کاخ سعدآباد؛ اقامتگاه ییلاقی شاهان قجری
اگر علاقه به بازدید از مکان های تاریخی دارید، مجموعه کاخ سعدآباد، آخرین محل زندگی پادشاهان گذشته ایران از عهد قاجار تا پهلوی از جاهای دیدنی تهران را دست ندهید. این مجموعه اقامتگاه ییلاقی پادشاهان ادوار گذشته و یکی از سه کاخ زیبا منطقه شمیرانات است.
در این مقاله به بررسی آدرس و نحوه دسترسی مجموعه تاریخی سعدآباد، تاریخچه کاخ، ساعت کاری، بخش های مختلف کاخ سعدآباد، هزینه بلیط ورودی و نکاتی که بایستی پیش از مراجعه به این مجموعه را بدانیم خواهیم پرداخت. پس در ادامه با رسپینا همراه باشید.
آدرس کاخ سعدآباد کجاست؟
کاخ سعد آباد از شمال به توچال، شرق نیاوران، غرب ولنجک و جنوب به تجریش محدود شده است. این کاخ در آدرس خیابان ولیعصر، خیابان شهید فلاحی (زعفرانیه) و انتهای خیابان شهید کمال طاهری قرار دارد.
همچنین فاصله کاخ سعدآباد تا کاخ نیاوران 6 کیلومتر است که بر سرعت میانگین 50 کیلومتر بر ساعت، 7 دقیقه فاصله زمانی دارد.
مسیر دسترسی به کاخ سعدآباد با حمل و نقل عمومی
اتوبوس: جهت رفتن به کاخ سعدآباد با خطوط اتوبوسرانی، خود را به پایانه تجریش رسانده و سپس فاصله 17 دقیقه ای تا کاخ سعدآباد را به صورت پیاده و یا با تاکسی های مسیر بپیمایید.
کاخ سعدآباد با مترو: ایستگاه مترو تجریش خط 1، نزدیکترین ایستگاه به کاخ سعادت آباد بوده که در فاصله 17 دقیقه ای به صورت پیاده از مجموعه سعدآباد قرار گرفته است.
View Larger Map
مسیر دسترسی به کاخ سعدآباد با خودرو شخصی
بهترین مسیر برای رفتن به کاخ سعدآباد، استفاده از بزرگراه حکیم به اتوبان چمران، خیابان مقدس اردبیلی، خیابان بهزادی و میدان آصف است. در ادامه از خیابان آصف به زعفرانیه و پس از آن به خیابان طاهری رفته و میر تا رسیدن به کاخ دنبال نمایید.
تاریخچه کاخ سعدآباد
کاخ سعدآباد در زمان قاجار پایه گذاری شد، اما تکمیل آن در زمان رضا شاه انجام گرفته که در طی آن، با خرید زمین های اطراف بخش های دیگری نیز به این کاخ اضافه گردید. کاخ ملکه مادر جزو اولین بناهای ساخته شده در این کاخ بوده و هم اکنون از بزرگترین آثار به جای مانده از عهد پهلوی و قاجار می باشد.
مجموعه تاریخی سعدآباد در فضای 300 هکتاری و در ناحیه شمال تهران توسط پادشاهان دوره پهلوی و قاجار ایجاد شده است. مجموعه سعدآباد را فضایی 180 هکتاری تشکیل داده و بخش های این کاخ را جنگل طبیعی، به همراه چندین کاخ، عمارت، موزه و ساختمانهای متعدد، قناتها، باغها، گلخانهها و خیابان ها تشکیل می دهند.
کاخ سعدآباد ساعات بازدید و قیمت ورودی
کاخ سعد آباد امروز باز است؟ سوال متدوال گردشگران بوده که در ادامه به ساعت کاری کاخ سعد آباد تهران و تعطیلات این کاخ اشاره خواهیم کرد. ساعات بازدید کاخ سعدآباد تهران از ساعت 9 الی 19 در 6 ماه نخست سال بوده و 6 ماه پایانی به توجه به تغییر ساعت های انجام شده، زمان بازدید تا ساعت 17 کاهش خواهد یافت.
به این نکته توجه نمایی که فعالیت باجه های بلیط فروشی معمولا کمتر بوده و کاخ در تعطیلات مناسبتی 14 خرداد، 21 رمضان، 25 شوال، 28 صفر و روزهای تاسوعا و عاشورا تعطیل است. برای پرداخت هزینه بلیط حتما کارت بانکی همراه داشته باشید. همچنین جهت خرید بلیط کاخ سعدآباد می توانید از وب سایت این مجموعه نیز استفاده نمایید.
بنا بر دستور ریاست محترم سازمان میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری بازدید نیم بها با ارائه معرفی نامه از مراجع ذیربط شامل موارد زیر می باشد:
1- بازدید دانش آموزان و دانشجویان (به صورت گروهی به همراه معلمان و سرپرستان)
2- افراد تحت پوشش کمیته امداد امام خمینی (ره) و سازمان بهزیستی کشور
3- بازنشستگان (به همراه یک نفر از اعضای خانواده)
4- آزادگان، جانبازان، خانواده معظم شهدا
5- بسیجیان (شخصا)
بخش های مختلف کاخ سعدآباد
بخش های مختلف کاخ سعدآباد تهران را کاخ سبز، کاخ ملت یا کاخ سفید، موزه نگارستان، موزه برادران امیدوار، موزه خط و کتابت میرعماد، موزه چهره های ماندگار، موزه ظرف و موزه استاد بهزاد، موزه مردم شناسی، موزه هنر های زیبا، موزه مینیاتور استاد آبکار، موزه نظامی، موزه آب و موزه خودرو تشکیل می دهند.
موزه مردم شناسی: این موزه در منطقه شمال غربی مجموعه کاخ سعدآباد تهران قرار دارد و شامل ،عکس و پوشاک برخی از اعضای خانوادۀ پهلوی به خصوص فرح دیبا، محّمد رضا پهلوی،اشرف و شهناز پهلوی بوده و همچنین برخی از اشیاء تزیینی مربوط به دورۀ پهلوی دوم در گوشه و کنار موزه نیز دیده می شود.
موزه هنر های زیبا: کاخ سیاه محل استقرار وزیر دربار از سال 1346 تا 1357 بوده و در قسمت جنوبی کاخ سعدآباد قرار گرفته است. به علت وجود سنگ های سیاه در ساخت و نما، به این بنا کاخ اسود و یا کاخ سیاه نیز گفته می شود. پس از پیروزی انقلاب و در سال 1361 این مکان به موزه هنرهای زیبا تغییر نام یافت.
موزه نظامی: این موزه در گذشته محل زندگی همسر دوم رضاشاه پهلوی بوده است. اما پس از پیروزی انقلاب و در سال 1362 به موزه سلاح تغییر کاربری داد. بخش های مختلف این موزه را سالن پوشاک ادوار مختلف ارتش ایران، سالن سلاح های سرد، سالن مدال و نشان های ارتش و سلاح های گرم اهدائی به سران ارتش، سالن سلاحهای سبک و سنگین، سالن سلاح های خارجی با قدمت طولانی تشکیل می دهند. موزه نظامی به دلیل عملیات عمرانی و پروژه مرمت تا اطلاع ثانوی تعطیل است.
موزه آب: موزه آب در گذشته محل استقرار مسئول حفاظت ارتش و رئیس تشریفات بوده است. اما هم اکنون در آن انواع ابزارها، تندیس و اسناد سنجش آب در آن نگهداری می شوند.
موزه برادران امیدوار : موزه برادران امیدوار در گذشته محل استراحت خدمه و سورچیان کاخ سعدآباد بوده که در این مکان استراحت می کردند. همچنین در این مکان کالسکه های سعدآباد قرار می گرفتند. این موزه به علت نگهداری وسایل ارزشمند و تاریخی برادران امیدوار اولین جهانگردان ایرانی نیز شهرت دارد. بازدید از این مجموعه برای عموم آزاد می باشد.
موزه خط و کتابت میرعماد: این بنا در قسمت مرکزی کاخ سعدآباد واقع شده و در گذشته محل زندگی فرزندان محمدرضا شاه بوده است. اما پس از انقلاب و در سال 1376 این مکان به عنوان موزه خط کتابت میرعماد استفاده شده و آثار هنرمند نامی ایران میرعماد در آن نگهداری می شود.
موزه ظروف سلطنتی: موزه ظروف سلطنتی محل زندگی اشرف پهلوی بوده و در قسمت شرق مجموعه کاخ سعدآباد تهران واقع شده است. هم اکنون ظروف و صنایع دستی دوره های پهلوی و قاجار در این محل نگهداری می شود.
موزه مینیاتور استاد آبکار کاخ سعد آباد تهران
این محل آخرین بنای ساخته شده در کاخ سعدآباد تهران و محل زندگی لیلا پهلوی، کوچکترین عضو خاندان پهلوی بوده است. از این رو به کاخ لیلا شهرت یافت. کاخ لیلا در سال 1376 به موزه مینیاتور تغییر کاربری داده و در آن آثار استاد آبکار نگهداری و به نمایش درآمدند. موزه مینیاتور در قسمت مرکزی کاخ سعدآباد قرار دارد.
کاخ سبز مجموعه سعد آباد
معمار کاخ سبز، میرزا جعفر ملقب به معماری باشی بوده که برای ساخت این بنا از سنگ های سبز معدن خمسه زنجان و سنگ مرمر استفاده کرده است. از این رو به نام های کاخ سبز و کاخ مرمر شهرت یافت. ساخت کاخ سبز 7 سال طول کشیده که بزرگترین هنرمندان و معماران ایرانی در ایجاد این بنا نقش داشتند.
کاخ ملت یا کاخ سفید
این بنا به علت نمای سفیدش، به کاخ سفید شهرت یافت. کاخ ملت بزرگترین کاخ مجموعه سعدآباد و محل زندگی محمدرضا شاه پهلوی و فرح دیبا در فصل تابستان بوده است. این کاخ به دستور رضاشاه ساخته شد. علاوه بر محل زندگی، دفتر کار محمد رضا شاه پهلوی نیز در کاخ سفید واقع شده و امور تشریفاتی و ادارای نیز در این مکان انجام می گردید. در طبقه همکف سالن ملاقات و سالن تشریفات قرار گرفته تا از مهمان پذیرایی شود و پس از آن اجازه حضور یابند.
در کنار پله های کاخ سفید یا ملت سعدآباد تهران، یک جفت چکمه فلزی قرار داشته که در واقع متعلق به مجسمه رضاشاه واقع در یکی از میادین دزفول بوده است. اما پس از انقلاب این مجسمه شکسته شد ولی پوتین های مجسمه به کناره پله ورودی کاخ ملت منتقل شد.
موزه نگارستان کاخ سعدآباد
موزه نگارستان یا کاخ فرح پهلوی، در قسمت شمالی مجموعه سعدآباد قرار گرفته است. در طی سال های 1385 و پس از آن این مجموعه میزبان بسیاری از نمایشگاه های مختلف لباس و پوشاک، رنگ روغن و اکریلیک روی بوم و نگارگری بوده و از همین رو، این کاخ با نام موزه نگارستان شهرت یافت.
موزه چهره های ماندگار
قدمت بنای موزه چهره های ماندگار به دوران قاجار می رسد. در زمان رضاشاه و همزمان با ساخت کاخ سبز به دستور وی بازسازی های درون این عمارت صورت گرفت. هم اکنون آثار هنرمند بزرگ استاد فرشچیان در این محل نگهداری می شود.
موزه استاد بهزاد
این قسمت از کاخ محل زندگی رضاشاه پهلوی، فرزند محمدرضا و نوه رضا شاه پهلو بودکه پس از انقلاب و در سال 1373، ساختمان این کاخ به آثار هنرمند نامی ایران، استاد بهزاد اختصاص یافت، هم اکنون در طبقه بالا ساختمان کرباس (موزه استاد بهزاد) آثار وی و زیرزمین موزه به آموزشگاه و نمایشگاه هنری تبدیل گردید. موزه استاد بهزاد از بخش های بسیار جذاب مجموعه بوده که در آن آثار و نقاشی های این هنرمند بزرگ گذاشته شده است.
موزه خودرو
از دیگر بخش های مجموعه بوده که می توان به برخی از خودروهای پهلوی اول و دوم در این مکان اشاره کرد. توجه داشته باشید که بسیاری از خودروهای این بخش به دیگر موزه های تهران ارسال شده و ممکن است بازدید از این قسمت کمی شما را ناامید کند.
هم اکنون خودروهای این موزه را سه دستگاه رولز رویس، یک دستگاه خودروی اسپید باگی، پنج دستگاه بنز، شش دستگاه موتورسیکلت، یک دستگاه اسنوموبیل و یک دستگاه کالسکه تشکیل می دهند. از جمله معروف ترین این ماشین ها می توان به مرسدس بنز اس ال 300 اشاره کرد که از زیباترین و کمیاب ترین خودروهای کلاسیک جهان به شمار رفته و متعلق به فرح دیبا بوده است.
همچنین در این مجموعه می توانید از مرسدس بنز 600 با بدنه و شیشه های ضد گلوله دیدن نمایید، این خودرو متعلق به محمدرضا شاه پهلوی بوده که 6 تن وزن دارد. امکانات این خودرو را سیستم تنظیم ارتفاع هیدرولیک، شیشه و صندلیهای برقی، سانروف،کولر، 8 سیلندر و گیربکس اتوماتیک تشکیل می دهد.
عکاسی در کاخ سعدآباد
فضا و طبیعت بسیار زیبای مجموعه سعدآباد و قرارگیری مکان های تاریخی، این مجموعه را به مکانی جذاب برای عکاسی تبدیل کرده است. اما مکن است در برخی از موزه های این مجموعه شاید اجازه عکاسی نداشته باشید. بهترین زمان عکاسی فصل پاییز و اردیبهشت می باشد.
نکاتی را که هنگام بازدید از کاخ سعدآباد بایستی بدانیم
جهت رفاه حال گردشگران ون هایی در مسیر قرار گرفته شده که شما را به بخش های مختلف مجموعه سعدآباد می رساند. توجه داشته باشید که استفاده از ون ها رایگان نبوده برای هر سرویس بایستی هزینه ای جداگانه پرداخت نمایید. ون ها در فاصله 10 الی 15 دقیقه ای در مسیر رفت آمد می کنند.
پیشنهاد می شود در مراجعات خود به این محل از خودرو شخصی استفاده نکرده و یا در صورت استفاده در زمان های خلوت به کاخ بروید، متاسفانه خیابان های اطراف کاخ شلوغ بوده و به دلیل نداشتن پارکینگ، جای پارک به سختی پیدا می شود. هنگام رفتن به کاخ سعدآباد نقشه کاخ را دریافت کنید، در غیر این صورت برای مسیریابی دچار مشکل خواهد شد. جهت گرفتن نقشه بایستی به درب ورودی مراجعه نمایید.
در قسمت ورودی کاخ بایستی لیست موزه و مکان مورد بازدید خود را انتخاب و کارت بکشید، در انتخاب محل های بازدید خود دقت نمایید، زیرا در صورت عدم انتخاب، برای مشاهده محل مورد نظر بایستی مجددا به ورودی کاخ مراجعه نمایید. در کاخ سعدآباد علاوه بر هزینه ورودی، هزینه بازدید از هر مکان داخل این مجموعه به صورت جدا و براساس موزه و موردنظر در هنگام تهیه بلیط گرفته خواهد شد.
توجه داشته باشید که بلیت به صورت نقدی فروخته نمی شود بنابراین جهت تهیه بلیت همراه داشتن کارت بانکی الزامی است.
مکان های نزدیک کاخ
برج میلاد، هتل ویستریا و پارسیان آزادی مکان های نزدیک کاخ سعدآباد تشکیل می دهد.
برج میلاد: ششمین برج بلند مخابراتی دنیا بوده که به نماد این شهر نیز تبدیل شده است. خدمات برج را بخش های اداری، تجاری و گردشگری تشکیل می دهند. جهت اطلاعات بیشتر راجع به این مکان، مقاله برج میلاد تهران را مطالعه نمایید. برج میلاد به آدرس تهران – بزرگراه شهید حکیم غرب – ورودی برج میلاد واقع شده است و جهت رفتن به این برج از کاخ گلستان فاصله 22 دقیقه ای با خودرو را در پیش خواهید داشت.
هتل ویستریا از هتل های 5 ستاره منطقه شمال تهران بوده که دارای 20 طبقه و 98 اتاق می باشد. هتل ویستریا در فاصله 12 دقیقه ای با خودرو از مجموعه کاخ سعدآباد تهران قرار گرفته است.
آدرس هتل ویستریا: تهران، تجریش، چهارراه قدس، خیابان دربند، ابتدای خیابان احمدی زمانی، پلاک 1
پارسیان آزادی از هتل های 5 ستاره پایتخت بوده که بیش از 6 دهه سابقه ارائه خدمت به مهمانان خود را دارد. هتل پارسیان آزادی در آدرس تقاطع بزرگراه چمران و یادگار امام واقع شده و فاصله 15 دقیقه ای با خودرو از مجموعه کاخ سعدآباد تهران قرار دارد.
سخن آخر
در این مطلب سعی شده شما را با مجموعه تاریخی کاخ سعد آباد تهران آشنا نماییم. لطفا نظرات و تجربیات ارزشمند خود را از بازدید این مجموعه در همین صفحه با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
شماره تماس کاخ سعد آباد تهران چند است؟
02122752031 – 02122752039
ساعات بازدید کاخ سعدآباد چگونه است؟
ساعات بازدید کاخ سعدآباد تهران از ساعت 9 الی 19 در 6 ماه نخست سال بوده و 6 ماه پایانی به توجه به تغییر ساعت های انجام شده، زمان بازدید تا ساعت 17 کاهش خواهد یافت.
ایستگاه مترو کاخ سعدآباد کجاست؟
ایستگاه مترو تجریش خط 1، نزدیکترین ایستگاه به کاخ سعادت آباد بوده که در فاصله 17 دقیقه ای به صورت پیاده از مجموعه سعد آباد قرار گرفته است.
از مطالعه مطالب استفاده کردم اطلاعات کامل و جامعی بود
ممنون از توجه شما فاطمه عزیز
هزینه بازید از کاخ چقدر هست؟ موزه هاش
بسیار کامل و جامع بود حتما در موقع بازید استفاده میکنیم با تشکر از زحمات شما
سلام دوست عزیز
ممنون از نظرتون
امیدواریم بهتون خوش بگذره
اگر رفتید کاخ سعد آباد حتما برای ما از تجربه بازدیدتون بگید 😀
سلام ، ممنون از توضیحاتتون ، خواستم بدونم هزینه
بازدید برای یک نفر ازورودی اولیه و بازدید تمام بخشهای کاخ چقدر میشه ؟ ممنون
سلام دوست عزیز
هزینه ورودی برای هر نفر (گردشگر ایرانی) ۵۰۰۰ هزارتومان است. و هزینه بازدید از تمام بخش های کاخ هم تقریبا زیر 100 هزارتومان میشه. لیست قیمت هارو براتون قرار دادیم فقط توصیه می کنیم جهت کسب اطلاعات بیشتر حتما با مجموعه تماس بگیرید. 🌸
کاخ موزه ملت (کاخ سفید): ۵۰۰۰ تومان
موزه هنر ملل: ۴۰۰۰ تومان
کاخ موزه سبز: ۵۰۰۰ تومان
موزه ظروف سلطنتی: ۴۰۰۰ تومان
موزه استاد فرشچیان: ۴۰۰۰ تومان
موزه پوشاک سلطنتی: ۴۰۰۰ تومان
موزه هنرهای زیبا: ۴۰۰۰ تومان
موزه آشپزخانه سلطنتی: ۴۰۰۰ تومان
موزه اتومبیلهای سلطنتی: ۴۰۰۰ تومان
موزه سلاحهای درباری: ۴۰۰۰ تومان
موزه خط و کتابت میرداماد: ۴۰۰۰ تومان
موزه برادران امیدوار: ۴۰۰۰ تومان
موزه استاد بهزاد: ۴۰۰۰ تومان
موزه آب: ۴۰۰۰ تومان
موزه آلبومهای سلطنتی و اسناد تاریخی سعد آباد: ۴۰۰۰ تومان
مرررررسی
مرررررسی از راهنمایتون🤍🤍🤍🌹🌹🌹
سلام بهار جان امیدواریم مقاله براتون مفید باشه 😊🌸
درود بر شما خواستم بگم اونقدر سرویس بهداشتی کاخ سعد آباد کثیف بود که من فکر کردم تو جاده هستم نه جای فرهنگی چقدر هم پریروز خارجی اومده بود که دوتا از این خارجیا به مسخره بهم گفتن برو توالت و ببین و من به جای مسولین خجالت کشیدم ،واقعا مثل پاساژ چهارسو نمیشه یک نفرو برای تمیزی و تی کشیدن دستشویی بزارین با این همه درآمدی که اونجا داره واقعا جای تاسف داره، جاهای فرهنگی هنری خیلی باید تمیز باشه،کاخهای موزه هاو گالریها چون بیشتر خارجیا میان و وقتی مسخره کنن و فیلم بگیرن انگار من و شمارو مسخره کردن،
سلام دوست عزیز ممنون از دیدگاهتون
بله نظرتون کاملا صحیح است و مراکز فرهنگی هنری نیاز به رسیدگی بیشتری نسبت به دیگر جاهای دیدنی دارن
ما هم امیدوارم مسئولین به این موضوع رسیدگی کافی رو داشته باشن.
سلام وقتتون بخیر آیا فردا کاخ سعادت آباد به خاطر وفات بازه؟
سلام محدثه جان برای این موضوع بهتره با مجموعه کاخ سعد آباد تماس بگیرید و سوالتون رو جویا بشید 🌸😊
درود بر شما خواستم بگم اونقدر سرویس بهداشتی کاخ سعد آباد کثیف بود که من فکر کردم تو جاده هستم نه جای فرهنگی چقدر هم پریروز خارجی اومده بود که دوتا از این خارجیا به مسخره بهم گفتن برو توالت و ببین و من به جای مسولین خجالت کشیدم ،واقعا مثل پاساژ چهارسو نمیشه یک نفرو برای تمیزی و تی کشیدن دستشویی بزارین با این همه درآمدی که اونجا داره واقعا جای تاسف داره، جاهای فرهنگی هنری خیلی باید تمیز باشه،کاخهای موزه هاو گالریها چون بیشتر خارجیا میان و وقتی مسخره کنن و فیلم بگیرن انگار من و شمارو مسخره کردن،