رسپینا
تهران

امامزاده صالح تهران؛ گردشی تفریحی مذهبی در تجریش

با امامزاده صالح تهران بیشتر آشنا شوید

اگر غرق شلوغی و کار در پایتخت شده اید یا به دنبال جایگاه مناسبی برای برآورده شدن حاجت های خود هستید، بازدید از آرامگاه امامزاده صالح، از جاهای دیدنی تهران می تواند به شما برای برطرف کردن نیازها و خواسته ها کمک کند. این تبلیغی برای زیارت از امامزاده صالح نیست؛ بلکه واقعیتی است که تنها شاید اگر اهل تهران باشید، متوجه آن شوید. محبوبیت این امامزاده در شهر تهران زمانی نمود پیدا می کند که با وجود داشتن حدوداً 330 زیارتگاه، اکثر اهالی این شهر برای برآورده شدن دعاها و اجابت خواسته هایشان به امامزاده صالح فرزند امام موسی کاظم و برادر امام رضا (ع) پناه می آورند.

امامزاده صالح تهران
امامزاده صالح تهران

اگر از اهالی تهران باشید یا حداقل چند سالی در این شهر زندگی کرده باشید احتمالا متوجه شده اید که اکثر مردم از 4 ساله گرفته تا 80 ساله در طول شبانه روز حتی داخل مترو دست از کار نمی کشند و به کسب و کار مشغول هستند. چه خوب است این ساکنین کمی از زمانی که برای رسیدن به اهداف مادی قرار می دهند را برای آرامش خود صرف کنند. خب چه جایی بهتر از امامزاده صالح برای رسیدن به این موضوع! به جز اهداف معنوی و ارتباط دلی بین شما و این امام زاده، در این وبلاگ رسپینا قصد داریم به معرفی مهم ترین مسائل گردشگری برای سفر به این آرامگاه بپردازیم. پس با ما همراه باشید.

امامزاده صالح تهران
عکس امامزاده صالح تهران

امامزاده صالح که بود؟

صالح بن موسی از نوادگان راستین حضرت محمد (ص) شناخته می شود. ایشان فرزند امام موسی کاظم و برادر امام رضا و حضرت معصومه (س) هستند. بر خلاف امامزادگان جعلی بسیاری که به حضرت موسی بن جعفر نسبت داده شده اند، اسناد موثق بسیاری در کتب مختلف و شجره نامه امام موسی مبنی بر امام زاده بودن حضرت صالح (ع) وجود دارد. از نظر حضرت محمد (ص) امام زاده واقعی ابتدا به جز ارتباط خونی با امامان، باید به خدا تقرب داشته باشند. در این صورت احترام آنها واجب و زیارت ایشان ثواب زیادی دارد.

اگر بخواهیم به تاریخچه حضرت صالح به صورت کامل بپردازیم، آن را باید در مقاله ای جداگانه و به صورت کامل بررسی کنیم. در این مقاله تنها به این موضوع بسنده می کنیم که پس از رسیدن خبر ولیعهدی امام رضا (ع) به حضرت صالح، ایشان از سمت عراق به ایران هجرت نمود و بین راه در محله شمیرانات مکانی را برای استراحت برگزید.

نحوه شهادت امامزاده صالح: متاسفانه از ابتدای رسیدن حضرت به شمیرانات، فردی به نام حسن بهبهانی که از اهالی پل کرخ (کرج امروزی) بود ایشان را تعقیب نموده و در نزدیکی شمیران (تجریش امروزی) راه را به روی حضرت بسته و ایشان را در زیر درخت چنار بزرگ به شهادت رساند. ایرانیان که از همان زمان نیز برای اهل بیت و فرزندان ایشان، احترام زیادی قائل بودند، در سال 700 هجری قمری، آرامگاهی برای حضرت در محله تجریش بنا کردند.

این بنا امروزه با گذشت بیش از هفتصد سال، آرامگاه امامزاده صالح در تهران با بیش از 30 هزار فرد بازدید کننده، به یکی از مکان های اصلی گردشگری در تهران تبدیل شده است.

امامزاده صالح تهران کجاست؟

بقعه مبارک حضرت صالح بن موسی در ضلع جنوب شرقی میدان تجریش قرار دارد که از طریق بلوار خواجه نوری و بازار تجریش می توانید به این مکان دسترسی پیدا کنید. در این قسمت به بررسی راه های دسترسی به این آرامگاه با وسایل نقلیه مختلف می پردازیم.

دسترسی به امامزاده صالح تهران با مترو

برای رسیدن به حرم امامزاده صالح تهران، می توانید سوار خط 1 مترو تهران شده و در ایستگاه امامزاده صالح تهران تجریش پیاده شوید. از این ایستگاه به مدت 5 دقیقه پیاده روی لازم دارید تا خود را به امامزاده برسانید. همچنین در صورت استفاده از اتوبوس بی آر تی خط 7 نیز، به همین میزان باید پیاده روی کنید.

دسترسی به امامزاده صالح با خودروی شخصی

به علت شلوغی اطراف بازار تجریش و ترافیک سرسام آور این منطقه، استفاده از خودروی شخصی پیشنهاد نمی شود. اما چنانچه قصد دارید با خودروی خود به این آرامگاه برسید، می توانید از میدان تجریش به سمت خیابان امامزاده صالح تهران و دربند حرکت نموده و ماشین خود را در یکی از پارکینگ های این منطقه پارک کنید.

تاریخچه حرم امامزاده صالح در تهران

اگر کمی به تاریخ مراجعه کنیم، می خوانیم که هلاکو، یکی از پسران فتحعلی شاه بنای این امامزاده را مرمت و بازسازی کرد. در این بازسازی، کاشی کاری گنبد را تغییر داد و همچنین مکان درب ورودی را از ضلع جنوبی به قسمت غربی آرامگاه که حیاط وقفی پدرش بود انتقال داد.

علاوه بر هلاکو، شجاع السلطنه یکی دیگر از فرزندان فتحعلی شاه، اقدام به ساخت مسجد و حمام بخش شمالی امامزاده صالح تهران کرد. وی همچنین یک قالی به اندازه صحن تهیه نمود و آن را وقف حرم کرد. این قالی به قدری زیبا بود که صبای کاشانی در مورد آن 2 بیت شعر نوشت:

زهی حسین قلی خان که قالی ای گسترد               بر این رواق معلی ز همت عالی
نوشت کِلک صبا از برای تاریخش                     که وقف مرقد صالح شده همین قالی

این حرم توسط شاهان قاجاری بعدی، تغییر شکل داده نشد تا این که در سال 1338 در زمان حکومت محمدرضا شاه، آقای حسن فداکار با هزینه شخصی اقدام به ترمیم گنبد امامزاده صالح تهران کرد. بنای امامزاده صالح تجریش در سال 1351 در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.

این زیارتگاه پس از انقلاب نیز با تغییراتی مواجه بود که از مهم ترین آن می توان به تخریب و بازسازی کلی آن در سال 1368 و احداث گلدسته برای حرم در حدود 20 سال پیش (دهه 80) اشاره کرد.

نوشته های مشابه

معماری زیارتگاه امامزاده صالح تهران

صحن اصلی حرم امامزاده صالح مساحتی 3000 متر مربعی داشته که آن را به یکی از بزرگ ترین صحن ها بین امامزاده ها در کشور تبدیل کرده است. این آرامگاه دارای 3 درب اصلی شمالی، شرقی و غربی است. درب های شمالی و شرقی به بازار تجریش منتهی شده و درب غربی آن رو به پایانه اتوبوس رانی تجریش است.

بنای آرامگاه امامزاده صالح دارای ساختمانی 4 گوش با دیواره های قطور است که وسعت داخل آن بیش تر از 5 متر مربع می باشد. با کمی دقت می توان دریافت که در قسمت ورودی حرم، لوح مستطیل شکل وجود دارد که روی آن نام فتحعلی شاه حکاکی شده که تاریخ آن به 200 سال پیش باز می گردد.

از اصلی ترین مسائلی که در امامزاده صالح تهران باعث جلب توجه اکثر زائرین و مجاورین می شود، رنگ فیروزه ای گنبدهای آن است. البته قرار است با توجه به افزایش تعداد زائرین این حرم، بنای حرم گسترش پیدا کند و به مجموع فضای این بنا، 16 هزار متر مربع اضافه شود. طرح بارگاه حرم ترکیبی از هنرهای ترکیبی مقرنس و نقاشی های ظریف روی آن است. یکی از خصوصیات منحصر به فرد این مکان، گنبد شلجمی شکل آن است که با کاشی ها و طراحی زیبا شکل گرفته است.

چنار کهن سال امامزاده صالح تهران

در بخش های قبل اشاره کردیم که امامزاده صالح در زیر درخت چنار تنومندی به شهادت رسید. باورتان می شود با وجود گذشت بیشتر از 700 سال، این درخت همچنان پا برجاست؟ برای گردشگرانی که به قصد بازدید اماکن تاریخی به تهران قدم می گذارند، این درخت از ارزش خاصی برخوردار است. اداره کل باستان شناسی کشور، عمر این درخت را بیشتر از 900 سال تخمین زده که به کهن سال ترین چنار تهران مشهور است. اداره میراث فرهنگی خوشبختانه برای این درخت، ارزش ویژه ای قائل شده و دور آن را با حفاظ پوشانده است. در دهه 80 شمسی، این درخت به ثبت میراث فرهنگی کشور رسید.

شهرت این درخت به حدی رسید که مادام ژان دیولافوا جهانگرد مشهور فرانسوی، درباره این چنار نوشت: “محیط آن تقریبا به 15 متر می رسد. هر یک از شاخه های آن نیز خود به اندازه یک درخت کهن سال بر فراز اطراف آرامگاه قرار داشت و فضای مسجد را پوشانده بود. همچنین عده زیادی را در سایه خود پناه می دهد. مومنین زیر آن نماز می خوانند. مکتب دار، کودکان را در آن جا جمع کرده و درس می دهد و قهوه چی سماور و استکان و لوازم خود را درون حفره پایه درخت قرار داده است.”

به جز این جهانگرد، درخت امامزاده مورد توجه بسیاری افراد مشهور دیگر از جمله سر هنری رالینسون و جاکوب ادوارد پولاک قرار گرفت. اما خبر بد این که در سال 1379 به علت نشست قنات، درخت چنار این منطقه نیز با آسیب مواجه شد و با مجوز سازمان میراث فرهنگی از قسمت ساقه قطع گردید.

امامزاده صالح تهران تا چه ساعتی باز است؟

اول این را بگویم که شما چه خارجی باشید چه ایرانی؛ چه مسلمان و چه مسیحی یا هر دین و مذهب دیگر، می توانید وارد حرم امامزاده صالح تهران شوید و به راز و نیاز بپردازید. ورودی های این حرم در 6 ماه اول سال از اذان صبح تا ساعت 12 شب باز بوده و در نیمه دوم سال امامزاده صالح تهران شب ها تا ساعت 23 پذیرای بازدیدکنندگان و زائرین است.

نذر امامزاده صالح تهران

یکی از معروف ترین رسم هایی که در حرم امام زاده صالح رواج دارد، نذر نمک است. اگر به رسوم کشور آشنا باشید، حتما در جریان هستید که نمک از زمان قدیم نماد برکت است. رسم نذر نمک از زمانی رواج پیدا کرد که به علت بارش برف، بسیاری از مردم در اطراف این مقبره، لیز می خوردند و مردم با نذر کردن نمک کمک می کردند تا با پاشیدن آن روی یخ ها، به عابران کمک کنند. این موضوع از همان زمان به رسم تبدیل شد و هم اکنون به عنوان معروف ترین نذر امامزاده شناخته می شود.

مکان های اطراف بارگاه امامزاده صالح تهران

اگر پس از بازدید حرم در نزدیکی منطقه امامزاده صالح تهران، هوس خرید سوغاتی به سرتان زد، بازار تجریش را انتخاب کنید. در این بازار می توانید علاوه بر خرید سوغاتی، به خرید میوه، شیرینی و اقلام مورد نیاز دیگر بپردازید. اگر قصد خرید هم نداشته باشید با دیدن زرق و برق این بازارها و رد شدن از این منطقه، تقریبا غیر ممکن است که اقدام به خرید نکنید. این بازار نیز مثل مراکز خرید سنتی دیگر شهرهای کشور، به صورت تو در تو بوده و معروف ترین بازار در این منطقه، بازار میوه آن است.

اطراف امامزاده صالح تهران
خیابان امازاده صالح تهران

هتل های نزدیک امامزاده صالح تهران

 اگر به قصد زیارت آرامگاه امامزاده صالح به تهران سفر کرده اید یا قصد اقامت در منطقه با صفا و قدیمی تجریش را دارید، 2 پیشنهاد برای شما داریم. شما می توانید هتل آپارتمان سپهر تهران را در 2 کیلومتری امامزاده انتخاب کنید که تنها با 8 دقیقه پیاده روی به امامزاده برسید. همچنین در صورتی که قصد اقامت لوکس در این منطقه را دارید، پیشنهاد ما رزرو هتل ویستریا تهران است.

مراکز خرید نزدیک حرم حضرت صالح بن موسی

از بهترین مراکز خرید تهران در نزدیکی حرم این امام زاده، پاساژ ارگ است. این مرکز خرید که در آدرس میدان تجریش ابتدای خیابان سعدآباد قرار دارد، توجه بسیاری از گردشگران را به خود جلب کرده است. شما می توانید از ساعت 10 الی 23 از این بازار خرید کنید. همچنین برای سرگرمی کودکانتان می توانید سری به شهربازی ارگ بزنید. نگران خودروهای خود نیز نباشید. پارکینگ این مجموعه با ظرفیت 1000 خودرو به فکر شما است.

رستوران های اطراف امامزاده صالح تهران

اگر پس از زیارت این امامزاده، احساس گرسنگی کردید، در نزدیکی آن می توانید سوار ون های دربند شده و ناهار خود را در رستوران های زیبای دربند میل کنید. نگران نباشید دربند برای هر سلیقه ای به اندازه کافی رستوران داشته و افرادی که یک بار به سرو غذای این رستوران ها پرداخته باشند، آن را فراموش نخواهند کرد.

کلام آخر

در این مقاله سعی شد به معرفی تمام بخش ها، تاریخچه و زندگینامه حضرت صالح اشاره شود. پیشنهاد می کنیم به خاطر داشتن فضای معنوی و حس و حال بهتر، از خیابان ولیعصر تا امامزاده را به صورت پیاده طی کنید تا علاوه بر لذت بردن از زیبایی های این خیابان، حال معنوی بهتری داشته باشید. چنانچه از سفر خود به تهران امامزاده صالح، خاطره ای در ذهن دارید یا حاجتی از این حضرت گرفته اید، در پایین این مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

امامزاده صالح چه کسی است؟

صالح بن موسی از نوادگان راستین حضرت محمد (ص) شناخته می شود. ایشان فرزند امام موسی کاظم و برادر امام رضا و حضرت معصومه (س) هستند.

آدرس امامزاده صالح تهران کجاست؟

بقعه مبارک حضرت صالح بن موسی در تهران در ضلع جنوب شرقی میدان تجریش قرار دارد که از طریق بلوار خواجه نوری و بازار تجریش می توانید به این مکان دسترسی پیدا کنید.

لیلی عسکری

در سفر، دنیای جدیدی را می‌بینید؛ از مهمان‌نوازی مردم و فرهنگ آنان تا طبیعت بکر و جاذبه‌های تاریخی، سفر به دور از روتین زندگی فرصتی است برای رشد! با مطالعه و تجربیات شخصی، جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری رو معرفی می‌کنم و نکاتی که به مسافران در طی سفر کمک می‌کنه رو ارائه میدم.

نوشته های مشابه

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا