رسپینا
تهران

کاخ نیاوران؛ تفرجگاه تابستانی پهلوی

همه چیز دربارۀ کاخ نیاوران

احتمالا اگر کمی اخبار مختلف هواشناسی را دنبال کنید، در مورد هوای آلوده تهران شنیده اید. همچنین اگر از اهالی تهران باشید، معمولا برای تعطیلات آخر هفته یا راهی شمال می شوید یا به منطقه کردان می روید. اما در این مقاله کاخ نیاوران تهران را معرفی می کنیم که از بهترین جاهای دیدنی تهران بوده و در سال 1377 در فهرست آثار ملی کشور ثبت شد. شما می توانید در داخل باغ نیاوران تهران به شش های خود استراحت دهید. این کاخ به عنوان یکی از مهم ترین استراحتگاه های محمدرضا پهلوی شناخته شده که از زمان فتحعلی شاه در تهران احداث شده است.

کاخ نیاوران کجاست؟

این کاخ داخل باغ نیاوران در آدرس میدان شهید باهنر تهران، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران واقع شده است. در ادامه روش های دسترسی به این کاخ برای مشتریان ارائه شده است.


View Larger Map

چگونه به کاخ نیاوران برویم؟

شما از روش های مختلفی می توانید به این مجموعه دسترسی داشته باشید. چنانچه از سمت میدان تجریش به سمت کاخ حرکت می کنید، به راحتی وارد خیابان شهید باهنر شده و به میدان باهنر برسید. این کاخ از سمت میدان نوبنیاد از طریق خیابان پاسداران، قابل دسترسی بوده و همچنین اگر از سمت دارآباد قصد ورود به این کاخ را دارید، بهتر است از خیابان پور ابتهاج به میدان شهید باهنر برسید. شما می توانید با وسایل نقلیه مختلف مترو، اتوبوس و خودروی شخصی وارد کاخ نیاوران شوید.

معماری کاخ نیاوران

کاخ نیاوران با مترو

با استفاده از نقشه هایی که در تمام ایستگاه های مترو تهران قرار گرفته، ایستگاه مترو تجریش را پیدا کرده و از هر جای تهران که باشید خود را با ارزانترین قیمت و در سریع ترین زمان به کاخ نیاوران برسانید.

کاخ نیاوران با اتوبوس

یکی از راه های دسترسی آسان و سریع به کاخ ها و موزه نیاوران تهران، استفاده از اتوبوس های بی آر تی است. این اتوبوس ها به علت داشتن خط ویژه و مسیر کم ترافیک، می تواند در سریع ترین زمان شما را به این مجموعه برسانند.

کاخ نیاوران تهران با خودروی شخصی

پیشنهاد می شود در صورتی که با خودروی خود به این کاخ قدم می گذارید، به علت شلوغی اطراف کاخ از نرم افزارهای مسیریاب استفاده نموده و خود را به میدان تجریش برسانید. همچنین بهتر است در این مکان، خودروی خود را در پارکینگ کاخ نیاوران واقع در خیابان سعادت قرار دهید.

جاهای مهم نزدیک به کاخ زیبای نیاوران

اگر پس از بازدید این کاخ باشکوه، احساس گرسنگی کردید، می توانید ساندویچ باهاماس در بلوار جهانشاهی خیابان شفیعی یا رستوران مس توران در خیابان باهنر، نرسیده به قنات را انتخاب کنید. همچنین اگر قصد خرید از اطراف مجموعه تاریخی نیاوران را داشتید، مرکز خرید اقدسیه را امتحان کنید.

ساعات بازدید مجموعه تاریخی فرهنگی نیاوران

کاخ نیاوران ساعات بازدید مختلفی در طول سال دارد. به این صورت که در 6 ماه اول سال حتی روزهای جمعه از ساعت 9 الی 19 و در نیمه دوم سال از ساعت 8 الی 17 برای علاقه مندان باز است. اما ساعت کاری بخش فروش بلیط موزه ها از ساعت 9 الی 17 و بخش اداری این مجموعه از ساعت 8 الی 16 می باشد.

تعطیلی کاخ نیاوران در سال شامل ایام سوگواری مثل رحلت امام خمینی، شهادت امام علی (ع)، تاسوعا و عاشورای حسینی، رحلت رسول اکرم، شهادت امام حسن مجتبی و امام جعفر صادق می شود. اما در زمان های عادی، پیشنهاد می شود از این کاخ در ساعت های اولیه بازدید کنید تا با سیل جمعیت بازدید کنندگان کمتر مواجه شوید و خود را به قسمت های مختلف کاخ برسانید.

قیمت بلیط کاخ نیاوران

برای رفتن به کاخ نیاوران رزرو بلیط خود را می بایست تنها به صورت اینترنتی انجام دهید و دنبال بلیط کاغذی نباشید. قیمت بلیط کاخ برای گردشگران ایرانی و خارجی متفاوت است. هزینه ورودی مجموعه و کاخ اختصاصی نیاوران هر کدام قیمت جداگان های دارند تومان و قیمت موزه جهان نما، کوشک، موزه کتابخانه اختصاصی و موزه خودروهای اختصاصی محمدرضا شاه نیز هر کدام 4متفاوت است.

قیمت ورودی عمارت و کاخ اختصاصی این مجموعه برای گردشگران خارجی، هر کدام 100 هزار تومان و بخش های موزه جهان نما، موزه کتابخانه اختصاصی، موزه خودروهای اختصاصی و کوشک احمدشاهی، هر کدام 50 هزار تومان است. در مجموع هزینه بلیط تمام بخش های کاخ برای گردشگران خارجی، 400 هزار تومان است.

تاریخچه عمارت تاریخی فرهنگی نیاوران

در زمان قدیم بخش شمیرانات امروزی در روستایی به نام “گرده وی” قرار داشت. منطقه شمیرانات در گذشته بسیار کوچک تر از زمان امروزی بوده و بافت شهری امروزی را نداشته است. منطقه شمیران در اطراف آن در خارج از تهران، به علت نزدیکی به کوه ها و داشتن بهترین آب و هوا، به دستور فتحعلی شاه احداث گردید. به علت آن که در این منطقه نیزاری وسیع در همسایگی روستای گرده وی قرار داشت، فتحعلی شاه این باغ را “نی آوران” نامید که به تدریج این اسم به نیاوران تغییر پیدا کرد.

پس از این زمان دیگر پادشاه قاجار، یعنی محمد شاه قاجار بنای اختصاصی خود را داخل این مجموعه بنا کرد. همچنین ناصرالدین شاه عمارت صاحبقرانیه را احداث نموده و آخرین عمارت دوران قاجار، کوشک احمد شاهی این کاخ بود. کاخ زیبای نیاوران در سال 1337 به دستور محمدرضا شاه و طی ویران سازی کاخ فتحعلی شاه صورت گرفت.

پس از انقلاب اسلامی در سال 1360 کاخ نیاوران، به وزارت ارشاد اسلامی سپرده شد و به موزه تغییر کاربری داد. این کاخ در سال 1382 به علت مرمت و بازسازی به مدت 6 سال تعطیل شد و گچ بری ها، آینه کاری، سقف متحرک، آسانسور، کفپوش ها، مبلمان، پرده و اشیاء تزئینی کاخ با تغییراتی مواجه شد و همچنین داخل کاخ نیاوران دوربین مداربسته تعبیه شد. این کاخ باشکوه در سال 1388 به طور کامل بازگشایی شد و در معرض دید عموم قرار گرفت.

نوشته های مشابه

معماری کاخ نیاوران

این کاخ مجلل که به طرز جذابی باشکوه و پیشرفته طراحی شده است ترکیبی از آثار هنرمندان در بخش هایی از این مجموعه، سلاح های سرد و گرم قدیمی دوران زندیه و قاجاریه نصب شده و کف تالارهای کاخ با فرش های دستباف تبریز و کرمان مزین شده اند. هر قسمت از معماری کاخ توسط یکی از اساتید بنام کشور ساخته شده است. کاخ نیاوران توسط محسن فروغی طراحی شد و گچ بری های آن توسط استاد عبداللهی، آینه کاری ها هنر استاد علی اصغر و کاشی کاری و نمای بیرونی کاخ، اثر استاد ابراهیم کاظم پور است.

فرش های دستباف کاخ نیاوران

همچنین در کاخ نیاوران عکس دولتمردان کشورهای خارجی و هدایای اهدا شده به ایران به تصویر کشیده شده است. این مجموعه مساحل 9000 متر مربعی داشته و دارای 2.5 طبقه است که هر کدام از این طبقات دارای بخش های مختلف است که در این قسمت به معرفی این قسمت ها می پردازیم.

طبقه اول کاخ باشکوه نیاوران اتاق پذیرایی محمدرضا شاه

این قسمت دارای اتاق پذیرایی اصلی شاه و سینمای اختصاصی است. محمدرضا پهلوی در سالن اصلی این کاخ، پذیرای مهم ترین میهمانان خارجی بود. مبلمان های مجلل ساخت آلمان و فرانسه در این طبقه با طراحی های جذاب ذر این سالن 400 متر مربعی به چشم می خورد. همچنین ظروف غذاخوری جنس چینی مربوط به نقش های از ناپلئون بناپارت و دیگر خاندان سلطنتی برای بازدید عموم مهیا شده است.

پیانوی اهدا شده از سفارت آلمان به محمدرضا پهلوی، نماد سقاخانه و نقاشی بی جان محسن فروغی از دیگر نمادهای جذاب در طبقه اول این کاخ است. از تابلوهای طبقه اول این کاخ می توان به تابلوی سه زن معماری لونسن، تصویر فرح دیبا اثر ویدال، تابلوی منظره، چهره دو زن، مونمارتر پاریس و تابلوی جنگل شاره داشت.

 طبقه دوم کاخ مجلل نیاوران اتاق نشیمن محمدرضا پهلوی

این طبقه شامل یک نیم طبقه و طبقه اصلی می شود. بخش نیم طبقه دوم کاخ نیاوران شامل لیلا پهلوی یعنی کوچک ترین فرد خاندان پهلوی بوده است. در این طبقه نیز آثاری از قبیل حجاری های کهن و آثار عاج هندی مشخص شده است. همچنین در راه پله های این طبقه تصویری از کریم خان زند نمایش داده شده است.

در طبقه اصلی نیز که اتاق مطالعه و استراحت فرحناز و علیرضا پهلوی بوده است. در این اتاق ها مشام ناوگان دریایی قابل رویت است. همچنین در اتاق نشیمن این طبقه، میز تحریر سبک لویی شانزدهم قرار گرفته که دارای قدمت تاریخی بوده و فرش هایی از چهره تاج الملوک و رضا خان در آن قرار گرفته است.

کاخ نیاوران اتاق لیلا

در این کاخ، لیلا دختر چهارم فرح و کوچکترین فرزند محمدرضا پهلوی دارای اتاق کوچکی در طبقه دوم عمارت است. اتاق لیلا با رنگ سبز روشن و نورگیری مناسب حس و حال زیبایی را برای کودکان شما به وجود می آورد که می توانید با استفاده از ایده های جالب و طراحی های دیوارهای آن شامل پوستر و عکس برگردان های مختلف، اتاق کودکان خود را به طرز زیبایی طراحی کنید.

اتاق فرح در کاخ نیاوران

در نیم طبقه دوم کاخ نیاوران اتاق اتاق فرح پهلوی، اتاق منشی، سالن کنفرانس، اتاق خواب، بازی و سالن مطالعه لیلا است. علاوه بر این در نیم طبقه دوم اتاق ندیمه ها و اتاق غذا خوری نیز وجود دارد. همچنین در این طبقه کاخ نیاوران اتاق آرایش فرح پهلوی وجود داشته که دارای میزی بزرگ با نورگیری زیاد است. همچنین رنگ پرده ها و درب های این اتاق، آبی روشن بوده و هنوز که هنوزه بسیاری از لوازم آرایشی روی میز باقی مانده است.

بخش های مختلف کاخ نیاوران تهران

بخش های مجموعه تاریخی نیاوران شامل موزه جهان نما، کوشک احمد شاهی، موزه خودروهای اختصاصی، موزه کتابخانه و کاخ اختصاصی نیاوران می شود. هر کدام از این بخش ها در زمان های مختلف و به دلایل مشخصی احداث شده اند. در این قسمت به بررسی تمام این بخش ها و کاربردهای آن می پردازیم.

موزه جهان نما کاخ نیاوران جلوه شکوه هنر

این موزه یکی از زیباترین مجموعه های آثار هنری در کشور است. برخی از این آثار به حدودا 5 هزار سال پیش باز می گردد. از هنرمندان ارائه دهنده آثار این موزه می توان به کارهای هنرمندان کشور مثل سهراب سپهری، منوچهر یکتایی و ناصر اویسی اشاره کرد. علاوه بر این تابلوهای هنرمندان غیر ایرانی مشهور مثل پیکاسو، سالوادور دالی و مارک شاگال در این قسمت قابل مشاهده است.

در این بخش می توان سیر تکامل هنر انسانی را از آغاز تا امروز به تماشا نشست و از مشاهده آثار هر گوشه دنیا لذت برد. پس از انقلاب این موزه در سال 1376 برای مشاهده عموم باز شد و در سال 1383 اقدام به بازسازی و ساماندهی این موزه شد. یکی از جذاب ترین قسمت های موزه جهان نما، بی تردید سقف آن است که با تزئین گل و مرغ شیراز ایجاد شده و برای اکثر بازدید کنندگان کاخ، جذابیت ویژه ای دارد.

از سایر آثار این موزه می توان به آثار هنرهای آیینی پیش کلمبیایی (قبل از کشف قاره آمریکا) اشاره کرد. آثار هنری قدیمی مثل سفال های آمریکای مرکزی و جنوبی، آثار مصر و هند قدیم، تمدن های تاریخی مثل تپه سیلک، حاشیه رود نیل و شرق دور از دیگر جذابیت های این موزه در کاخ است.

کوشک احمد شاهی خوابگاه دلخواه احمد شاه قاجار

کوشک در لغت به معنای قصر و هر فضای مرتفع اطلاق می شود. کوشک ها عمارت هایی محسوب می شوند که در بین باغ و فضای سبز قرار گرفته و از داخل به هر 4 طرف عمارت دارای چشم انداز است. شاید در سریال های مختلف مثل قهوه تلخ این بنای کوشک احمدشاهی را بارها مشاهده کرده باشید.

بنای اصلی این کوشک در مساحل 800 متر در 2 طبقه ساخته شده است. بر روی بنای این قسمت، نام احمد شاه حکاکی شده و به عنوان استراحتگاه ییلاقی مورد علاقه او شناخته می شود. این عمارت پس از انقلاب به بنایی تقریبا متروکه تبدیل شد اما در سال 1379 مجددا تعمیر و مرمت شد. این کوشک، دارای پنجره های بلند و تراس بوده که به عنوان خوش آمدگویی میهمان محسوب می شود.

کاخ صاحب قرانیه عمارت مورد علاقه پادشاهان قاجار و پهلوی اما در حال حاضر تعطیل!

این کاخ زیبا در سال 1229 توسط ناصرالدین شاه احداث شد و به همین علت به لقب پادشاه صاحبقران نام گذاری گردید. این مجموعه یکی از زیباترین نمونه های بازسازی و مرمت بناهای تاریخی در کشور محسوب می شود. ناصرالدین شاه پس از مرگ پدر و تاجگذاری، در سال 1267 حاج علیخان حاجب الدوله را مسئول ساخل این عمارت کرد. درجه زیبایی و آب و هوای مطبوع این کاخ به اندازه ای بوده که این پادشاه گاهی به مدت 2 ماه در آنجا اقامت داشت و همیشه اعلام می کرد: اقامت در هیچ یک از این قصرها و باغ ها مثل صاحب قرانیه به دلم نمی چسبد.

عمارت صاحب قرانیه در سال 1318 برای ازدواج محمدرضا و فوزیه آماده پذیرایی از میهمانان گردید. اما به علت سردی هوا این ازدواج در مکان دیگری برگزار شد. این بنا نیز مانند سایر بخش های کاخ نیاوران در سال 1374 مورد بازسازی گچبری، آینه کاری، ارسی ها، درها و. . . قرار گرفت. بخش های کاخ صاحبقرانیه شامل تالار آینه، اتاق های 2 طبقه، حرم سرا با 40 الی 50 ساختمان و یک ایوان بزرگ در هر اتاق می شد اما بخش حرمسرا به دستور رضا شاه تخریب گردید.

شاید جالب باشد که تمام مبلمان از عمارت از کشور فرانسه، لوسترها از چکسلواکی و ظروف  آن ساخت آلمان می باشد. در قسمت غربی این کاخ، تابلوی بزرگ شاهزادگان قاجاری قرار گرفته و در ضلع شرقی آن، مجسمه ونوس قرار گرفته که جنس آن از سنگ مرمر تشکیل شده است. علاوه بر این تالار آینه این عمارت دارای شیشه های ضد گلوله بوده و پنجره ای به سمت جنوب تهران باز می شود.

طبقه دوم کاخ نیاوران

ارائه جزئیات کامل عمارت صاحب قرانیه کاخ نیاوران به تنهایی در این مطلب گنجایش نداشته اما خوب است بدانید علاوه بر این امکانات، اتاق هایی برای مذاکرات خصوصی، اتاق های استراحت نیم روزی، اتاق انتظار سفرا، منشی و دندان پزشکی وجود دارد که شاید این بخش را به مهم ترین قسمت کاخ تبدیل می کند.

نکته ناراحت کننده در مورد این عمارت، این است که شاید دیگر نتوانید از زیبایی های آن تا اطلاع ثانوی بهره مند شوید. چرا که به علت قرار گرفتن این عمارت در روی گسل و قنات، باعث شده از سال 1394 تعطیل باشد. جهت راهنمایی برای استفاده از این بناهای کاخ نیاوران شماره 5-02122282012 را وارد نموده و با بخش های مورد نظر ارتباط برقرار کنید.

موزه خودروهای اختصاصی مخصوص علاقه مندان به ماشین های کلاسیک

این موزه را می توان به عنوان قدیمی ترین و غنی ترین مجموعه خودرو در کشور شناخت. این بخش از مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران، شامل تعدادی از خودروهای آنتیک سلطنتی می شود. پس از طی یک پیاده رو تقریبا طولانی از کاخ صاحب قرانیه به موزه خودروهای محمدرضا پهلوی می رسید. معروف ترین خودروهای این قسمت، 2 خودروی لوکس رولز رویس است که به نگین موزه خودرو معروف است.

امروزه این 2 خودرو در شرایط مطلوبی نگهداری شده و با روز اول خود هیچ تفاوتی ندارد. به جز این 2 خودرو، بقیه خودروها و موتورها در این موزه مانند ماشین مخصوص گلف یا موتور ATC90 هوندا و. . . برای تفریح فرزندان محمدرضا شاه تدارک دیده شده است. شما می توانید جزئیات برخی از این خودروها را در قسمت راهنمای موزه برای هر کدام مشاهده و مطالعه کنید.

موزه کتابخانه کاخ نیاوران مطالعه رمز و رازهای جذاب تاریخ

بخش کتابخانه سلطنتی مجموعه نیاوران که مخصوص فرح پهلوی حدودا 2 سال قبل از انقلاب احداث گردید، یکی از آثار به یاد ماندنی استاد فرمانفرمائیان است. این بخش کاخ نیاوران دارای لوستر سقفی از جنس شیشه و داخل آن نیز تزئینات شیشه و برنز به کار رفته است. تعداد کتاب های این موزه بیش از 23 هزار جلد بوده که شامل آثار فارسی، اجتماعی، ادبی، دایره المعارف و کتاب های تاریخی ایران در آن نگهداری می شود.

توصیه های در مورد بازدید از کاخ نیاوران

از این که تا این جای مقاله همراه ما بودید سپاس گزاریم. در این مقاله سعی شد به تمام نکات و بخش های مورد نیاز برای هر گردشگر برای رفتن به کاخ نیاوران تهران، به خوانندگان ارائه شود. امید است با پاسداری از عمارت های تاریخی و بناهای قدیمی این مکان ها را برای استفاده نسل های آینده فراهم کنیم. به جز این مسئله توصیه می شود افراد سالمند یا دارای معلولیت حرکتی را در این کاخ همراه خود نداشته باشید؛ چراکه دسترسی به طبقه های بالا مشکل بوده و نمی توانند از این کاخ لذت کافی ببرند.

علاوه بر این توصیه می شود به هیچ عنوان به ظروف، تابلوها یا وسایل دیگر داخل قسمت های مختلف کاخ دست نزنید تا با خشم مسئولین مواجه نشوید. در آخر پیشنهاد ما برای افرادی که از این مجموعه بازدید کرده اند، این است که اگر خاطره ای از رفتن به این کاخ باشکوه تهران دارید، در پایین همین مقاله با ما به اشتراک بگذارید.

سوالات متداول

ساعت بازدید کاخ نیاوران چگونه است؟

کاخ نیاوران ساعات بازدید مختلفی در طول سال دارد. به این صورت که در 6 ماه اول سال حتی روزهای جمعه از ساعت 9 الی 19 و در نیمه دوم سال از ساعت 8 الی 17 برای علاقه مندان باز است. اما ساعت کاری بخش فروش بلیط موزه ها از ساعت 9 الی 17 و بخش اداری این مجموعه از ساعت 8 الی 16 می باشد.

آدرس کاخ نیاوران تهران کجاست؟

این کاخ داخل باغ نیاوران در آدرس میدان شهید باهنر تهران، مجموعه فرهنگی تاریخی نیاوران واقع شده است.

لیلی عسکری

در سفر، دنیای جدیدی را می‌بینید؛ از مهمان‌نوازی مردم و فرهنگ آنان تا طبیعت بکر و جاذبه‌های تاریخی، سفر به دور از روتین زندگی فرصتی است برای رشد! با مطالعه و تجربیات شخصی، جاهای دیدنی و جاذبه های گردشگری رو معرفی می‌کنم و نکاتی که به مسافران در طی سفر کمک می‌کنه رو ارائه میدم.

نوشته های مشابه

‫4 دیدگاه ها

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

دکمه بازگشت به بالا