قشم جزیره شگفتی های ایران، با جاهای دیدنی متفاوت خود، همیشه حرفی برای گفتن دارد؛ این بار می خواهیم درمورد غار نمکدان قشم که طولانی ترین غار نمکی در جهان بعد از غار نمکی ملحم شناخته می شود، صحبت کنیم؛ این غار در گنبدی نمکی تشکیل شده و طول آن به 6600 متر می رسد. غار نمکدان حدود 90 کیلومتر با قشم فاصله داشته و در 1 کیلومتری خط ساحلی واقع شده است. در ادامه به بررسی ویژگی های این غار و آدرس آن می پردازیم.

تاریخچه غار نمکدان قشم
غار نمکدان که یکی از کهن سال ترین و طولانی ترین غار نمکی است که تاریخ به خود دیده! این غار جزو میراث فرهنگی ایران ثبت شده و بعد از کشف آن، در یونسکو به عنوان بخشی از ژئوپارک قشم شناخته شده. در سال 1377 توسط زمین شناسان ایرانی و جمهوری چک کشف شدند؛ در واقع کسانی که بیشتر با این غار آشنا هستند، احتمالا نام غار سه مرد برهنه به گوششان خورده. البته این غار با نام های غار نمکی 3N و غار نمکی قشم هم شناخته می شود.
داستان غار سه مرد برهنه به سه مرد اهل جمهوری چک بر می گردد که برای نقشه برداری از غار به صورت برهنه از طریق رودخانه ی نمک، به بخش انتهایی غار نمکدان رفتند! در حقیقت نمکی که در رودخانه غار بود، لباس هایشان را سنگین می کرد و پس از مدتی نمی توانستند در آب حرکت کنند و برای نقشه برداری کامل از غار، ناچار شدند برهنه وارد رودخانه شوند.
این غار از دالان های مختلفی تشکیل شده؛ طویل ترین دالان غار که دلیل مشهور شدن آن هم محسوب می شود، 6400 متر طول و 20 متر ارتفاع دارد که رکورد جهانی غارها نمکی را در گینس شکسته! قبل از آن یکی از غارهای نمکی غرب آسیا، طویل ترین غار نمکی دنیا شمرده می شد.
در نظر داشته باشید بازدید از تمام قسمت های غار برای همه ی افراد ممکن نیست؛ چرا که بعضی از قسمت های غار نمکدان قشم شیب بسیار زیادی دارد که تنها با تجهیزات کافی و رعایت اصول غارنوردی می توان از آن ها دیدن کرد.
تاریخچه تشکیل غار نمکدان قشم
معمولا تشکیل غار نمکی در فضاهایی که بارش باران در آنجا کم است، راحت تر اتفاق می افتد و یکی از دلایلی که این غار کهن سال توانسته در این مدت شکل بگیرد، هوای مناسب و موقعیت جغرافیایی آن است. گنبد نمکی که غار نمکدان در آن قرار دارد از سنگ های آذرین تشکیل شده و ترکیبی از سنگ و نمک می باشد. این گنبد ابتدا به صورت یک لایه بود و طی ده ها هزار سال نمک های موجود به دلیل چگالی کم تر، از صخره های سنگی بالاتر آمده و به مرور زمان غار نمکدان تشکیل شد.
شاید برایتان عجیب باشد اما سن نمک های این غار به 570 میلیون سال پیش، یعنی قبل از به وجود آمدن دایناسورها می رسد! البته سن جوان ترین قندیل های نمکی غار مربوط به 6 میلیون سال پیش است که فرگشت انسان ها اتفاق افتاده. اما قسمت شگفت انگیز و دیدنی غار، استلاکتیت ها و استگلامیت ها هستند که وقتی از غار عبور می کنید حتما به چشمتان می آیند.

بخش های مختلف غار نمکدان قشم؛ جاذبه های طبیعی غار
از ابتدای ورود به این غار با بخش های مختلفی روبه رو می شوید. در این غار علاوه بر قندیل های نمک، رودخانه موجود در این غار را مشاهده خواهید کرد. این بخش های مختلف را در ادامه بررسی می کنیم.
1-قندیل های غار نمکدان قشم
دهانه غار که در قسمت جنوبی گنبد نمکی واقع شده است به دلیل رسوبات نمکی ظاهری سفید داشته که در ابتدای ورود نظر شما را به خود جلب خواهد کرد. پس از عبور از دهانه غار، قندیل های آویزان از سقف غار نمکی را مشاهده خواهید کرد که برای دیدن بهتر آن ها به چراغ قوه نیاز خواهید داشت. البته بهتر است هنگام نور انداختن روی قندیل ها مراقب باشید و خیلی سرو صدا نکنید، چرا که این کار باعث ترس خفاش هایی می شود که در بین قندیل ها زندگی می کنند.

2-رودخانه غار نمکدان قشم
پس از ورود به غار، کمی جلوتر جریان های آب را در کف غار مشاهده می کنید. بستر این جریان های آب به دلیل وجود رسوبات نمک و خاکی موسوم به خاک نسوز، به رنگ سرخ درآمده اند. این جریان ها از دیواره های غار سرچشمه گرفته و در نهایت به حوضچه ای سفید رنگ منتهی شده که در دل این گنبد قرار گرفته است.

3-قندیل های زمینی غار نمکدان قشم
در میانه های مسیر این غار قندیل های رنگی متعددی را در سقف و زمین مشاهده خواهید کرد. در این غار دالان های متعددی وجود دارد که دالان های دوم و سوم برای بازدید همه افراد مناسب نیست. قندیل های موجود روی سقف (استلاکتیت) و زمین (استلاگمیت) در دالان هایی در دیواره غار وجود داشته و رنگ های متعددی را به دالان ها می بخشد.
4-شبنم های نیمه نمکی غار
اگر هنگام عبور در غار متوجه قطره آبی شدید که روی صورتتان افتاده، لازم نیست بترسید یا نگران باشید؛ قندیل های نمکی، رطوبت موجود در فضای غار را جذب نمی کنند، بلکه آن را به صورت شبنم مجددا به زمین بر می گردانند که ممکن است با پوستتان برخورد داشته باشد. اگر در غار افراد کمی حضور داشته باشند ممکن است صداهایی هم بشنوید که صدای برخورد قطرات با زمین است.
5-خواص درمانی بازدید از غار
حتما تعجب می کنید که بازدید از غار چه خاصیت درمانی می تواند داشته باشد؛ به خاطر نمک موجود در غار و تنفس آن، بیماری های تنفسی مثل آسم و مشکلات ریوی علائم کمتری نشان داده و به مرور درمان می شوند. البته پیش از این هم از خواص درمانی نمک ها شنیده ایم اما حضور در این غار قطعا برای مشکلات ریوی حکم معجزه را دارد!

غار نمکدان قشم کجاست؟ نحوه دسترسی به غار
این غار در 90 کیلومتری شهر قشم واقع شده است. در این مسیر از شهرهای درگهان و رمکان عبور کرده و به شهر طبل خواهید رسید. از این شهر به سمت سلخ رفته و مسیر ساحلی را ادامه دهید تا به غار نمکدان برسید. غار نمکدان در 1 کیلومتری ساحل قرار داشته و این مسیر را باید پیاده طی کنید.

مراکز مهم اطراف غار نمکدان قشم
از جاهای دیدنی قشم در اطراف این غار می توان به جنگل حرا، تنگه چاهکوه و مراکز اقامتی اشاره کرد. این مراکز در ادامه بررسی شده است.
مکان های دیدنی اطراف غار نمکدان قشم
یکی از مکان های دیدنی مهم اطراف این غار، جنگل حرا می باشد که در 35 کیلومتری آن قرار گرفته است. در این مسیر پس از عبور از سلخ و طبل به سمت ساحل رفته و به جنگل حرا خواهید رسید. همچنین تنگه چاهکوه در چاهو شرقی قرار داشته که در 43 کیلومتری غار نمکدان قشم واقع شده است.

هتل های نزدیک به غار نمکدان قشم
از هتل های نزدیک به این غار می توان به اقامتگاه جالبوت، بابا صالح و اقامتگاه بومگردی بام هنر اشاره کرد که در مسیر غار نمکی قشم به سمت سلخ واقع شده اند. این مراکز اقامتی با غار نمکی حدود 23 کیلومتر فاصله دارند.
تجهیزات لازم برای بازدید از غار نمکدان قشم
با توجه به اینکه در اطراف این غار هیچ گونه فروشگاهی وجود ندارد، لازم است از قبل وسایل و خوراکی های مورد نیاز خود را در طول مسیر تهیه کنید. برای بازدید از غار، به همراه داشتن چراغ قوه پرنور یا هدلایت ضروری است. به جز بخش ابتدایی غار، دیگر بخش ها از نور خورشید محروم اند و دید به اندازه ای کم می شود که می تواند خطرساز باشد، در نتیجه چراغ قوه اولین وسیله بسیار کاربردی در این بازدید خواهد بود.
سعی کنید از لباس های گشاد استفاده نکنید تا به راحتی در طول غار پیاده روی کنید و لباس اضافه همراه خود داشته باشید.شاید مجبور شوید برای بازدید حرفه ای از غار، بعضی قسمت ها را سینه خیز طی کنید! اگر می خواهید از قسمت های داخلی تر غار بازدید کنید، از وسایل و لباس کوهنوردی استفاده کنید.
هزینه ورودی غار نمکدان قشم
بازدید از این غار هزینه ای ندارد و می توانید در ساعات مختلف شبانه روز از این غار دیدن کنید. اما به همراه داشتن راهنما یا کسی که از این غار بازدید کرده است می تواند به شما کمک کند.
بهترین زمان بازدید از غار نمکدان قشم
بهترین زمان بازدید در روز است؛ از آن جا که شب ها غار می تواند محلی امن برای حیوانات مختلف منطقه و پرندگان باشد و البته خفاش ها در شب به دنبال تغذیه هستند، بهتر است روزها تا پیش از غروب آفتاب از غار دیدن کنید تا از نور خورشید برای ورود به غار نیز بهره ببرید.
نکات مهم بازدید از غار نمکدان قشم
برای بازدید از غار نمکی نکات مهمی را باید در نظر داشته باشید که به صورت لیست شده در ادامه خواهیم گفت:
- نکته اول: در غار با صدای بلند صحبت نکنید؛ در اثر پیچیدن صدای بلند ممکن است به قندیل های نمکی فشار وارد شده و آسیب ببینند.
- نکته دوم: به قندیل ها دست نزنید! دست زدن به قندیل ها و بردن آن ها به خانه باعث آسیب دیدن یکی از مهم ترین میراث طبیعی ایران می شود.
- نکته سوم: لباس اضافه با خود ببرید تا در صورت خیس شدن و پاره شدن لباس ها دچار مشکل نشوید.
- نکته چهارم: با تجهیزات کامل به بازدید بروید و اگر غارنوردی بلد نیستید، حتما از راهنما کمک بگیرید.
- نکته پنجم: رفتن به دالان سوم غار نیاز به تجهیزات فوق حرفه ای دارد و مناسب افراد عادی و یا کم تجربه نیست.
- نکته ششم: غار نمکی دارای حشرات سفید رنگ و خفاش است؛ اگر روحیه ی حساسی دارید بهتر است در رفتن به غار تجدید نظر کنید.
مطلب پایانی
در این مقاله، توضیحات کاملی در مورد غار نمکدان در جزیره قشم ارائه شد. زیبایی های طبیعی این غار، بازدیدکنندگان زیادی را به سمت خود کشانده است اما به دلیل دور بودن از قشم بازدید از آن طاقت فرسا می باشد. لذا به منظور بازدید از این غار تور قشم مناسب تر می باشد. اگر شما از این غار بازدید کرده اید، تجربیات خود را با ما در میان بگذارید.