شاید بسیاری از افراد تا قبل از خرید بلیط هواپیما از کلاس های پروازی مختلف آگاهی نداشته باشند. اما هنگامی که قصد رزرو پروازهای مختلف برای انجام سفر داخلی را دارید با گزینه ای تحت عنوان بیزینس یا اکونومی در صفحه پروازها مواجه می شوید. در این صورت ممکن است این سوال در ذهن شما ایجاد شود که تفاوت کلاس های پروازی در هر هواپیما با یکدیگر چیست. به خصوص در پروازهای خارجی که مدت طولانی تری در پرواز به سر می برید، کلاس های پروازی متنوع تر می شود و گزینه های بیشتری خواهید داشت. با ما همراه باشید تا علاوه بر معرفی خدمات و امکانات پروازهای مختلف در سفرهای مختلف داخلی، شما را به یک مسافر حرفه ای در موضوع دانش کابین های پروازی تبدیل کنیم.
کلاس های پروازی چیست؟
به بیان ساده کلاس های پروازی هواپیما را می توان کیفیت و خدمات مسافران در پرواز قلمداد کرد. هر هواپیما بر اساس این کلاس ها ساخته می شوند و برای برخی از افراد که بلیط آن ها مبلغ بیشتری است، خدمات بیشتری داده شده و به برخی نیز خدمات کمتر تعلق می گیرد. این کلاس ها می تواند در میزان بار مجاز نیز تاثیر داشته باشد. مثلا میزان بار مجاز پروازهای خارجی ایران ایر، برای کلاس اکونومی 20 کیلوگرم بیشتر از بار مجاز پروازهای اکونومی این شرکت در مقاصد داخلی است.
کلاس های پروازی در سفر
در مجموع، کلاس های پروازی مختلفی در ایرلاین های مختلف دنیا ارائه می شود که شامل اکونومی (اقتصادی)، بیزینس (تجاری) و فرست کلاس (درجه یک) می باشد. اگر کمی به نام کلاس های پروازی دقت کنیم، متوجه می شویم که پروازهای کلاس اقتصادی ارزان تر از بیزینس کلاس هستند. همچنین پروازهای فرست کلاس بهترین پروازهای درجه 1 را به مشتریان ارائه می دهد. بهتر است بدانید تفاوت این کلاس ها در نوع خدمات ارائه شده از جمله کترینگ، فاصله صندلی ها و کیفیت صندلی ها و خدماتی است که در فرودگاه ارائه می شود.
هنگامی که قصد رزرو بلیط دارید، به تفاوت این کلاس ها توجه داشته باشید، زیرا هزینه کلاس های پروازی با یکدیگر متفاوت است. نکته ای که شاید اکثر مسافران در پروازهای مختلف از آن بی خبرند، این است که هواپیمای بیزینس کلاس و اکونومی معنا ندارد و این اصطلاحات تنها در کابین های پرواز معنا پیدا می کند. یعنی یک هواپیما به تنهایی می تواند از کابین های بیزینسی و اکونومی بهره ببرد و برای پروازهای بیزینسی یا حتی فرست کلاس، پرواز جداگانه ای وجود ندارد.
کلاس های پروازی در ایران
بهتر است بدانید مهم ترین علتی که به پروازهای فرست کلاس، لقب درجه 1 داده اند پذیرایی بدون کم و کسر در تمام مسیرهای خارجی است. هواپیمای فرست کلاس در ایران تاکنون به علت نبود زیر ساخت های آن ساخته نشده و در کشور ما ایرلاین های معتبر مثل ماهان، ایران ایر، معراج، آسمان و… تنها کلاس های پروازی بیزینس را علاوه بر اکونومی کلاس به مسافرین ارائه می دهند.
البته به جز دلیل نبود زیرساخت، کوتاه بودن مسیرهای داخلی نیز مزید بر علت شده که ساخت هواپیما فرست کلاس در ایران مقرون به صرفه نباشد. چرا که این پروازها بیشتر در مسیرهای لانگ هال یا بیشتر از 3 ساعت کاربرد داشته که در هیچ کدام از مسیرهای داخلی نمی توان از آن استفاده کرد. بنابراین اگر در سایتی واژه پروازهای فرست کلاس را مشاهده کردید، آگاه باشید که منظور از آن پروازهای بیزینس کلاس است.
در این مقاله تنها به بررسی و معرفی کلاس های پروازی داخلی شامل اکونومی و بیزینس کلاس می پردازیم. مثلا کلاس های پروازی ایران ایر شامل بیزینس کلاس و اکونومی می شود. در ادامه به بررسی کلاس های پروازی سایر ایرلاین های کشور می پردازیم.
کلاس های پروازی شرکت های هواپیمایی
شرکت های هواپیمایی مختلفی در ایران علاوه بر پروازهای اکونومی، بلیط های بیزینس کلاس خود را با نرخ حدودا 2 برابری به مشتریان ارائه می دهند. از جمله این شرکت ها می توان به ایران ایر، ماهان، معراج، آتا، آسمان در پروازهای داخلی و ایرلاین های قشم ایر و کیش ایر در پروازهای خارجی اشاره کرد.
کلاس های پروازی ماهان
پرواز بیزینس کلاس ماهان: اگر اخیرا بلیط هواپیما ماهان بیزینس کلاس را خریداری کرده باشید، حتما موجه تغییرات شگفت انگیزی از قبیل اختصاص هدفون، فضایی برای تخت شدن کامل صندلی های مسافران، پنل سرگرمی شامل موزیک، پخش فیلم، خواندن کتاب و مشاهده gps هواپیما برای تخمین فاصله زمانی تا شهر مقصد را برای مسافرین فراهم کرده است.
پرواز اکونومی کلاس ماهان: پروازهای اکونومی کلاس ماهان در مقایسه با سایر هواپیماها دارای فضای داخلی بازتری است. علاوه بر این مهمانداران پروازهای ماهان، دوره های مربوط به سرویس ایمنی بر اساس استانداردهای کشوری و بین المللی را تجربه کرده اند. جالب است بدانید در این پروازها یک مانیتور در بالای کابین برای مسافرین تعبیه شده است.
کلاس های پروازی آسمان: ایرلاین آسمان که اکثر پروازهای خود را در مسیرهای کم تردد کشور انجام می دهد، در برخی هواپیماهای خود از 2 کابین بیزینسی و اکونومی بهره برده است.
کلاس های پروازی قشم ایر: شرکت هواپیمایی قشم ایر نیز از دیگر ایرلاین های ارائه دهنده پروازهای مختلف است که پروازهای خود را به 2 صورت اکونومی و بیزینس کلاس به مشتریان ارائه می دهد. البته در مسیرهای داخلی تنها پروازهای اکونومی قابل دسترس مشتریان بوده و هواپیماهای دارای 2 کابین مجزای کلاس تجاری و اقتصادی قشم ایر تنها برای پروازهای بین المللی قابل رزرو هستند.
کلاس های پروازی کیش ایر: این شرکت نیز در تمام مسیرهای داخلی از پروازهای اکونومی استفاده کرده اما در برخی پروازهای خارجی به مقصد شهرهایی مثل دبی، کابین بیزینس کلاس نیز استفاده کرده است.
کلاس های پروازی آتا: این شرکت تبریزی نیز در ناوگان خود علاوه بر کابین های اقتصادی از کابین تجاری نیز بهره مند شده است. البته تنها هواپیما ایرباس 320 این شرکت است که شامل هر دو کلاس پروازی اکونومی و بیزینس می شود.
پروازهای اکونومی کلاس
این پرواز که از پر فروش ترین کلاس های پروازی در کشور می باشد، بیشتر صندلی های هواپیما را به خود اختصاص داده است. این پرواز جزء پروازهای ارزان بوده و گزینه مناسبی برای سفرهای با فاصله زمانی کم می باشد. با این وجود در این پروازها امکانات زیادی وجود ندارد و معمولا خدمات آن به روزنامه و مجله تبلیغاتی محدود می شود. علاوه بر این، بار مجاز تعیین شده در این کلاس پروازی پایین تر از کلاس های دیگر می باشد و برای بار بیشتر باید هزینه اضافی پرداخت کنید.
صندلی های کلاس پروازی اکونومی
به طور کلی، عرض صندلی های این کلاس حدود 42 الی 46 سانتی متر بوده که قابلیت خم شدن نیز دارند. البته عرض این صندلی ها در هواپیماهای مختلف، متفاوت می باشد. همچنین در برخی هواپیماها، معمولا یک صفحه مانیتور در پشت صندلی جلویی قرار دارد که می توانید از آن برای تماشای فیلم استفاده کنید. علاوه بر این وجود یک پورت USB که می توانید از آن برای شارژ تلفن همراه خود استفاده کنید، جزئی از امکانات دیگر این صندلی ها می باشد.
نکته مهم دیگر در این هواپیماها، فاصله صندلی ها با یکدیگر است. فاصله این صندلی ها با یکدیگر متفاوت بوده که در هواپیماهای مختلف متفاوت می باشد. با این وجود می توان صندلی های مناسب تری که برای شرایط شما مناسب تر است را رزرو کنید. توجه داشته باشید که صندلی های ردیف انتهایی هواپیما قابلیت خم شدن ندارند.
خدمات پرواز کلاس اکونومی
خدمات ایرلاین ها در طول پرواز شامل پذیرایی و سرگرمی بوده که کیفیت آنها با یکدیگر متفاوت می باشند. برخی ایرلاین ها دارای کترینگ بوده که در طول سفر، غذای گرم سرو می کنند. برخی دیگر، تنها بسته های غذایی مختلف ارائه می دهند که شامل خوراکی های مختلف است. از سرگرمی کلاس پروازی اکونومی می توان به روزنامه، مجله و پخش فیلم اشاره کرد. برخی از ایرلاین ها وسایل بازی برای کودکان فراهم می کنند تا در طول پرواز سرگرم باشند.
انواع کلاس های پروازی اکونومی
مواردی که به آن پرداخته شد، مربوط به خصوصیات کلی کلاس های پروازی اکونومی بود. اما همین پروازهای اکونومی کلاس نیز انواع مختلفی دارد که باعث تفاوت در برخی مسائل مثل کترینگ و فاصله صندلی ها می شود. در ادامه به بررسی انواع کلاس های پروازی اکونومی پرداخته ایم.
کلاس های پروازی اکونومی ممتاز
این نوع از پروازهای اکونومی کلاس، در بین ایرلاین های داخلی وجود نداشته و تنها در ایرلاین های خارجی می توانید از آن استفاده کنید. این کلاس پروازی امکانات بهتری نسبت به سایر پروازهای اکونومی داشته و طبیعتا از سایر پروازهای اکونومی نیز قیمت بیشتری دارد. کلاس اکونومی ممتاز (premium economy) تنها در ایرلاین های خارجی وجود داشته و اگر با شرکت های هواپیمایی خارجی سفر کردید می توانید از آن ها استفاده کنید. این کلاس های پروازی دارای فضای بیشتری بوده و قیمت کمتری نسبت به پروازهای بیزینس دارد. این کلاس پروازی معمولا در پروازهای متوسط و طولانی در دسترس می باشد.
صندلی کلاس های پروازی اکونومی پریمیوم
متمایزترین تفاوت این مدل با پروازهای اکونومی کلاس عادی، فضای موجود برای هر مسافر است. به طور کلی، صندلی های این هواپیماها، چند اینچ پهن تر است و چند اینچ بیشتر از صندلیهای کلاس اقتصادی میخوابد. علاوه بر این، این صندلی ها دارای زیر پایی مناسب برای راحتی بیشتر هستند.
خدمات پرواز کلاس اقتصادی ممتاز
در بیشتر موارد، غذایی که در کلاس اکونومی ممتاز دریافت می کنید، تقریباً مانند کلاس اکونومی خواهد بود. بسته به نوع ایرلاین، تفاوت در سرویس غذا ممکن است شامل قیمت پایین تر غذا و سرو غذا در ظروف شیشه ای باشد و یا اینکه قبل از حرکت یک نوشیدنی خوشامدگویی دریافت کنید.
پروازهای بیزینس کلاس
کابین های بیزینسی نوع دیگری از کلاس های پروازی با امکانات و خدمات بهتر می باشد. این کلاس پروازی توسط ایرلاین های داخلی ارائه شده و بیشتر در مسیرهای پروازی پرتردد قابل دسترس می باشد. با این وجود همه کلاس های تجاری یکسان نیستند. امکانات و خدماتی که دریافت می کنید نه تنها بر اساس طول مسیری که پرواز می کنید، بلکه بر اساس ایرلاین – و حتی بر اساس نوع هواپیمای ایرلاین مربوطه نیز بسیار متفاوت است.
علاوه بر تفاوت در خدمات پرواز و نوع صندلی، خدمات دیگری در حین پیاده شدن و سوار شدن به هواپیما ارائه می شود. همچنین میزان بار مجاز مسافران در این پروازها بیشتر از کلاس های اکونومی می باشد که به نوع ایرلاین بستگی دارد که در برخی ایرلاین های داخلی به 40 کیلوگرم می رسد. همچنین صندلی های بیزینس کلاس در قسمت جلویی هواپیما قرار داشته که دسترسی بهتری به مهمانداران و درب خروج دارید.
صندلی های کلاس تجاری
شاید اولین دلیلی که مردم به سمت کلاس های تجاری می روند، فضای بیشتر و صندلی ها راحت باشد. صندلی های این کلاس در ایرلاین های مختلف، تفاوت داشته و از صندلی های راحت تر تا صندلی های مبله متفاوت است. به دلیل وجود صندلی های راحت تر در این کلاس، معمولا برای پروازهای طولانی از آن استفاده می کنند.
با این وجود، هنوز برخی از خطوط هوایی وجود دارند که حتی در مسافت های طولانی، صندلی های مشابه آنچه را که در کلاس اقتصادی ممتاز در سایر شرکت های هواپیمایی دریافت می کنید، ارائه می دهند. برخی از هواپیماها در این کلاس پروازی صندلی هایی قرار داده اند که قابلیت تخت شدن را دارد و نمایشگر اختصاصی در جلوی شما قرار گرفته است و می توانید فیلم مورد نظر خود را پخش کنید.
خدمات پرواز در کلاس های پروازی تجاری
در مقایسه با کلاسهای اکونومی استاندارد و ممتاز، تفاوت قابل توجهی در خدمات قابل ارائه در طول پرواز در کلاس های تجاری وجود دارد. معمولا در پروازهای کوتاهتر، معمولاً یک وعده غذایی را در یک سینی دریافت میکنید که ممکن است مشابه چیزی باشد که در پروازهای طولانی مدت در حالت اقتصادی ممتاز دریافت میکنید.
در پروازهای طولانی که زمان حرکت آن با وعده های غذایی شام و ناهار همزمان می شود، می توانید از دو وعده غذایی متفاوت لذت ببرید. در برخی پروازها ممکن است این سرویس کوتاه شود و در یک سینی ارائه شود تا زمان بیشتری برای خواب و استراحت داشته باشید. همچنین در طول پرواز می توانید نوشیدنی های مختلف را سفارش دهید.
در بین کلاس های پروازی کدام یک برای شما مناسب تر است؟
همانطور که گفته شد، تنها پروازهای اکونومی و بیزینس کلاس توسط ایرلاین های داخلی ارائه می شود. اگر فاصله مبدا و مقصد شما به گونه ای است مدت زمان زیادی را در پرواز سپری می کنید، بهتر است از پروازهای بیزینس کلاس استفاده کنید. البته با وجود اینکه این پروازها راحتی بیشتری دارد ولی هزینه آن بیشتر می باشد. در صورتی که مقصد شما، شهرهای خارج از کشور می باشد، گزینه های بیشتری برای نوع کلاس پروازی خود دارید. البته قیمت این پروازها با توجه به اینکه بر حسب دلار محاسبه می شود، خیلی بیشتر می باشد. اگر در مسافرت های هوایی از پرواز بیزینس استفاده کرده اید، تجربیات خود را با ما به اشتراک بگذارید.
سوالات متداول
آیا امکان رزرو بلیط هواپیما فرست کلاس ایران وجود دارد؟
خیر در حال حاضر پروازهای فرست کلاس در کشور وجود نداشته و زیرساخت های آن فراهم نشده است. علاوه بر این به علت وجود مسیرهای کوتاه داخل کشور، احداث این پروازها برای داخل کشور مقرون به صرفه نیست.
کلاس های پروازی تجاری چه خدماتی به مسافرین ارائه می دهد؟
تخت شدن کامل صندلی های مسافران، پنل سرگرمی شامل موزیک، پخش فیلم، خواندن کتاب و مشاهده gps هواپیما از خدمات اخیر پروازهای بیزینس کلاس در کشور هستند.