت های مختلف بر اساس قوانین مصوب، برخی از شرایط را برای خروج افراد تعریف می کنند. افرادی که مشمول قوانین خروج از کشور نیستند، اصطلاحا ممنوع الخروج هستند و اجازه دریافت پاسپورت و خروج از کشور را نخواهند داشت. طبق قوانین جمهوری اسلامی ایران، افراد زیر امکان دریافت گذرنامه را ندارند:

  • افرادی که خارج شدن آنها از کشور با مصالح جمهوری اسلامی مغایرت داشته باشد.
  • افرادی که اجازه خروج از کشور آنها توسط افراد دیگر (پدر، همسر و. . . ) لغو شده است.
  • افرادی که در سفرهای قبلی به خارج از کشور به دلیل کلاهبرداری، سرقت و. . . سوء پیشینه دارند.
  • افرادی که به طور قطعی بدهکاری مالیاتی دارند و یا بدهکاری آنها طبق قوانین سازمان ثبت اسناد و دادگستری به اثبات رسیده است.
  • مقامات قضایی کشور بر اساس قانون، اجازه خروج به برخی از افراد را نمی دهند. لیست افراد ممنوع الخروج به صورت کتبی اعلام می شود.
 کسانی که نمی توانند گذرنامه بگیرند
کسانی که نمی توانند گذرنامه بگیرند

چه کسانی می توانند گذرنامه دریافت کنند؟

اون دسته از افراد و شهروندانی که ممنوع الخروج نیستند با داشتن برخی از شرایط می توانند برای اخذ پاسپورت اقدام کنند. در ادامه به تعدادی از این شرایط اشاره کرده ایم.

  • افراد زیر 18 سال برای دریافت گذرنامه، نیاز به اجازه نامه محضری از ولی یا شخصی که به عنوان قیم معرفی شده است را دارند که با استفاده از آن می توانند گذرنامه دریافت کنند.
  • سربازان و افراد مشمول وظیفه برای دریافت پاسپورت، باید مجوز کتبی از سازمان نظام وظیفه عمومی دریافت کنند و شرایط دریافت گذرنامه برای سربازان را داشته باشند.
  • خانم های متاهل در صورت همراه داشتن اجازه نامه از همسر، مجوز دریافت گذرنامه و خروج از کشور را خواهند داشت.
  • خانم هایی که همسرشان فوت شده اند، برای دریافت گذرنامه باید گواهی فوت یا شناسنامه باطل شده همسر را ارائه بدهند.
  • افرادی که با اجازه شخص یا سازمان موفق به اخذ گذرنامه شده اند، در صورت مخالفت سازمان یا فردی که اجازه صدور پاسپورت را می دهد، نمی توانند از کشور خارج شوند.
 کسانی که می توانند گذرنامه بگیرند
کسانی که می توانند گذرنامه بگیرند

برای همراهان چطور گذرنامه صادر می شود؟

درست است که هر شخص بالای 18 سال می تواند گذرنامه به صورت مجزا دریافت کند، اما اعضای خانواده در صورت تمایل می توانند همه با هم گذرنامه دریافت کنند. در این صورت نام همسر و کودکان زیر 18 سال به عنوان همراه در گذرنامه سرپرست خانواده ثبت می شود. نا گفته نماند که در این شرایط امکان اینکه هر کدام از اعضای خانواده به صورت مجزا از گذرنامه استفاده کنند، وجود ندارد.

گذرنامه خانوادگی
گذرنامه خانوادگی

مراحل و مدارک لازم برای پاسپورت

برای گرفتن پاسپورت اول باید مراحل ثبت نام را طی کنید که در ادامه برای شما توضیح می دهیم.

تهیه عکس برای گذرنامه

اولین کاری که باید برای ثبت نام پاسپورت انجام دهید این است که به عکاسی رفته و عکس پاسپورت بگیرید. معمولا عکاسان از سایز عکس مختص گذرنامه اطلاع دارند. زمینه پشت سر آقایان باید سفید باشد و مدل مو یا ریش خاصی نباید داشته باشند. عکس خانم ها باید با حجاب و بدون آرایش باشد و زیورآلات نداشته باشند.

مدارک لازم برای فرم درخواست گذرنامه

اگر جراحی زیبایی داشته اید و عکس جدید با کارت ملی یا شناسنامه خیلی متفاوت باشد، باید یک گواهی پزشکی نیز به همراه خود داشته باشید. خانم ها برای خروج از کشور به اجازه نامه همسر نیاز دارند که می توانند با رفتن به دفترخانه اسناد رسمی این اجازه نامه را تهیه نمایند.

در صورتی که همسرشان فوت کرده باشد، باید اصل گواهی فوت یا شناسنامه همسر را ارائه بدهند. چنانچه خانمی متارکه کرده باشد، باید اصل طلاق نامه را به همراه اصل شناسنامه و کارت ملی با کپی از هر کدام را ارائه بدهد. برای آقایان نیز ارائه اصل یا کپی کارت پایان خدمت الزامی است. اگر فرزند زیر 18 سال داشته باشید باید از طرف پدر یا قیم قانونی اجازه نامه داشته باشد.

نوشته های مشابه

پلیس 10+

به سایت اینترنتی epolice.ir مراجعه کنید تا از طریق آن بتوانید نزدیکترین پلیس 10+ را پیدا کنید و با داشتن مدارک ذکر شده، درخواست خود را برای دریافت پاسپورت ثبت کنید. همچنین می توانید مراحل اولیه ماند ثبت مشخصات خود را از طریق ثبت نام آنلاین پاسپورت انجام دهید.

مراحل و مدارک لازم برای پاسپورت
مراحل و مدارک لازم برای اخذ گذرنامه

هزینه پاسپورت یا گذرنامه

همان طور که خودتان می دانید هزینه پاسپورت مانند سایر موارد در ایران ثابت نیست. هزینه های عوارض شهرداری، نیروی انتظامی، پلیس 10+ ، پست و. . . را می توانید با رفتن به بانک ملی و دریافت فیش پرداخت یا از طریق کارتخوان های دفاتر پلیس 10+ پرداخت کنید.

پست و تحویل گذرنامه

بعد از طی مراحل ذکر شده باید منتظر پست بمانید که تقریبا یک هفته طول می کشد تا پاسپورت را به دستتان برساند. نکته مهم اینجاست که همه افراد بالای شش سال باید رسیدی که از پلیس 10+ می گیرند را داشته باشند تا به مامور پست تحویل دهند و گذرنامه را دریافت کنند.

مدارک لازم برای تمدید پاسپورت

تمام مدارک گفته شده به علاوه اصل پاسپورت قبلی با داشتن اعتبار و یا عکس جدیدی که نهایتا شش ماه بیشتر از گرفتنش گذشته باشد برای تمدید پاسپورت لازم دارید.

سخن پایانی

برای شروع یک سفر عالی و بدون دغدغه به خارج از کشور، کافیه گذرنامه و ویزا دریافت کنید و مراحل بعدی کار را به رسپینا بسپارید. با خرید بلیط سفر و رزرو اقامتگاه خیلی راحت مقدمات سفرتان فراهم می شود و مثل همیشه ثابت می کنیم که با رسپینا، روی زمین نمی مانید. . .
همکاران ما در بخش پشتیبانی 24 ساعته از طریق راه های ارتباطی زیر، پاسخگوی سوالات شما در زمینه خرید بلیط، رزرو اقامتگاه و خرید تور هستند.
05191012900 – 05131402 – 02191012900

پاسپورت و گذرنامه چند نوع هستند؟

سه نوع شامل: سیاسی، توریستی یا عادی و خدمت.


عکس پاسپورت باید به چه صورت باشد؟

زمینه پشت سر باید سفید باشد. مدل مو یا ریش آقایان نباید خاص باشد. بانوان باید عکسی با حجاب و بدون آرایش و زیورآلات داشته باشند. سایز این عکس باید 4*6 باشد.

لیلی عسکری

در سفر، دنیای جدیدی را می‌بینید؛ از مهمان‌نوازی مردم و فرهنگ آنان تا طبیعت بکر و جاذبه‌های تاریخی، سفر به دور از روتین زندگی فرصتی است برای رشد! با مطالعه و تجربیات شخصی، جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری رو معرفی می‌کنم و نکاتی که به مسافران در طی سفر کمک می‌کنه رو ارائه میدم.

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا