موزه باستان شناسی استانبول

تاریخ را در موزه باستان شناسی استانبول بشناسیم

این موزه با بیش از یک میلیون عنصر تاریخی در خیابان فاتیح و در مجاورت کاخ توپکانی قرار دارد. در بازدید از این موزه با سه ساختمان مختلف رو به رو هستید که عبارتند از: موزه ی باستان شناسی در ساختمان اصلی ، موزه هنرهای اسلامی و ترکی و موزه شرق باستان. در واقع این موزه برای شخص سلطان محمد فاتح بنا شد تا سلطان بازی ها و مسابقات ورزشی را در آنجا دنبال کند. این موزه یکی از برجسته ترین سازه های در سبک نئوکلاسیک استانبول به معماری الکساندر والری است.

درکنار معماری جذاب (که اثراتی از هنر ایرانی هم در آن پیداست) شما می توانید از بازید آثار مختلف به جا مانده از تمدن‌های تاریخی مانند بابلیان، سومریان، یونان باستان، تمدن آناتولی، ایلامیان، مصر، عثمانی ها، سلجوقیان ، غزنویان و ... لذت ببرید. از آنجایی که موزه در پارک گلهان (Gülhane)  قرار گرفته است علاوه بر سه بخش جذاب موزه، بازدید کنندگان از فضای پارک سلطنتی نیز می توانند لذت ببرند.

بخش های اصلی بهترین موزه استانبول

همانطور که گفته شد این موزه سه بخش اصلی دارد که عبارتند از:

بخش باستان شناسی

در این بخش که ساختمان اصلی است، شاهد اکتشافات تاریخی از حکومت عثمانی خواهید بود. این موزه به دستور عثمان حمدی بیگ در سال 1811 ساخته و گنجینه های باارزش توسط او جمع آوری شده اند که متشکل از یافته‌های دوره ی حکومت عثمانی و تابوت های متعلق به قرن سوم است. ساختمان این موزه در 1911 بازسازی شد تا علاوه بر حفظ مقاومت آن، ساختمان های قدیم و جدید نیز هماهنگی بیشتری پیدا کنند. در این موزه شما با آثاری از تمدن‌های مصر، بین‌النهرین و... در قالب کتیبه‌هایی به خط میخی، سنگ نوشته، مجسمه، ستون و... مواجه می شوید.

 بخش هنر اسلامی

ساختمان این بخش که از بناهای قدیمی دوران امپراطوری عثمانی ها است، با معماری اسلامی و سنتی و تزئینات سرامیکی زیبا بر دیوارهایش هنرنمایی می کند. در مواجه با این عمارت به خوبی تاثیر هنر ایرانی و فارسی را حس خواهید کرد که بسیار دل انگیز است. قابل ذکر است که بخش عظیمی از محبوبیت این بخش از موزه باستان شناسی استانبول به زحمات عثمان حمدی بی برمی گردد.

بخش شرق باستان

این بخش مهم و وسیع با محوریت آثار تاریخی و هنری مربوط به بابل باستان نماینده ی آثار پیش از اسلام است. این ساختمان در سال 1917 از دانشکده هنر به به موزه ی شرق باستان تغییر هویت یافت. درواقع کشف آثار مربوط به این دوره تعداد زیادی از نظریه‌های تاریخی را شکل داد و البته بسیاری را هم مورد بازبینی قرار داد که به اهمیت این این ساختمان می افزاید.

معرفی موزه باستان شناسی استانبول

شگفتی های موزه باستان شناسی استانبول کدامند؟

این موزه دارای گنجینه های زیادی است اما دو مورد از شگفتی های معروف آن تابوت اسکندر و تابوت زنان عزادار است. همچنین در طبقه دوم موزه مجسمه زنجیرلی، تفاهمنامه قادس و ستون پادشاه اکد نارامسین قرار دارد که توجه بسیاری را به خود جلب کرده است. علاوه بر این آثار، 75000 نوشته به خط میخی هم در موزه نگهداری می شود.

تابوت پادشاهان، مانند تابوت اکساندر بزرگ با تصویری از نبرد سپاه مقدونی در برابر فارس ها و تابوت عزاداران مربوط به قرن 4 پیش از میلاد که نمایشگر 18 زن عزادار است، را عثمان حمدی بیگ که با نام او پیش تر آشنا شدید، از لبنان به موزه استانبول آورد. این تابوت ها با حفاری در صیدون لبنان، قبرستان صیدون باستان پیدا شده اند.

جاذبه های اطراف موزه باستان شناسی استانبول

از آن جایی که خیابان فاتیح سرشار از دیدنی های نزدیک به هم است مسافران می توانند با صرف زمان کم از جاهای دیدنی استانبول در نزدیکی موزه هم بازدید کنند.

باغ موزه

بازدیدکنندگان می توانند از باغ یا همان پارک گلهان که زمانی باغ شاه های عثمانی در مرکز شهر قدیمی بوده و پوشیده از گل های رنگارنگ، درختان قدیمی و مزین شده با پل های چوبی است دیدن کنند.

گالری موزه

موزه باستان شناسی استانبول علاوه بر باغ بسیار زیبای خود یک گالری هم در خود جای داده است که بازدیدکنندگان می توانند در آن با تاریخ پیدایش سلسله عثمانی، افسانه ها و حتی داستان هایی که مربوط به پیش از عثمانی ها هستند آشنا شوند.

خیابان فاتیح استانبول

این خیابان با معماری الهام گرفته از یهودی ها و یونانی ها، در منطقه مرکزی استانبول واقع شده است و به دلیل محاصره شدن توسط منطقه زیتین بورنو، ایوپ، دریای مارمارا، تنگه بسفر و گلدن هورن با عنوان شبه جزیره تاریخی شناخته می شود. از آنجایی که فاتیح از زمینه تاریخی مهمی برخوردار است همیشه از مناطق مهم شهر بوده است.  در کنار دریای مارمارا، محله ی کومکاپی به میخانه های مشهورش و رستوران هایی که ماهی سرو می کنند شناخته می شود.

از دیگر محلات می توان به بالات (بهشت گمشده استانبول) که یهودی نشین است، آیوانسارای نوستالژیک و فنر ارتودوکس نشین اشاره کرد که نشان دهنده ی این موضوع اند که فقط با یک منطقه صرفا عثمانی رو به رو نیستید. فاتیح یک منطقه ی مناسب برای پیاده روی و توریستی ترین منطقه استانبول است. از مکان های دیدنی فاتیح می توان به کاخ توپکاپی، حاجی صوفیا، مسجد سلطان احمد، هیپودروم، مخزن باسیلیکا، موزه باستان شناسی، پارک گولهان، مسجد سلیمانیه، کلیسای کورا، دژ یدیکوله، آب گرم والنس، گرند بازار، بازار مصری و حمام چمبرلیتاش اشاره کرد.

جاذبه های اطراف موزه باستان شناسی استانبول

کاخ توپکاپی

مجموع جذابیت کل موزه های جهان را نمی توان با کاخ توپکاپی برابر دانست. این کاخ از قرن پانزدهه تا نازدهم میزبان سلطان ها، ندیمه ها، معشوقه ها و خواجه های عثمانی بوده است. در بازدید از سالن ها، حرم ها و بخش های مختلف این کاخ حیرت انگیز علاوه بر شناخت فرهنگ و هنر همچنین می توانید با حس و حال زندگی این افراد که زمانی خیلی دور از ما زیسته اند آشنا شوید.

ساخت این کاخ به تاریخ 1453 و شخص محمد فاتح برمی گردد که تا زمان مرگ خود در این کاخ زیست و بعد آن را به نسل های بعد سلطان ها سپارد که تا قرن نوزدهم ادامه داشت. این سلطان ها به کاخ هایی با استایل اروپایی علاقه مند شدند و این کاخ را ترک کردند. شگفتی های این کاخ را حتی قبل از ورود به اولین باب آن، یعنی در میدان سنگ فرش شده ی زیبا که در سال 1728 ساخته شده، کاملا حس خواهید کرد.

اولین بارگاه کاخ به عنوان بارگاه اجتماعات و بارگاه میانی مخصوص حکمرانی که فقط پادشاه و والده اش (مادرش) فقط اجازه ورود به آن را داشته اند، برخلاف کاخ های اروپایی محیط سرسبز بسیار زیبایی دارد. این کاخ مجموعه ای از آشپزخانه ها، انبارها، سالن اجتماعات، خانه تابستانی و همچنین حرم هایی است که قطعا ارزش دیدن را دارند. حرم ها مکان های ممنوعه ای برای خوشگذرانی سلطان ها بودند که در آن حداکثر 300 معشوقه که تعالیم اسلامی، فرهنگ ترکی، هنر آراستن خود، موسیقی، خواندن و نوشتن، رقص و... را هنگام ورود می آموختند می توانستند زندگی کنند. البته به دلیل مرمت و بازسازی ممکن است بعضی از مکان های کاخ قابل بازدید نباشند.

بارگاه سوم، مکان خلوت سلطان بوده است که در یکی از بخش شرقی آن نشانه های حیرت انگیزی دیده می شود که می توان گنجینه نامیدشان. یک کلکسیون از اشیا ساخته شده یا دکور شده با طلا، نقره، یاقوت، زمرد، یشم، الماس و... که هر چشمی را خیره می کند. همچنین بارگاه چهارم که درواقع از نمایشگاه های لذت بخشی تشکیل شده اند، در انتظار میزبانی از بازدیدکنندگان است.

برنامه کاری و آدرس موزه

موزه باستان شناسی استانبول در تابستان از 9 الی 45/18 و در زمستان از 10 الی 17 پذیرای بازدیدکنندگان بوده و فقط در روزهای پنج شنبه تعطیل است.

آدرس: ترکیه، استانبول، کانکورتاران، خیابان فاتیح، 500 متری کاخ توپکاپی

تلفن: 902125120480

موزه باستان شناسی ترکیه

چگونه به موزه باستان شناسی استانبول برویم؟

این موزه از دسترسی خوبی برخوردار است. ایستگاه سلطان احمت یا احمد تنها ایستگاه مترو در محله است که در وسط خیابان علمدار قرار گرفته است. از این ایستگاه تا موزه می توانید از ترامووای کاباتاش زیتین استفاده کنید و5 دقیقه ای که به شمال پارک و ایستگاه گلهان برسید و یا 10 دقیقه تا موزه پیاده روی کنید.

هزینه بلیط موزه

ابتدا باید در نظر داشته باشید که یک ساعت قبل از اتمام وقت بازدید بلیط را به قیمت 50  لیر تهیه کنید. البته باید بدانید که راه بهتر دیگری برای بازدید با تخفیف از طریق استانبول کارت وجود دارد. همچنین می توان کارت های مخصوص موزه مانند موزه کارت ، موزه پاس استانبول و کارت موزه ترکیه را خریداری کرد.

در پایان...

در این متن موزه باستان شناسی استانبول را معرفی و بررسی کردیم. در صورتی که قصد سفر به استانبول را دارید به شما توصیه می کنیم که حتما از این موزه و سایر دیدنی های محله ی فاتیح دیدن کنید و اوقات خوشی را بگذرانید.